Bolia nohy? Možno za to môže strata chrupavky

Osteoartróza je celosvetovo najčastejšie kĺbové ochorenie. Postihuje až 15 percent obyvateľstva a prvé prejavy sa objavujú už v strednom veku. Výskyt ochorenia sa s vekom progresívne zvyšuje. Postihuje predovšetkým drobné kĺby rúk, váhonosné kĺby (kolená, bedrové kĺby) a chrbticu. Najmä u starších ľudí je hlavnou príčinou bolesti a obmedzenia pohybového aparátu.

14.09.2014 06:00
Röntgen, kĺby, vyšetrenie, diagnóza,... Foto:
Aby ste sa vyhli problémom s kĺbmi, myslite na prevenciu ešte skôr, ako pocítite prvé bolesti.
debata (1)

Osteoartróza nie je len ochorenie chrupavky, ale celého kĺbu. Okrem synovie a subchondrálnej kosti postihuje aj meniskus, ligament, kĺbové puzdro a svaly. Postupná strata chrupavky a zmeny okolitých kĺbových štruktúr vedú ku klinickým prejavom, ako sú: ranná stuhnutosť, štartovacia bolesť, bolesť pri pohybe a v pokoji, deformácia a postupná strata funkcie kĺbu a v konečnom dôsledku invalidita pacienta.

Do 45. roku postihuje osteoartróza častejšie mužov, nad 54 rokov zase ženy. V populácii nad 65 rokov sa ochorenie röntgenologicky preukáže až pri 50 percent osôb, po 75. roku má toto ochorenie prakticky každý človek. Priebeh osteoartrózy býva spravidla pomalý. Striedajú sa obdobia pokoja s obdobiami zhoršenia, tzv. vzplanutie choroby. Zhoršenie prichádza najmä na jar a na jeseň.

Aby ste sa vyhli problémom s kĺbmi, myslite na prevenciu ešte skôr, ako pocítite prvé bolesti. Udržujte si optimálnu hmotnosť a pravidelne sa hýbte. U obéznych ľudí sa odporúča zníženie hmotnosti pohybom a vyváženou stravou. Vyhýbajte sa úrazom, ale pokiaľ sa už nejaký pritrafí, dbajte na správne doliečenie a rehabilitáciu.

Vyhýbajte sa aj jednostrannej záťaži a vyberajte si kvalitnú obuv. Najlepšie s ortopedickými vložkami, ktoré dokážu zmierniť záťaž prenášanú na nosné kĺby. Navyše stielky vhodnej obuvi dokážu absorbovať nárazy vznikajúce pri chôdzi. Súčasťou prevencie je aj správna životospráva. Do jedálneho lístka doplňte ryby, a to pre ich vysoký obsah omega 3 nenasýtených mastných kyselín a vitamínu D. Ten zvyšuje vstrebávanie kalcia.

Nezabúdajte ani na ovocie, zeleninu a dostatok vitamínov a minerálov. Vhodné je aj dopĺňanie kolagénu, a to v potravinových doplnkoch stravy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou komplexného prístupu k osteoartróze, keď sa pomocou diétnych opatrení ovplyvňuje ochorenie. Natívny, nedenaturovaný kolagén pôsobí protizápalovo a má imunomodulačné účinky, to znamená, že stimuluje vlastný imunitný systém človeka. Po užití malého množstva čistého kolagénu sa aktivizujú špeciálne bunky (T-lymfocyty) v čreve, ktoré začnú produkovať protizápalové faktory. Tie utlmia zápal v postihnutom kĺbe.

Kolagénne hydrolyzáty sú zase zdrojom dôležitých aminokyselín, potrebných na syntézu vlastného kolagénu a regeneráciu chrupavky. Už od začiatku 20. storočia sa kolagén stal predmetom rozsiahleho výskumu. Je to najviac zastúpená bielkovina v ľudskom tele, tvorí až 30 percent hmotnosti po odstránení vody. Nachádza sa v koži, kostiach, šľachách, pričom zabezpečuje ich pevnosť, elasticitu a pružnosť. Ľudovo ho možno volať aj „ľudský cement“. Drží všetko pekne pohromade a na správnom mieste a podmieňuje štruktúru a kvalitu kože, spojovacích tkanív, šliach, kostí a chrupaviek. Jeho nedostatok v koži spôsobuje starnutie, vznik vrások, znižuje pružnosť.

Kosti sú vďaka kolagénu pevné a plnia opornú funkciu. Kľúčovú úlohu plní aj pri hojení rán. Kolagén sa získava z rôznych zdrojov, je to jeden z najrozšírenejších proteínov v prírode. Najčastejším zdrojom je hovädzí dobytok. Na trhu sú dnes dostupné rôzne výživové doplnky s obsahom kolagénu. Jedným z nich je aj unikátny výživový doplnok s obsahom kolagénu až 99,9 percenta čistoty, tzv. atelokolagén v podobe kocôčky. Obsahuje kompletnú molekulu kolagénu, so všetkými aminokyselinami. V porovnaní s inými kolagénovými výživovými doplnkami sa ľahko užíva a je bez akýchkoľvek chemických prísad alebo aditív.

Treba si však uvedomiť, že boj s osteoartrózou si vyžaduje aktívny prístup: „Zmenu životného štýlu, zmenu stravovacích návykov, zníženie hmotnosti, zaradenie vhodného pohybu do každodenných aktivít, cvičenie na spevnenie svalovej hmoty a odľahčenie postihnutých kĺbov. Samozrejmosťou by malo byť užívanie potravinových doplnkov s obsahom kolagénu a vitamínu C, ktoré by sa mali užívať minimálne 2–3 mesiace, 2× do roka, v prípade potreby trvalo,“ hovorí RNDr. Oľga Mináriková, MBA., medicínsky konzultant spoločnosti Dacom Pharma. Pri bolestiach kĺbov je dôležitá najmä správna diagnostika, ale aj prevencia. Najvhodnejšou formou môže byť práve pre seniorov s bolesťami kĺbov dovolenka v podobe kúpeľnej liečby ako špeciálna forma terapie osteoartrózy.

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #osteoartróza #príloha seniori #chrupavka