Nielen zviera, aj človek by sa mal odčervovať

Odčervenie poznáme v súvislosti so zvieratami, mnohí z nás ich pravidelne odčervujeme. Podobne by sa však mal odčervovať aj človek, hovorí MUDr. Andrea Steinerová.

06.10.2014 06:00
Andrea Steinerová Foto:
MUDr. Andrea Steinerová.
debata (10)

Vysvetľuje: “Človek v inom prostredí nežije. Nejeme zo zeme, ale jeme zo záhrady, v ktorej rastie zelenina a ovocie, ktorú si neumývame kefkou, niekedy vôbec, hrabeme sa s deťmi v piesku a jeme surové mäso,” vymenovala lekárka pre Pravda.sk. Dodala, že nie je dôvod, prečo by sa do nás vajíčka parazitov nedostali. Pripomenula však, že ak sa dostanú, treba ich zlikvidovať, pretože môžu byť zárodkami rôznych ochorení.

Keďže sa parazity môžu nachádzať kdekoľvek, MUDr. Steinerová rozhodne odporúča detoxikáciu. Treba vyčistiť črevo, pečen, žlčové cesty, pľúca – tam sa totiž dostanú najľahšie. Okrem toho treba podporiť aj lymfatický systém ako očistný systém organizmu. Odčervovať možno aj inak, napríklad liekmi, bylinkovými preparátmi alebo plazmovým generátorom (slúži na likvidáciu patogénov v tele).

Na otázku, ako človek zistí, že je začervený, lekárka s úsmevom odpovedá: “Nezistí. Ja to zistím.” Začervený môže byť napríklad človek s ťažkosťami, s ktorými mu už žiaden lekár nevie pomôcť. Už povedzme vyskúšal všetko, bral všetky možné lieky a skončil na antidepresívach. K príznakom začervenia patrí široká škála ťažkostí od tráviacich cez astmatické až po kožné. Podľa Steinerovej robia aj vírusy a baktérie ťažkosti, aj keď máme pocit, že už v tele nie sú.

Čo sa týka vyšetrovania stolice na parazity, robia sa obyčajne len dva-tri nátery. Ak sú negatívne, pacient vraj parazity nemá. To však podľa lekárkiných slov tiež netreba brať doslovne, pretože “záchytnosť mikroskopického vajíčka v stolici je ťažká, ak nejde o výrazné zamorenie, navyše počas životného cyklu sa parazity a ich larvy presúvajú aj mimo čreva, preto sa nemusia zachytiť v stolici”. Stačí skutočne málo, aby sa človek cítil zle, nafukovalo ho, alebo ho trápili potravinové precitlivelosti. “Ja som roky nemohla jesť mlieko ani pšenicu. Dnes si dám v pohode smotanu do kávy aj chlieb, hoci špaldový a nič sa mi nestane,” priblížila lekárka.

Ako často by sa mal človek odčervovať? Pravdaže, ak túto procedúru absolvuje raz, neznamená to, že už do konca života nebude musieť nič podobné podnikať. “Zvieratá, ktoré žijú divokejšie ako my, sa odčervujú raz za tri mesiace. Z tohto pohľadu vychádza, že človek by sa mal aspoň raz do roka,” odporúča lekárka. Najlepším termínom je po dovolenke v teplej krajine, kde sa parazity množia ľahšie a je vyššia pravdepodobnosť, že si ich v podobe nechceného suveníru privezieme domov vo vlastnom tele.

Nestačí desaťdňová detoxikácia hladovkou? Podľa MUDr. Steinerovej nie. “Obmedzí život parazitov, do určitej miery telo očistí, ale oni prežijú. Bohužiaľ, sú zvyknutí na horšie podmienky. A okrem toho je stále dosť tej masy v tele, ktorá sa dá skonzumovať.”

Čo človek v tele môže skutočne cítiť, je pásomnica. “Sú klienti, ktorí vravia, že cítia, že sa im tam niečo prevaľuje, posúva.” Škrkavky tiež svoje meno

Ilustrácia: Niektorí pacienti vraj pásomnicu... Foto: SHUTTERSTOCK
pásomnica Ilustrácia: Niektorí pacienti vraj pásomnicu cítia prevaľovať sa v bruchu.

dostali podľa toho, že v noci deťom škŕkajú v črevách alebo deti škrípu zubami. Ak si dieťa škriabe zadok, môže mať mrle, podľa slov našich starých matiek “mrle ťa žerú?”. “Treba sa pohrabať v minulosti, nájdeme tam toho veľa. Napríklad “vypáliť červa”, to tiež pomerne často robili naši predkovia, takže určite to malo efekt na to, aby sa nepremnožil v čreve,” pripomína ďalej MUDr. Steinerová, ktorá sa tiež odčervuje. Z praxe vraví, že človek, ktorý má toho v tele minimálne, alebo dokonca nič, je skôr výnimkou.

Pripomeňme, že odčervením nemožno ublížiť. Iba pomôcť. Detoxikácia je vhodná tak či tak, pretože liek alebo bylinka zabije v tele živé organizmy. Z nich sa uvoľní kopa toxínov, ktoré zaťažia telo a tým pádom sa môže zvýrazniť únava, človek sa môže vyhádzať alebo cítiť sa horšie ako predtým.

Andrea Steinerová si z detstva pamätá odovzdávanie vzorky stolice, ktorú muselo každé dieťa, ktoré nastupovalo do materskej školy, podstúpiť. Na zadok dieťaťa sa lepil kus lepiacej pásky, či v oblasti konečníka nemá vajíčka mrlí. Kým toto dieťa neabsolvovalo, do škôlky ísť nemohlo, v prípade pozitívneho nálezu sa najskôr muselo preliečiť. V tom čase sa vraj úroveň zamorenia populácie škrkavkami znížila na 1–2 percentá, čo bolo ozajstné minimum. Problém však je v tom, že už minimálne dvadsať rokov tejto problematike nikto nevenuje pozornosť, vzorky sa tiež neodoberajú. “Prečo by to dvadsať rokov vydržalo na úrovni 1–2 percent, veď tie parazity neprestali existovať,” pýta sa lekárka. “Zaráža ma, že vychádzame zo štatistík pred rokom 1989. Vtedy parazity hrozbou boli a dnes nie sú?”

Zaujímavosťou je, že niektoré výsledky vyšetrení akútnej parazitózy a alergie sú podobné. Pri oboch je zvýšená hladina imunoglobulínu E a zvýšený počet eozinofilov, čo je druh bielych krviniek. “Dám ruku do ohňa za to, že pri každom malom pacientovi sa bude primárne predpokladať alergia. Liečiť ho budú kortikoidmi, čím mu potlačia imunitu a parazity budú mať výborné podmienky na to, aby sa rozmnožovali.”

MUDr. Andrea Steinerová

pracovala v minulosti ako anesteziologička. Vo svojej ambulanci Enerqi v Šamoríne robí elektroakupunktúrnu diagnostiku podľa Volla, úpravu pH organizmu, venuje sa tiež reiki či homeopatii.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #hladovka #stolica #lymfatický systém #detoxikácia #parazity #črevo #odčervenie