Prevencia zachraňuje životy. Odhalí aj rakovinu

Každý rok k zubárovi či ku gynekológovi a každé dva k praktickému lekárovi? Pre mnohých tabu, pretože Slováci preventívne prehliadky podceňujú. Pritom môžu zachrániť život.

12.09.2014 06:00
lekár, pacient, prehliadka, prevencia Foto:
Význam preventívnej prehliadky spočíva v tom, že sa včas dozvieme pravdu o svojom zdravotnom stave ešte v čase, keď nepociťujeme žiadne zdravotné problémy.
debata

Pri preventívnej prehliadke totiž lekár môže objaviť ochorenie v štádiu, keď je ešte úplne vyliečiteľné. A týka sa to aj onkologických ochorení. Nemilosrdné štatisticky však hovoria o tom, že väčšina z nás rieši problémy až vtedy, keď už je neskoro a nádorové ochorenie je v štádiu ťažšie riešiteľnom.

„Vďaka klinickým a laboratórnym vyšetreniam, ktoré sa v rámci preventívnych prehliadok vykonávajú, je možné odhaliť napríklad poruchy funkcie obličiek a močového mechúra, vysoký krvný tlak, obezitu, poruchu glukózovej tolerancie, zmenenú hladinu tukov, zvýšené riziko kardiovaskulárneho ochorenia, zmyslové poruchy a podobne. Okrem toho preventívna starostlivosť zahŕňa aj skríningové programy, ktorých cieľom je odhaliť vybrané onkologické ochorenia už v začiatočnom štádiu – rakovinu krčka maternice, rakovinu prsníka a rakovinu hrubého čreva,“ hovorí Veronika Hauswaldová z Union zdravotnej poisťovne.

Prevenciu hradí zdravotná poisťovňa

Význam preventívnej prehliadky spočíva v tom, že sa včas dozvieme pravdu o svojom zdravotnom stave ešte v čase, keď nepociťujeme žiadne zdravotné problémy, ktoré by si vyžadovali návštevu lekára. Jej pravidelnosť je preto veľmi dôležitá. Zo zákona má každý právo na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára pre deti a dorast, lekára pre dospelých, stomatológa, gynekológa, urológa a gastroenterológa.

Zarážajúce je, že iba tretina dospelých Slovákov absolvuje počas roka preventívnu prehliadku, na ktorú má nárok z verejného zdravotného poistenia. „Každý typ prehliadky sa líši v počte navštevovaných pacientov. Najviac navštevovaná je preventívna prehliadka u stomatológa a pre deti a dorast. U detí do troch rokov Všeobecná zdravotná poisťovňa eviduje takmer 100-percentnú účasť. Vysoká návštevnosť pravdepodobne súvisí aj s povinným očkovaním. Pokiaľ ide o staršie, teda školopovinné deti a dorast, číslo u týchto prehliadok klesá aj napriek tomu, že lekári posielajú pozvánky na absolvovanie prehliadky,“ približuje riaditeľka komunikačného odboru rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

„Preventívnu gynekologickú prehliadku absolvuje každoročne približne 17 % poisteniek VšZP. Naopak, najmenej navštevovaná je gastroenterologická a urologická prehliadka,“ konštatovala. Z údajov najväčšej zdravotnej poisťovne tiež vyplýva, že pri preventívnych prehliadkach sú ženy disciplinovanejšie ako muži. „Najviac príde žien v produktívnom veku (35 až 45 rokov), najviac mužov, ktorí prichádzajú na preventívnu prehliadku, je vo vekovej kategórii nad 45 rokov a častejšie ich absolvujú ľudia s vyšším vzdelaním,“ povedala Čižmáriková.

Objaví aj závažné ochorenia

Súčasťou preventívnej prehliadky u praktického lekára by malo byť doplnenie anamnézy od predchádzajúcej kontroly, kompletné fyzikálne vyšetrenie vrátane zmerania tlaku, orientačného vyšetrenia zraku a sluchu, vyšetrenia moču, ale aj prevencia zhodnotenia onkologického rizika z hľadiska anamnézy v rodine.

Vo vyspelom svete sú na prvých miestach príčin úmrtnosti srdcovocievne a nádorové ochorenia, ktoré v počiatočných štádiách nebolia. Preto je veľmi dôležité rozpoznať zdravotné riziká včas a zachytiť ochorenie v počiatočnom štádiu, keď je ľahšie liečiteľné a má, samozrejme, aj lepšiu prognózu.

