Deväťkrát o zlatej žile: Hemoroidy sú ľudovou chorobou dneška

Hemoroidy sú ochorením, ktoré ľudstvo sprevádza už od nepamäti. Už francúzsky kráľ Ľudovít XIV. v roku 1686 podstúpil operáciu hemoroidov. V súčasnosti sa však tieto uzlovité rozšírenia žíl v oblasti ritného otvoru stávajú doslova civilizačným ochorením. V určitej životnej etape postihujú ôsmich z desiatich ľudí.

17.10.2014 06:00
WC, záchod, toaleta, časopis, čítanie, hemoroid Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

1.

Čo sú hemoroidy.
Ide vlastne o uzlovité rozšírenia žilových zväzkov v oblasti ritného otvoru. Akési kŕčové žily konečníka.

2.

Aké druhy poznáme.
Vnútorné sa tvoria vnútri konečníka do troch centimetrov od ritného otvoru, zvyčajne nie sú bolestivé a pacient o nich nevie, kým nezačnú krvácať. Niekedy môžu byť vytlačené mimo konečníka, čo býva bolestivé. Vonkajšie sa tvoria pod kožou okolo konečníka a vytvárajú akési modré uzly. Po čase sa môžu zväčšiť a opuchnúť, sú bolestivejšie a vyprázdňovanie, sedenie či dokonca chôdza sa stávajú omnoho nepríjemnejšími.

3.

Typické príznaky ochorenia.
Medzi typické príznaky ochorenia patrí okrem krvácania aj svrbenie, pálenie, vysúvanie hemoroidov smerom von, mokvanie, hlieny v stolici, pri komplikáciách už opuch, hnisanie, zápal, silné krvácanie a bolesti. Hovorí sa tomu akútny hemoroidálny atak, ktorý je príznakom štvrtého, veľmi nepríjemného štádia hemoroidov. Niektorí pacienti, ktorí chronicky krvácajú, prichádzajú za odborníkom už doslova so závažnou málokrvnosťou.

4.

Rizikové faktory zlatej žily.
Vyšší vek nad 50 rokov, chronická zápcha, genetické predpoklady, ochorenia pečene, obezita, tlak na žily počas tehotenstva, dlhé sedenie (aj na záchode), infekcie konečníka, nedostatočná análna hygiena.

5.

Vývojové štádiá hemoroidov.
Prvé sprevádza len jednoduché rozšírenie žíl, ktoré zväčša badať len pri lekárskom vyšetrení. Pri druhom sa už pridružujú nepríjemné pocity ako svrbenie, pálenie, občasné zakrvácanie. V treťom štádiu sa už žily počas stolice vysúvajú von (tzv. prolaps) a v počiatočných fázach majú tendenciu spontánne sa stiahnuť naspäť. S pokračovaním ochorenia sa stávajú tuhými, bolestivými, čo spôsobuje zrazená krv v nich. Oblasť konečníka je zapálená a na stolici možno pozorovať aj výlučky hlienu. Pokročilé posledné štádium znamená, že žily sa po použití toalety nestiahnu a pridružujú sa komplikácie – opuch, hnisanie, zápal, silné krvácanie a bolesti, čo je prejavom tzv. hemoroidálnej krízy. Pacient má vyslovene strach z vyprázdňovania a dostáva sa do začarovaného kruhu.

6.

Konzervatívna liečba ochorenia.
Prvé dve vývojové štádiá hemoroidov sa liečia len konzervatívne. Na trhu je množstvo voľnopredajných prípravkov i liekov na lekársky predpis, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie i zloženie stolice, majú pozitívny vplyv na žilový tonus, čiže spevňujú a chránia cievne steny, pôsobia proti svrbeniu, mokvaniu, zmierňujú bolestivosť. Sú vo forme mastí, gélov a čapíkov, ale aj ako celková liečba v podobe tabliet. Doplnkovou liečbou sú rôzne čaje a sedacie kúpele. Neodstránia však príčinu zdravotných problémov, len oddialia prípadné zhoršenie stavu. Ľudia, ktorí trpia na hemoroidy, by mali dbať na pravidelné vyprázdňovanie a mäkkú stolicu. Znamená to prijímať dostatok tekutín a jesť potraviny s vysokým podielom vlákniny. Chirurgicky sa rieši tretie a štvrté štádium hemoroidov.

7.

Ďalšie metódy odborného ošetrenia hemoroidov.
Jestvuje mnoho metód šetrného ošetrenia hemoroidov, napr. infračervená fotokoagulácia, kryoterapia (pôsobením tekutého dusíka), sklerotizácia, laserové ošetrenie, podviazanie hemoroidov gumeným prstencom. Medzi šetrné chirurgické zákroky, ktoré sa robia aj v štátnych zariadeniach, patrí napr. Longova metóda, ktorá znamená vyrezanie kruhovej časti prebytočnej sliznice a menšiu bolestivosť po zákroku. Závisí však od štádia ochorenia a najmä od posúdenia odborníka, pre akú metódu sa rozhodne. Každý má totiž praktickú skúsenosť s iným druhom zákroku. Dnes majú ľudia slobodnú voľbu lekára a mali by si zistiť, kto sa na čo špecializuje a v čom je dobrý.

8.

Prevencia bolestivého konečníka.
Mäkká stolica znamená prijímať dostatok tekutín a potravín s vysokým obsahom vlákniny. Po každej „veľkej potrebe“ je nevyhnutné dôkladne a jemne očistiť okolie konečníka (optimálny je bidet, resp. vlhké obrúsky bez dráždivých látok a parfumov). Dbať treba aj na toaletný papier, ktorý nepoškriabe, nepodráždi (nie farebný a parfumovaný). Dlhé vysedávanie na záchode hemoroidom neprospieva, lebo zvýšeným vnútrobrušným tlakom sa rozširujú cievy v malej panve. Odporúča sa nedvíhať ťažké predmety, čo znamená nadmerný tlak na žily konečníka ako pri stolici. Pozor aj na nadbytočné kilogramy, lebo nadváha vyvoláva kŕčové žily konečníka i dolných končatín. Nadbytok soli zadržiava v organizme vodu, čo zapríčiňuje preplnenie ciev vrátane konečníka. Nadmerná konzumácia kávy, čaju, ostrého korenia a kyslých potravín môže posilniť nepríjemné svrbenie v prípade problémov. V tehotenstve sa odporúča ležať na ľavom boku.

9.

Krvácanie neznamená len hemoroidy.
Krvácanie z konečníka nemusí byť len príznakom hemoroidov, ale aj iného, závažnejšieho ochorenia, napr. polypov, divertikulózy či rakoviny hrubého čreva. Hemoroidy charakterizuje jasnočervená krv na povrchu stolice alebo na toaletnom papieri. Lekár by mal vylúčiť iný pôvod krvácania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy