Aj mŕtvici sa dá predchádzať

Na svete dnes žije viac ako 50 miliónov ľudí, ktorí prežili mŕtvicu. "Vek, v ktorom sa cievne mozgové príhody objavujú, sa pritom stále znižuje. Dnes nie sú vzácnosťou ani pacienti tesne po štyridsiatke," hovorí MUDr. Eva Beňová.

02.11.2014 06:00
dôchodkňa, matka, dcéra Foto:
Vek, v ktorom sa cievne mozgové príhody objavujú, sa stále znižuje.
debata (1)

Príčinou mŕtvice je upchatie cievy v mozgu krvnou zrazeninou, ktorá buď priamo na mieste vznikla, alebo ju z iného miesta v tele do mozgu zaniesol krvný prúd. Časť mozgového tkaniva tak prestane dostávať potrebnú zásobu kyslíka a ak sa prekrvenie včas neobnoví, nenávratne sa poškodí." Medzi rizikové faktory patrí predovšetkým fajčenie, nedostatok pohybu, nezdravá strava bohatá na živočíšne tuky, soľ či cukor. Ak nechcete pokúšať osud, mali by ste sa vzdať aj alkoholu a dodržiavať pravidelný pitný režim.

Na čo si dávať pozor

Nebezpečenstvom číslo jedna je vysoký krvný tlak. Ideálny krvný tlak je 120 na 80, kontrolovať by ste si ho najmä vo vyššom veku mali pravidelne. Ak na vysoký krvný tlak trpíte, je, samozrejme, veľmi dôležité dodržiavať lekárom predpísané dávkovanie liekov. O vašom zdraví veľa napovie aj hladina cholesterolu v krvi. Kým zlý cholesterol zvyšuje riziko mŕtvice, dobrý cholesterol ho môže, naopak, znížiť. Ovos, fazuľa, strukoviny, ryby, orechy, červené víno, zelený čaj, paradajky, grapefruity a dokonca aj kakao môžu pomôcť udržať hladinu cholesterolu v rovnováhe.

„V tele však máme dva typy cholesterolu – LDL a HDL, pričom LDL cholesterol je ten „zlý“, ktorého nadbytok sa môže prejavovať práve jeho nadbytočným ukladaním na stenách ciev, čo potom spôsobuje zhoršovanie prietoku krvi, zvyšovanie tlaku a ďalšie poruchy,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., zo Združenia pre zdravie a výživu. „Dobrý HDL cholesterol je ten, ktorý „odpratáva“ tuk a odvádza ho na spracovanie do pečene. V ideálnom prípade by sme mali mať v krvi pomer priaznivého HDL a „zlého“ LDL cholesterolu čo najviac v prospech HDL.“ My tomu môžeme pomôcť – v prípade cholesterolu najmä výberom tukov, ktoré telu dodávame.

Základné výživové látky – to sú sacharidy, tuky a bielkoviny. 50–60 % z denného príjmu by mali tvoriť práve sacharidy, pričom dôležité je konzumovať ich v podobe zložených cukrov (ovocie, zelenina, celozrnné pečivo) a nie jednoduchých sacharidov (cukor, sladkosti, biele pečivo), 15–20 % by mali tvoriť bielkoviny. Získame ich najlepšie z chudého mäsa a mliečnych výrobkov ako jogurty, tvaroh, syry. Zvyšok stravy – 25–35 % tvoria tuky, ale tu si musíme dať pozor, aké typy tukov svojmu telu ponúkneme.

„Tuky sa skladajú z rôznych mastných kyselín – nasýtených (SAFA), a nenasýtených, ktoré ešte delíme na mononenasýtené (MUFA) a polynenasýtené (PUFA). Zo zdravotného hľadiska je dôležité, aby na tvorbe energie a pri plnení ďalších funkcií bolo v príjme tukov zastúpenie jednotlivých typov približne tretinové. Tretinu by mali tvoriť nasýtené, tretinu mononenasýtené a tretinu polynenasýtené tuky,“ vysvetľuje MUDr. A. Béderová.

To, čo jete, má celkovo na riziko mŕtvice veľký vplyv. Zatiaľ čo „západný“ štýl stravovania podľa výskumov zvyšuje riziko cievnej príhody až o 58 %, konzumácia celozrnných potravín, ovocia, zeleniny a rýb môže toto nebezpečenstvo až o 30 % znížiť. Nedávna štúdia tiež zistila až o 55 % nižšiu pravdepodobnosť mozgovej mŕtvice u ľudí, ktorí konzumujú veľké množstvo lykopénu. Nájdete ho napríklad v rajčinách či melóne.

Nezabúdajte piť

Pre celkovú fyzickú kondíciu a pevné zdravie je veľmi dôležitý aj dostatočný príjem tekutín, ktorý najmä seniori často zanedbávajú. Reflex smädu je totiž u starších ľudí, podobne ako u detí, znížený. Následky dehydratácie pritom môžu byť pre starobou oslabené telo vážne. „Seniori sa aj menej potia, a tým sa ľahšie prehrejú. Srdce a celý krvný obeh však už nie sú také silné a vo vyššom veku nedostatočné zavodnenie tela zvyšuje nebezpečenstvo vážnych problémov, napríklad aj vzniku krvných zrazenín,“ varuje Beňová.

Káva, čierny čaj, ale napríklad ani mlieko sa do pitného režimu nepočítajú. Najideálnejšou tekutinou pre telo je čistá pramenitá voda bez bubliniek, najvyššiu kvalitu aj pre zrelý organizmus spravidla ponúkajú dojčenské vody. Známa Lucka je napríklad s celkovým obsahom rozpustených látok 365 mg/l ohľaduplná k vekom menej výkonným obličkám, no zároveň dodáva telu dôležité minerály v ľahko spracovateľnej forme i množstve.

„Potreba tekutín pre telo staršieho človeka zodpovedá potrebe bežného dospelého človeka, teda asi 2,5 litra denne pre muža a 2 litre denne pre ženu. Ak na váš pitný režim nemá kto dohliadať a sami máte tendenciu pozabudnúť, dobrým riešením je zostaviť si denný pitný plán. Pomôcť môže fľaša s odmerkou či krčah, na ktorý fixkou označíte presné časy a hladiny, ktoré je potrebné vypiť,“ radí lekárka.

Pravidelné cvičenie je v podstate regulátorom rizikových faktorov – znižuje krvný tlak aj hladinu zlého cholesterolu. Ak cvičeniu venujete týždenne aspoň 3,5 hodiny, riziko mŕtvice môžete znížiť takmer o 40 %, a to bez ohľadu na vek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #prevencia #mozgová príhoda #mŕtvica #cievy #príloha seniori