Krv je nielen tekutina

Dodnes sa nepodarilo vyrobiť tekutinu, ktorá by nahradila krv. Len na Slovensku sa za rok spotrebuje 180-tisíc jednotiek červených krviniek. Krv je nielen tekutina - v prenesenom význame, ale aj doslova. Pozostáva totiž z tekutej i tuhej časti. Tuhú časť predstavujú červené, biele krvinky a krvné doštičky. Tekutá časť je krvná plazma.

11.10.2014 06:00
hiv, aids, krv, skúmavka, vyšetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Červená krvinka je relatívne jednoduchá bunka, ktorá má zboku tvar piškóty a v krvnom obehu prežíva 120 dní. Obsahuje krvné farbivo hemoglobín, ktoré je schopné viazať a uvoľňovať kyslík a oxid uhličitý. Hemoglobín dáva krvi typickú červenú farbu. Červené krvinky zanikajú v slezine, organizmus však využíva rozpadnuté produkty z krvinky na ďalšiu krvotvorbu, ako sú bielkoviny, železo a ďalšie látky. Červené krvinky sa špecializujú najmä na prenos kyslíka.

Bielych krviniek je viacero druhov. Špecializujú sa na obranné funkcie organizmu – niektoré nás bránia proti baktériám, ďalšie proti vírusom, proti parazitom, iné odstraňujú z organizmu zvyšky rozpadnutých buniek. Spolupráca medzi jednotlivými druhmi bielych krviniek je nesmierne zložitá.

Krvné doštičky sú najmenšie krvinky. Zabezpečujú krvnú zrážanlivosť. Pri krvácaní alebo odbere krvi do suchej skúmavky sa krv hneď zráža. Vytvorená zrazenina sa nazýva krvný koláč, tekutina nad ňou sérum.

V krvnej plazme sa nachádzajú bielkoviny, tuky a cukry, ďalej minerály, vitamíny, ióny, enzýmy, hormóny a plazmatické faktory krvného zrážania.

Čo (ne)robiť pred darovaním

Na samotné darovanie krvi sa treba pripraviť. Darca má byť oddýchnutý (nie je napríklad vhodné prísť darovať krv po nočnej službe), už 24 hodín pred odberom treba zvýšiť príjem tekutín, tesne pred odberom sa odporúča prijať aspoň 500 ml a nebyť hladný. Čierna káva je povolená. Večer pred darovaním a ráno v deň darovania krvi treba vylúčiť potraviny s vysokým obsahom tuku. Najmenej 12 hodín pred odberom si treba odriecť cigarety a alkoholické nápoje. Deň pred odberom je vhodné nevystavovať sa veľkej psychickej alebo fyzickej námahe. Ženy by nemali darovať krv počas menštruácie, tesne pred ňou alebo po nej.

Druhy odberov

Darcovi možno odobrať celú krv alebo len niektoré jej zložky. Prístrojovému odberu jednej zložky krvi od darcu sa hovorí aferéza. Ostatné časti krvi sa darcovi vrátia do obehu. Vykonáva sa na špeciálnom prístroji – krvinkovom separátore.

Odber celej krvi: Pri bežnom odbere sa darcovi odoberá 450 ml krvi. Zvolí sa vhodná žila, urobí sa vpich a krv sa nechá spontánne stekať do odberového vaku. Darca dostane do ruky gumovú pomôcku, jej stláčaním urýchli odber. Celý proces trvá približne 10 minút. Takto môžu krv darovať muži každé tri mesiace a ženy každé štyri mesiace.

Odber krviniek (krvných doštičiek a červených krviniek): Najčastejšie sa vykonáva odber doštičiek, zriedkavejšie červených krviniek. Odber trvá podľa typu prístroja 30–90 minút. Obyčajne sa takýto transfúzny liek pripravuje cielene pre určitého pacienta. Potrebná je aj presná organizácia odberu, keďže trombocytové koncentráty majú krátky exspiračný čas. Darca krvi môže absolvovať odber doštičiek každých 14 dní, celkovo 12-krát ročne. Výťažnosť krvných buniek pri aferézach je vysoká. Znížený počet krvných doštičiek sa u darcu upraví do 48 hodín.

Odber plazmy: Odoberá sa krv od darcu, pričom sa opakovane separuje len krvná plazma a krvinky sa vracajú darcovi späť do krvného obehu. Celý odber trvá 45–90 minút. Celkový objem odobratej krvnej plazmy predstavuje asi 650 ml. Krvná plazma sa v obehu obnovuje a dopĺňa už v priebehu niekoľkých hodín až dní. Preto možno darovať plazmu každých 14 dní, celkovo do 10 litrov za rok. Na Slovensku sa odber výlučne krvnej plazmy nevykonáva.

Päťkrát poradňa

  1. Treba poznať krvnú skupinu pre potreby darovania? Nie, krvnú skupinu darcovi zistia v rámci jedného z prvých vyšetrení pred odberom krvi.
  2. Astma: Ľahká forma astmy bez klinických ťažkostí (resp. aspoň mesiac po astmatickom záchvate) nie je kontraindikáciou darovania krvi.
  3. Kvasinková infekcia: Počas problémov a liečby kvasinkovej infekcie (mykózy) nie je vhodné darovať krv. Po preliečení je vhodné počkať aspoň dva týždne, aby sa liek vylúčil z organizmu.
  4. Užívanie Euthyroxu: Pacient užívajúci levotyroxín, zložku lieku Euthyrox, syntetický hormón štítnej žľazy, môže darovať krv.
  5. Ošetrenie zubným lekárom: Odber krvi je možný najskôr 72 hodín po stomatologickom zákroku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #červené krvinky #Toto je moja krv #darcovstvo krvi #biele krvinky