Opuchnuté nohy s modrými žilkami? Bojujte!

Skrývate svoje nohy pred svetom, pretože ich zdobia nepekné modré metličky? Máte problém zmestiť svoje opuchnuté nohy do topánok a často pociťuje bolesť dolných končatín? Hľadáte cestu, ako sa toho zbaviť a mať nohy, ktoré nebolia a bez kŕčových žíl? Aj keď ich už neukazujete v krátkych sukniach a šortkách, nevzdávajte sa a aj vašim nohám dožičte pokojné a bezbolestné starnutie.

04.11.2014 14:00
ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Foto:
Pomôcť môže i pravidelná fyzická aktivita.
debata

Bolesť v nohách, pocity tepla či nepríjemné pálenia. Aj to sú príznaky kŕčových žíl, ktoré môžeme bežne vidieť ako fialové alebo modré žilky či metličky pod kožou. Pri jemnom dotyku môžu spôsobovať aj bolesť, no niekedy ich je možné len ručne nahmatať. Vedeli ste, že trápenie s modrými povrazmi postihuje viac ako 40 % žien a v mnohých prípadoch je tento estetický a zdravotný problém neodvrátiteľný, pretože sa môže dediť z pokolenia na pokolenie?

Čo vám „skrášľuje“ nohy?

  • Metličky – červené žilky s hrúbkou do 1 mm, ktoré sa často vyskytujú v zhlukoch tvaru vejára a predstavujú najčastejšiu formu ochorenia, pri ktorom ide o rozšírené a viditeľné žily.
  • Retikulárne žily – hrubé 1–3 mm, fialovej až modrej farby.
  • Kŕčové žily (varixy) – viditeľné povrchové cievy s hrúbkou nad 3 mm.

Môže sa stať, že nezápasíte len s jedným typom tohto ochorenia, pretože môže dochádzať aj ku kombinovaniu typov. V závislosti od ich druhu a výskytu je potom nastavený aj optimálny liečebný prístup.

Ako na kŕčové žily?

  • Vyhýbajte sa dlhodobému státiu i sedeniu a neprekrižujte si nohy. Pravidelne si vykladajte nohy smerom nahor, či prešľapujte na mieste. Jednoducho, dlhšia stereotypná poloha nohám nepomáha.
  • Čo najmenej noste pritesné topánky, úzke nohavice a škrtiace podkolienky. Radšej uprednostnite ortopedickú obuv, pohodlné voľnejšie oblečenie a podkolienky s voľnejším lemom.
  • Prestavte si svoj životný štýl – pite dostatočné množstvo tekutín, stravujte sa zdravšie, vyhýbajte sa alkoholu a nefajčite.
  • Obmedzte horúce kúpele i podlahové kúrenie, pretože teplo žily ešte viac rozširuje. Radšej dožičte nohám striedavú studenú a vlažnú sprchu smerom zdola nahor.
  • Zbavte sa nadváhy a snažte sa každý deň aspoň chvíľu hýbať.
  • Doplňte liečbu venofarmakami s kombináciou diosmínu a hesperidínu. Výživový doplnok Mobivenal micro je okrem týchto látok obohatený o aescin, ktorý napomáha znižovať pocit ťažkých, opuchnutých a bolestivých nôh a prispieva k dobrej cirkulácii krvi v drobných cievach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #nohy #prevencia #cievy #kŕčové žily #príloha seniori