Otázky a odpovede: O kĺboch, reume či artróze

Z chirurgických výkonov sa najčastejšie robí náhrada kĺbu, jeho znehybnenie vo vhodnom postavení alebo odstránenie zápalom postihnutej kĺbovej výstelky.

05.09.2014 06:00
bolesť, koleno, kĺby, beh, zranenie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Aká je príčina dnavej artritídy?
Dnavá artritída je spôsobená dráždivými účinkami kryštálikov kyseliny močovej. Tie začínajú vznikať, ak je jej hladina v krvi zvýšená. Kryštáliky vyvolávajú zápal kĺbu, čo je sprevádzané bolesťou, opuchom a začervenaním. Zápal sa najskôr prejaví na kĺbe palca na nohe. Pri tomto ochorení je dôležitá dlhodobá diéta.

Čo je to reumatická horúčka a ako súvisí s reumatickými chorobami?
Reumatická horúčka nadväzuje na predchádzajúce ochorenie streptokokovou angínou. Ochorenie postihuje najmä kĺby, ale môže postihnúť aj srdcový sval. Našťastie sa toto ochorenie už takmer nevyskytuje.

Kedy môže u mňa začať artróza?
Artróza je najčastejšou príčinou bolestí a funkčného obmedzenia pohybového aparátu. Treba si všímať bolesti pri záťaži, pri kolenných kĺboch najmä pri chôdzi z kopca či zo schodov. Zvyčajne postihuje ľudí v strednom a staršom veku.

Existujú aj iné metódy liečby artrózy ako užívanie liekov?
Podmienkou úspešnej liečby je dostatočný pohyb, správna výživa a zníženie hmotnosti. Vyvarovať sa treba aj jednostrannej záťaže, z času na čas je vhodná kúra špeciálnej kĺbovej výživy.

Čo sú chondroprotektívne látky?
Ide o doplnky stravy, ktoré znižujú bolesti kĺbov a zlepšujú štruktúru kĺbovej chrupavky a funkciu kĺbov.

Aká je úloha analgetík a nesteroidných antireumatík pri liečbe artrózy?
Analgetiká tlmia bolesť, nesteroidné antireumatiká majú aj protizápalový účinok.

Trpím nadváhou, bolia ma kĺby. Lekár mi odporúča schudnúť, inak ma vraj nebude môcť operovať. Ja mám však pre bolesti problém s pohybom.
Ide o jeden z najčastejších argumentov obéznych pacientov. Na schudnutie však nie je nutné začať behať či chodiť do fitnescentra. Stačí dodržiavať správne stravovacie návyky v spojení s redukčnou diétou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #otázky a odpovede