Červená z nosa vyzerá dramaticky

Krvácanie z nosa zažil už asi každý. Niekedy je príčina banálna, stačí oslabená nosová sliznica počas nádchy. Krvácanie z nosa, napríklad po úraze, môže byť veľmi dramatické, pretože nosová sliznica je veľmi dobre prekrvená. Určite ho však nezastavujte tak, že hlavu zakloníte dozadu alebo si ľahnete!

19.10.2014 06:00
nos,  vreckovka, krvácanie z nosa, krv Foto:
Po zastavení krvácania sa treba niekoľko hodín vyhýbať veľkej námahe
debata

Dôvody krvácania z nosa môžu byť naozaj rôzne. „Ja som vďaka krvácaniu z nosa odhalil svoju hypertenziu,“ spomína si 70-ročný Karol z Bratislavy. Rezký dôchodca pred niekoľkými rokmi vôbec netušil o svojom vysokom krvnom tlaku, keby mu jedného dňa nepraskla cievka v nose a krvácanie sa nedalo zastaviť. Museli ho odviezť na centrálny príjem nemocnice, kde mu namerali tlak 170/110 mmHg.

„Povedali mi, že môžem byť rád, že mi tá cievka nepraskla niekde v mozgu, nos sa tak stal akýmsi bezpečnostným ventilom,“ spomína si. Urobili mu tamponádu nosa a po internom vyšetrení sa začalo s liečbou hypertenzie. Odkedy liečbu dodržiava a tlak si pravidelne kontroluje, nepríjemný problém sa nezopakoval. Práve takéto spontánne krvácanie z nosa je typickejšie pre starších ľudí, u ktorých je už vekom stenčená sliznica nosa a takisto sa častejšie vyskytuje zvýšený krvný tlak. Schopnosť reflexného stiahnutia ciev v nose je menšia, takže doma je takéto krvácanie ťažšie zastaviteľné.

47-ročnému Ivanovi sa zas pravidelne púšťa krv z nosa počas alergickej sezóny. „Intenzívne vtedy kýcham, smrkám a častejšie si dávam aj kvapky do nosa,“ hovorí. „Väčšinou sa mi to stáva ráno, niekoľkokrát kýchnem, idem sa vysmrkať a – papierová vreckovka je červená. Nebýva to však nič dramatické, stlačím si nosové krídla a po 3–5 minútach sa mi krvácanie spontánne zastaví.“

Miestne a celkové príčiny

Krvácanie z nosa je vlastne narušením celistvosti cievy, ktorá sa nachádza v slizničnej výstelke nosovej dutiny. Tá je bohato zastúpená krvou. Samozrejme, opakované krvácanie z nosa je dôvodom návštevy špecialistu, ORL lekára. Odborníci ho považujú za pomerne často sa vyskytujúci problém, ktorý podľa štatistík prekoná viac ako 60 % populácie minimálne raz za život. Odborne sa mu hovorí „epistaxis“. Väčšinou lekár príčinu krvácania z nosa zistí po rozhovore s pacientom – v akej súvislosti sa začalo, či sa vyskytuje opakovane, či mu predchádzal úraz nosa, alebo operácia v oblasti nosa a prinosových dutín.

Je potrebné vylúčiť akútne či chronické zápaly nosovej sliznice a diagnózy ako zvýšený krvný tlak, poruchy zrážavosti krvi, cievne choroby a podobne. Krvácanie z nosa často spôsobujú lieky, napr. nosové kortikoidy či medikamenty určené na riedenie krvi, ale môže sa na ňom podieľať aj suchý vzduch v prekúrených miestnostiach, prašné prostredie či iné škodliviny dráždiace sliznicu nosa. Príčiny teda možno rozdeliť na miestne a celkové.

Aká je prvá pomoc?

Aká je prvá pomoc pri krvácaní z nosa? „Osobu, ktorá krváca z nosa, nikdy nedávajte ľahnúť,“ upozorňuje záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža doc. MUDr. Viliam Dobiáš. Mýtom je aj zakláňanie hlavy dozadu, veď krv tak bude vtekať do hrdla a človeka dusiť. „Človek krvácajúci z nosa by sa mal posadiť, predkloniť sa a dýchať ústami. Nosové krídla treba stlačiť najmenej na desať minút bez prerušenia tak, aby krv nemohla ďalej vytekať von. Po tomto čase treba tlak uvoľniť a ak krvácanie pokračuje, postup sa zopakuje.“ Niektorí odborníci, napr. MUDr. Tibor Barta, PhD., odporúčajú dať si na šiju aj studený obklad.

