Lymfóm útočí nenápadne

Lymfóm postihuje celosvetovo viac ako milión ľudí, často napáda mladých vo veku 15 až 30 rokov a je dokonca tretím najčastejším detským onkologickým ochorením. Na Slovensku ročne pribudne približne 500 pacientov s touto diagnózou.

26.09.2014 06:00
lymfóm,lekár, vyšetrenie Foto:
Najčastejším príznakom lymfómu je zväčšená uzlina v rôznych oblastiach - krk, pazucha, oblasť rozkroku.
debata

V posledných desaťročiach výskyt lymfómov stúpa, pričom príčina, prečo to tak je, nie je celkom jasná. Môže to súvisieť s rastúcim priemerným vekom populácie alebo so zvyšujúcim sa počtom pacientov s oslabeným imunitným systémom. Choroba však nemusí znamenať koniec plánov a snívania. Ak ju diagnostikujú v počiatočných štádiách, väčšina pacientov má šancu na úplné vyliečenie.

Prejavuje sa nočným potením, slabosťou, pocitmi únavy, teda typickými prejavmi chrípky. Možno je to iba zápal, ale ak sa pridružia aj zväčšené uzliny, môže to byť už signál vážneho ochorenia.

Lymfóm je všeobecný názov pre zhubné nádorové ochorenie lymfatického systému a najčastejšie vzniká v lymfatických uzlinách, slezine, kostnej dreni, v krvi, ale aj v ďalších orgánoch. Aj preto býva zväčšenie lymfatických uzlín jedným z prvých príznakov choroby.

„Najčastejším príznakom lymfómu je hmatná zväčšená uzlina v rôznych oblastiach – krk, pazucha, oblasť rozkroku. Podozrivé sú najmä uzliny väčšie ako dva centimetre. Zväčšené uzliny nezriedka spôsobia bolesť v dôsledku tlaku napríklad na nerv, opuch končatiny v dôsledku tlaku na cievy, kašeľ či pocit tlaku a bolesti na hrudníku, ak je veľký zhluk uzlín v hrudníku,“ hovorí onkologička Veronika Ballová z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

„Medzi celkové príznaky patrí výrazné potenie, horúčky, nechcené chudnutie, svrbenie kože, nezvyčajná únava. Sú to nešpecifické ťažkosti, po príčinách ktorých treba pátrať. Medzi varovné príznaky patrí aj pretrvávajúci kašeľ napriek opakovanému preliečeniu antibiotikami, náhle vzniknutý opuch končatiny, tváre a hlavy.“

Väčšina lymfómov má spočiatku nenápadný priebeh. „Ako pri každej chorobe, aj pri lymfóme platí, že čím skôr sa ochorenie zistí, tým skôr sa môže začať s liečbou. Správna a včasná liečba najmä pri tomto ochorení dáva nádej aj na úplné vyliečenie. Pri liečbe sa využíva najmä chemoterapia, rádioterapia, liečba cielenými liekmi – tzv. monoklonovými protilátkami, ale aj transplantácia kmeňových buniek. Poznáme viacero typov lymfómov. Každý sa prejavuje inak, odlišne rýchlo rastie a inak sa aj lieči,“ hovorí doktorka Ballová.

„Pri absolútnej väčšine chorých príčinu jeho vzniku nepoznáme a ani nevieme zistiť. Sú však známe určité rizikové faktory. Medzi ne patria stavy spojené s ťažkou poruchou imunitného systému, tzv. imunodeficitné stavy – napr. pacienti s infekciou HIV, pacienti po orgánových transplantáciách, ktorí musia dlhodobo užívať lieky na potláčanie imunity, alebo niektoré vrodené poruchy imunitného systému,“ konštatuje onkologička. „Zvýšené riziko majú aj pacienti s vírusovou hepatitídou B a C a tiež pacienti s chronickou infekciou žalúdka spôsobenou baktériou Helicobacter pylori.“ U väčšiny ľudí s uvedenými rizikovými faktormi však ochorenie nevznikne.

O tomto ochorení sa často hovorí ako o rakovine mladých ľudí. Podľa Ballovej to nie je celkom tak. Jedným z rizikových faktorov je aj vek, čo znamená, že so zvyšujúcim sa vekom riziko zvyšuje. „Sú však niektoré typy lymfómov, ktoré sa typicky vyskytujú práve u mladých ľudí. Medzi také patrí napríklad Hodgkinov lymfóm a tiež niektoré typy Non-Hodgkinových lymfómov, ktoré sa typicky manifestujú veľkým zhlukom lymfatických uzlín v hrudníku.“

„Poznáme viacero typov lymfómov, každý sa však prejavuje inak, odlišne rýchlo rastie a inak sa aj lieči. Hodgkinove lymfómy postihujú najmä mladých a tiež starších ľudí okolo šesťdesiatky. Zo všetkých typov sa práve Hodgkinov lymfóm lieči najľahšie a 75 až 95 percent ľudí, ktorým ochorenie odhalia vo včasnom štádiu, má nádej na úplné vyliečenie,“ hovorí hematologička Eva Mikušková z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

„Druhým hlavným typom sú Non-Hodgkinove lymfómy, ktoré sú najčastejším typom rakoviny lymfatického systému. V liečbe tohto typu prinášajú najlepšie výsledky tzv. monoklonové protilátky, ktoré dokážu rozpoznať a zabíjať zhubné lymfómové bunky,“ konštatovala doktorka Mikušková.

Podľa rýchlosti rastu nádoru sa lymfómy delia do dvoch skupín – na tzv. indolentné a agresívne. Agresívne rastú rýchlo, no vďaka tomu ich je zároveň možné rýchlo odhaliť a začať včas liečiť. Naopak, indolentné sa delia a množia pomaly, čím však zároveň komplikujú prvotnú diagnózu. „Pacienti môžu žiť s indolentným lymfómom aj niekoľko rokov bez toho, aby o tom vedeli,“ dodala Mikušková.

Aj keď patrí lymfóm medzi pomerne dobre liečiteľné typy rakoviny, do života pacienta a jeho blízkych prináša nečakané zmeny. Už niekoľko rokov im podáva pomocnú ruku občianske združenie Lymfoma, ktorého cieľom je pomáhať ľuďom postihnutým lymfómom lepšie porozumieť tejto diagnóze. Na stránke www.lymfom.sk prináša informácie o tejto chorobe, rady pre pacientov a tiež príbehy tých, ktorí túto chorobu prekonali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #lymfóm #medicína #diagnóza