Odhaľte tichého zabijaka seniorov - arytmiu srdca

Nie všetky zdravotné problémy možno vidieť- nebolia, nespozorujeme ich, nevieme o nich. Fibrilácia predsiení je porucha srdcového rytmu, ktorou v seniorskom veku trpí zhruba každý desiaty človek. Je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich ochorení srdca, 60-70 % ľudí však netuší, že ich môže ohrozovať na živote.

01.11.2014 06:00
tlak, srdce, vyšetrenie, tlakomer, doktor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Pri fibrilácii predsiení sa predsiene fakticky iba chvejú – kmitajú veľkou rýchlosťou približne 300-krát za minútu. Pri tomto chvení, kedy chýbajú adekvátne kontrakcie, sa v srdci môžu tvoriť krvné zrazeniny. Keď sa potom vráti srdce do pôvodného rytmu, môže zrazeninu zo srdca ,vypudiť‘ a osud pacienta závisí od toho, ktorým smerom zrazenina smeruje. Tou relatívne najmenej nebezpečnou alternatívou je, keď mieri do nohy. Vtedy príde človek k lekárovi s ukrutnou bolesťou nohy. Chirurg po správnej a včasnej diagnostike môže zrazeninu odstrániť a človek väčšinou nemá žiadne ťažkosti.

Naopak, najhorším prípadom je, keď sa zrazenina dostane do mozgu. Závažnosť mozgovej porážky závisí jednak od veľkosti zrazeniny, ale aj od jej lokality. Keď je veľká – nezriedka hrozí smrť, keď je menšia, môže nastať mozgová porážka rôzneho stupňa závažnosti,“ vysvetľuje kardiológ z internej kliniky LFUK doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc., FESC. Ak človek nevie, že ju má, nemôže sa proti nej chrániť.

Fibrilácia predsiení je príčinou približne 1/3 všetkých mozgových porážok a súčasne je druhou najčastejšou príčinou smrti. Len na Slovensku ročne zasiahne viac ako 17-tisíc ľudí. Podľa štatistík, ak sa pacient nezačal liečiť včas, jedna tretina mozgovú príhodu neprežije a tretina postihnutých zostane trvalo invalidných.

Ak človek mozgovú príhodu prežije, málokedy je to bez následkov. Najčastejšie sa objavujú poruchy hybnosti, poruchy pamäti a správania. Mozgová porážka zanecháva za sebou veľkú spúšť a často dramaticky naruší každodenný život, ktorý ste dovtedy viedli. A pritom stačí tak málo. Pravidelné meranie krvného tlaku tlakomerom, ktorý je schopný túto arytmiu odhaliť a nechať sa vyšetriť u lekára, ktorý zariadi, čo treba.

Okrem pokročilejšieho veku je najväčším rizikovým faktorom mozgovej porážky vysoký krvný tlak. „Dnes už takmer 80 % ľudí vie, že vysoký krvný tlak je zabijak číslo jedna. Problémom ale je, že vysoký krvný tlak ani fibrilácia predsiení nebolia. Ľudia tak majú tendenciu ich podceňovať – je mi dobre, tak načo budem brať lieky? Pravdou však je, že pravidelné meranie krvného tlaku, hladiny cholesterolu, nefajčenie a každodenný pohyb tvoria základ prevencie,“ radí doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc., FESC.

Aký tlakomer vám o vašom srdci prezradí najviac? Sú to niektoré moderné digitálne tlakomery, ktoré majú schopnosť fibriláciu predsiení odhaliť. Medzi ne patrí napríklad tlakomer značky Omron s inovatívnou inteligentnou manžetou, ktorý s vysokou presnosťou monitoruje krvný tlak a súčasne odhalí nepravidelný pulz, ktorý s 90 % pravdepodobnosťou signalizuje fibriláciu predsiení. Výstrahou by mala byť aj zvýšená hodnota tlaku krvi, ktorá rovnako zvyšuje riziko mozgovej porážky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #srdce #arytmia #krvný tlak #srdcovo-cievne ochorenia