Prezident Asociácie súkromných lekárov doktor Ladislav Pásztor upozorňuje, že liečba zanedbaného ochorenia si vyžaduje oveľa viac času ako preventívna prehliadka. „Preventívne prehliadky sú dôležité pre záchyt mnohých závažných ochorení. Raz za dva roky ich preplácajú všetky zdravotné poisťovne. Je dôležité zvýšiť povedomie o nich a pozitívne motivovať ľudí, aby mali o ne záujem,“ konštatoval. Rezervy sú podľa neho najmä v prístupe ľudí, ktorí by mali mať aj určitú povinnosť absolvovať prevenciu, aj keď pozitívna motivácia je zrejme dôležitejšia.

„Preventívne prehliadky u detí sledujú najmä správny vývoj dieťaťa. V tomto smere je veľmi dôležité očkovanie, proti ktorému sa v posledných rokoch objavujú veľmi škodlivé názory. Patrí však medzi veľmi dôležité preventívne opatrenia. Kým pred niekoľkými rokmi sme boli výkladnou skriňou v očkovaní medzi vyspelými krajinami, tento trend začína upadať a lekári musia rodičom často dlho vysvetľovať, čo môže odmietnutie očkovania spôsobiť,“ vraví. Pokiaľ ide o preventívne prehliadky u dospelých, dôležité je, podľa jeho slov, spomenúť najmä dôležitosť gynekologických prehliadok, pri ktorých sa veľmi ľahko a jednoducho dá zistiť už počiatočné štádium rakoviny.

„Žiaľ, onkologické ochorenia neobchádzajú ani mladé ženy, preto treba zvýšiť povedomie o preventívnych prehliadkach.“ V gynekológii prevenciu nevyužívajú ženy pre nesprávny prístup k zdraviu, ktorý je takmer nepochopiteľný. „Chápem, že nikto nie je rád, keď musí ukazovať intímne partie tela, ale gynekologické rakoviny sú vo včasnom štádiu veľmi dobre liečiteľné,“ konštatoval Pásztor.

Pokiaľ ide o preventívne prehliadky u všeobecných lekárov, tie sú dôležité najmä pre včasné odhalenie vysokého krvného tlaku, ischemickej choroby srdca, diabetu, ale aj nádorových ochorení. „A pokiaľ ide o mužov, tí by nemali zabúdať na prevenciu pred ochoreniami prostaty a mali by v rámci prevencie zájsť za urológom,“ dodal.

Urológ je strašiakom

Najviac zanedbávanou prevenciou je tá u urológa. Predseda výboru Slovenskej urologickej spoločnosti profesor Ján Kliment upozornil, že na urologické prehliadky chodí len mizivé percento mužov. „Pritom bezplatné a bezbolestné vyšetrenie môže pomôcť predchádzať mnohým problémom. Informovanosť o rizikách, ale aj o ich prevencii, včasnej diagnostike a možnostiach liečby je veľmi dôležitá. Odkladanie riešenia problému vedie k zhoršovaniu stavu. Preventívne prehliadky, ktoré by mali byť po 50. roku života samozrejmosťou, sú kľúčové pri ochoreniach, ktoré sú v raných štádiách bez príznakov a môžu pacientovi doslova zachrániť život. Preto je naším cieľom čo najviac šíriť povedomie o prevencii a liečbe,“ dodal profesor Kliment.

Osobitne dôležitý je preventívny program rakoviny hrubého čreva, ktorá, ak je odhalená včas, je v mnohých prípadoch úplne vyliečiteľná. Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí na Slovensku medzi tri najčastejšie onkologické ochorenia a v rámci Európy sa naša krajina opakovane umiestňuje na smutných prvých priečkach. „Presnú príčinu jej vzniku sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, ale sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú, navyše je typické pre krajiny žijúce západným spôsobom života. V populácii so stredným alebo vysokým rizikom sa vo veku 50 rokov až u tretiny, a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny,“ povedal Tomáš Šálek, primár oddelenia klinickej onkológie Národného onkologického ústavu v Bratislave. „Iba 15 % ochorení objavíme v prvom štádiu, keď má pacient takmer stopercentnú šancu na vyliečenie. Žiaľ, väčšinu diagnostikujeme v druhom – 20 až 30 % a v treťom štádiu – 30 až 40 %. Vo štvrtom, pokročilom štádiu, prichádza viac ako 20 % ľudí.“

Väčšina teda prichádza, až keď je zle. "Buď o príznakoch nevedeli, alebo sa jednoducho hanbili. Až polovica z nich by mohla žiť, ak by nezanedbali prevenciu,“ dodal.

