Sezóna brusníc pre močový mechúr

Stáva sa, že naše orgány nehrajú v rámci orchestra nazývaného telo tie správne tóny. Močový mechúr najmä u žien občas zahrá v molovej tónine "CYS". Ako CYStitída. Znamená to zápal močového mechúra. Pri návrate k správnemu "CE" môžu pomôcť aj brusniCE.

17.08.2014 06:00
debata (1)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zápal, bolesť, brušná dutina, brucho, močové cesty Ilustračné foto.

Nekomplikovaný zápal močových ciest prekoná aspoň raz za život 50–60 % žien. „V priebehu 3–6 mesiacov u 20–30 % z nich táto infekcia recidivuje, vráti sa,“ hovorí urológ MUDr. Igor Bartl z Bratislavy. Vzhľadom na narastajúcu rezistenciu na antibiotiká, keď sa baktérie voči nim stávajú čoraz odolnejšími, sa lekári postupne dostávajú do situácie, keď majú v rukách proti týmto infekciám čoraz menej zbraní. Na Slovensku bola napríklad zaznamenaná vysoká rezistencia voči chinolónom, čo sú antibiotiká na liečbu infekcií močových ciest. Čoraz častejšie sa preto zdôrazňuje, že ich treba predpisovať i užívať zodpovedne, pretože na neúčinnosť týchto liekov doplácajú najmä chronickí pacienti.

Zápaly močových ciest sú po zápaloch dýchacích ciest druhými najbežnejšie sa vyskytujúcimi bakteriálnymi infekčnými ochoreniami. Odhaduje sa, že približne 15 % všetkých antibiotík sa predpíše práve z tohto dôvodu. Dvakrát častejšie nimi trpia ženy – dôvodom je anatómia ženskej močovej rúry, ktorá je podstatne kratšia ako mužská, nachádza sa bližšie pri konečníku a umožňuje tak jednoduchší prienik baktériám do močovej rúry a mechúra. Vyskytuje sa najmä u sexuálne aktívnych žien od 20 do 50 rokov. Jestvuje aj tzv. postkoitálna cystitída, keď prienik baktérií uľahčí pohlavný styk a v prípade opakovaných problémov je potrebné aj urologické vyšetrenie partnera pacientky. Sú ženy, ktoré takýto zápal prekonajú dokonca aj päťkrát do roka!

Zápaly v močovom ústrojenstve obyčajne spôsobuje tyčinkovitá baktéria Escherichia coli, skrátene E-coli. „Vyskytuje sa asi v 80 % kultivačných nálezov,“ podotýka MUDr. Bartl. Zápal by sa mal totiž najmä v prípadoch opakovania potvrdiť aj laboratórnym vyšetrením vzorky stredného prúdu ranného moču. Vyšetrením moču sa v prípade zápalu močových ciest zistí zvýšený počet bielych krviniek, bielkovín v moči, niekedy sa potvrdí prítomnosť krvi, je potrebné identifikovať bakteriálneho vyvolávateľa a jeho citlivosť na antibiotiká. „Pri komplikovaných cystitídach sa okrem E-coli objavia aj iné bakteriálne kmene, tie sa navzájom rekombinujú a ak lekár zvolí zlú stratégiu prvej línie liečby, hrozí rezistencia na liečbu.“

Jestvuje zápal dolných a horných močových ciest. Prvým v poradí je zápal močovej rúry (uretritída) a močového mechúra (cystitída). ,Ak však baktérie vycestujú z močového mechúra nahor cez močovody až do obličiek, ide o veľmi vážnu infekciu, keď musí byť pacient hospitalizovaný a dostáva antibiotiká do žily," upozorňuje MUDr. Stanislav Žiaran, vedúci lekár JIS na Urologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Infekcie močových ciest teda netreba podceňovať, zápal obličiek je totiž vážna vec.

Medzi najdôležitejšie zásady prevencie i liečby patrí piť čo najviac tekutín. Vyprázdňovaním mechúra sa odplavujú aj nežiaduce baktérie, E-coli je napríklad schopná zdvojnásobiť svoj počet už za 20 minút! Štandardom lekármi predpísanej liečby sú antibiotické prípravky, k nim probiotiká, v prípade potreby lieky proti bolesti, zápalu a teplote. Chronické pacientky potrebujú aj imunologickú liečbu v podobe bakteriálnych vakcín a podobne. Pri obnove správnej funkcie výstelky močového mechúra urológovia používajú aj kyselinu hyalurónovú a chondroitín sulfát, ktorý sa vlieva priamo katétrom do dutiny močového mechúra a môže sa užívať aj vo voľnopredajných mäkkých kapsuliach ako podpora výživy buniek mechúra.

Do doplnkovej liečby infekcií močových ciest patria predovšetkým výťažky z brusníc. V týchto trpkých červených plodoch sa napríklad nachádza kyselina chinolová, ktorej syntetické deriváty sa používajú ako antibiotikum pri liečbe močových ciest (spomínané chinolóny). Niektoré začínajúce zápaly je možné svojpomocne preliečiť aj dostatočne koncentrovaným extraktom z plodov brusnice v kombinácii s vysokým príjmom tekutín. Mechanizmus účinku brusníc spočíva v znížení schopnosti baktérií prichytiť sa na výstelku močovej rúry. Kvalitné brusnicové extrakty sa odporúčajú aj ako prevencia pri opakovaných zápaloch močových ciest.

Príznaky zápalu močových ciest

  • časté nutkanie na močenie
  • pálenie a rezanie pri močení (najmä pri domočovaní)
  • bolesti v podbrušku, krížovej oblasti
  • často krv viditeľná v moči
  • teplota až horúčka a celková únava (najmä pri infekciách horných močových ciest)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #brusnice #urológ #močový mechúr #cystitída