Po zastavení krvácania sa treba niekoľko hodín vyhýbať veľkej námahe, dve hodiny nejesť a nepiť teplé nápoje, najbližšie dva dni nesmrkať, iba si nosovú dutinu zľahka preplachovať mierne slaným roztokom (spreje s morskou vodou, Vincentka a podobne).

Nebýva príčinou smrti

Samozrejme, ak sa krvácanie z nosa nepodarí zastaviť do pol hodiny, pomôcť môžu jedine v ambulancii. Pacient i jeho okolie je väčšinou v strese, pretože tento problém pôsobí veľmi dramaticky – okrem potôčikov krvi na perách, brade či zakrvavenom oblečení ho môže napínať na vracanie, pretože krv je pomerne ťažko stráviteľná. V ambulancii odborník krvácanie z nosa zastaví pomocou vaty alebo gázy nasiaknutej zmesou liekov na miestne znecitlivenie a stiahnutie ciev. Po odkrvení sliznice sa snaží nájsť miesto krvácania. Ak sa ho podarí nájsť, možno krvácanie zastaviť elektrokoaguláciou alebo ho chemicky poleptať. Možná je aj tamponáda nosa, keď sa do nosovej dutiny obojstranne natlačia tampóny a stlačia krvácajúce miesto. Tamponáda sa ponecháva jeden aj dva dni.

Jestvuje aj krvácanie zo zadnej časti nosa z väčšej cievy, ktoré sa už rieši pomocou endoskopie, balónikových katétrov a liečba je dlhodobejšia. Dobrou správou však je, že len málo pacientov musí byť z dôvodu krvácania v nose hospitalizovaných a je to len veľmi raritná príčina smrti.

Najčastejšie dôvody krvácania z nosa

lokálne: zápaly a pozápalové stavy na sliznici nosa a prinosových dutín, stavy po operačných zákrokoch v oblasti nosa a prinosových dutín, úrazy v oblasti nosa a tváre, deformity (napr. vybočenie nosovej priehradky, mení spôsob prúdenia vzduchu v nose a dráždi sliznicu), miestna aplikácia liekov do nosa (nadmerné užívanie kvapiek do nosa určených na spľasnutie sliznice, čo vedie k poškodeniu nosovej sliznice, dlhodobé aplikovanie kortikoidov), šnupanie drog, nádory v nose

celkové: infekčné ochorenia (nádcha, chrípka), alergie, vysoký krvný tlak, niektoré lieky, zvýšený príjem alkoholu, zhubné aj nezhubné krvné ochorenia, cievne choroby, nedostatok vitamínu C a K, tlaková trauma (potápači, letci), zlyhávajúce srdce, zlá zrážavosť krvi, ochorenia spojivového tkaniva

Ako svojpomocne zvládnuť krvácanie z nosa

Správny a nesprávny postup pri zastavovaní... Foto: SHUTTERSTOCK
krv, nos, krvácanie z nosa, prvá pomoc Správny a nesprávny postup pri zastavovaní krvácania z nosa.
  • pohodlne si sadnite a mierne sa predkloňte, aby vám krv nezatekala do pažeráka
  • chyťte si mäkkú časť nosa – nosové krídla a pritlačte ich k sebe na desať minút
  • na zátylok si dajte studený obklad, cievy sa stiahnu pod vplyvom chladu
  • v knihe Domáci lekár radí ORL lekár z New Yorku Alvin Katz na začiatku krvácania silno vydýchnuť nosom, čím sa odstránia zrazeniny brániace stiahnutiu porušených drobných ciev v nose. Podľa neho sa krvácanie po energickom vyfúknutí obyčajne zastaví.
  • po zastavení krvácania z nosa sa neodporúča odstraňovať chrasty, lepšie je nos šetrne vypláchnuť roztokom morskej soli, optimálne je, ak obsahuje napríklad aj dexpanthenol, prípadne oleje či masť na ošetrenie nosovej sliznice z lekárne
  • pri častom krvácaní z nosa pozor na suchý vzduch, vysoký krvný tlak, nedostatok vitamínu C, užívanie acylpyrínu a iných liekov znižujúcich zrážavosť krvi (napr. warfarín), takisto na perorálnu antikoncepciu, pretože všetko, čo mení hladinu estrogénu v organizme (vrátane menštruácie), môže zvýšiť sklony ku krvácaniu z nosa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #krvácanie