K zubárovi celkom pravidelne

Na preventívnu prehliadku u zubára majú deti a mladiství do 18 rokov nárok dvakrát ročne, dospelí raz ročne, dvakrát ženy počas tehotenstva – raz na začiatku a raz pred koncom tehotenstva.

Prehliadka zahŕňa vyšetrenie stavu chrupu, slizníc, mäkkých tkanív čeľustí a ústnej dutiny, kontrolu zubných náhrad, kontrolu zubnej hygieny, hygienických návykov, určenie indexov kazivosti chrupu a indexu krvácajúcej papily – slúži na vyšetrenie stavu ďasna. V prípade potreby stomatológ odstráni povlak, zubný kameň, ošetrí zubný kaz. Ak má poistenec absolvované preventívne prehliadky, odstránenie kazu mu hradí zdravotná poisťovňa. Na preventívne prehliadky k zubárovi by sme nemali chodiť len z dôvodu, že sa obávame, aby nás to neskôr nestálo viac.

Pokazené zuby môžu privodiť množstvo vážnych problémov. Zuby a ďasná ovplyvňujú choroby srdca, cukrovku, pľúcne a reumatické choroby. Infekcia v ústach dvojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť infarktu a až trojnásobne riziko mŕtvice. Podľa štúdie zverejnenej v britskom časopise British Dental Journal sú pokazené zuby a zapálené ďasná pre srdce rovnakým rizikovým faktorom ako fajčenie alebo obezita. Baktérie a iné látky môžu z takto zapáleného miesta doputovať krvou k srdcu a spôsobiť zápal srdcového svalu alebo zrazeninu, ktorá upchá cievy a spôsobí infarkt alebo mŕtvicu.

Ktoré preventívne prehliadky vám plne uhradí zdravotná poisťovňa

  • 9 preventívnych prehliadok poistenca do jedného roku veku u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, z toho najmenej 3 do troch mesiacov veku,
  • 1 preventívnu prehliadku poistenca vo veku 18 mesiacov u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria,
  • 1 preventívnu prehliadku poistenca od troch rokov veku do 18 rokov veku raz za dva roky u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria,
  • 1 preventívnu prehliadku poistenca od 18 rokov veku raz za dva roky u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo alebo u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecná starostlivosť o deti a dorast,
  • 1 preventívnu prehliadku poistenca do 18 rokov veku dva razy v kalendárnom roku u zubného lekára,
  • 1 preventívna prehliadka poistenca od 18 rokov veku raz za rok u zubného lekára,
  • 2 preventívne prehliadky tehotnej poistenky u zubného lekára,
  • 1 preventívnu prehliadku poistenky od 18 rokov veku alebo od prvého tehotenstva raz za rok u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo,
  • 1 preventívnu prehliadku tehotnej poistenky raz za mesiac a jedna preventívna prehliadka šesť týždňov po pôrode u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo,
  • 1 preventívnu prehliadku poistenca od 50 rokov veku raz za tri roky alebo poistenca vo veku nad 40 rokov veku s hodnotami PSA <= 1,0 ng/ml s výskytom karcinómu prostaty v prvostupňovom príbuzenstve raz za tri roky alebo poistenca nad 40 rokov veku s hodnotami PSA 1,1 ng/ml – 2,5 ng/ml s výskytom karcinómu prostaty v prvostupňovom príbuzenstve raz za dva roky alebo poistenca vo veku nad 40 rokov veku s hodnotami PSA 2,6 ng/ml – 4,0 ng/ml s výskytom karcinómu prostaty v prvostupňovom príbuzenstve raz za jeden rok u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore urológia,
  • 1 preventívnu prehliadku poistenca, ktorý je evidovaným darcom krvi, darcom orgánov alebo tkanív, raz za rok u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo alebo u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecná starostlivosť o deti a dorast,
  • preventívne prehliadky a povinné pravidelné očkovanie osôb, ktoré dosiahli určený vek, povinné očkovanie osôb, ktoré sú vystavené zvýšenému nebezpečenstvu vybraných nákaz, a povinné mimoriadne očkovanie v rozsahu určenom alebo nariadenom orgánmi štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva na ochranu zdravia na predchádzanie prenosným ochoreniam,
  • 1 preventívnu prehliadku konečníka a hrubého čreva kolonoskopom poistenca nad 50 rokov raz za desať rokov alebo poistenca so zvýšeným rizikom ochorenia na rakovinu hrubého čreva a konečníka bez vekového obmedzenia raz za päť rokov u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gastroenterológia, alebo u lekára s certifikátom v certifikačnej pracovnej činnosti – diagnostická a intervenčná kolonoskopia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #prevencia #preventívne prehliadky