Jesenné pády sú nebezpečné!

Vo vyššom veku je treba si dávať väčší pozor a byť opatrnejší ako kedykoľvek predtým. Veď stačí len malé pošmyknutie alebo pád na chodník a so zlomeninou alebo s vyvrtnutou nohou môžete stráviť doma alebo v nemocnici aj niekoľko týždňov.

05.11.2014 14:00
dôchodca, dôchodok, oddych, les, prechádzka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vekom kosti krehnú, organizmus stráca silu a pružnosť a zrastanie kostí je veľmi pomalé. Príčinou pádu môžu byť práve obavy z pádu. Strach starších ľudí z pádu je logický, keďže väčšina z nich sa ťažšie pohybuje, nie sú schopní rýchlej chôdze ako za mladi a ich zmysel pre rovnováhu je oslabený. Veľa zohráva aj psychika, ktorá môže viesť k zhoršeniu fyzickej kondície, sociálnej izolácii, depresiám a zníženiu kvality života. Väčšinou sú úrazy sprevádzané zápalovou reakciou, opuchmi, a teda aj bolesťou.

Ľudský organizmus s pribúdajúcim vekom stráca svoju obranyschopnosť a mení telo na krehkú nádobu. Nepríjemné zranenia a zlomeniny sú tak veľmi nebezpečné práve vo veku seniorov, keďže hojivé procesy prebiehajú horšie a pomalšie. Vo vyššom veku sa tiež častejšie vyskytujú ochorenia, ktoré majú dispozíciu k vzniku chronických rán.

S nepríjemnosťami v podobe zranení je možné bojovať. Zaujímavé výsledky v tejto oblasti zaznamenáva liečebná metóda s názvom systémová enzýmoterapia. Využíva pôsobenie proteolytických enzýmov na ľudský organizmus. Napríklad enzýmový liek Wobenzym rýchlo a účinne pomáha optimalizovať zápalové reakcie, zmenšovať opuchy, tlmiť bolesť a zlepšuje hojenie zranení, výronov, podliatin aj zlomenín. Ak sa zraníte či sa šmyknete až natoľko, že si váš stav vyžaduje hospitalizáciu, môžete si pomôcť skrátiť dĺžku pobytu v nemocnici aj s enzýmovými liekmi.

Veľa starších ľudí skúša na pevnejšie kosti aj rôzne babské rady v podobe mliečnych výrobkov, maku či iných pomocníkov. Konzumáciou mliečnych výrobkov sa dodáva do tela dôležitá minerálna látka – vápnik. Takisto je dôležité dodávať telu aj vitamín¤D, kolagén a aspoň na polhodinku denne sa vybrať na prechádzku a rozhýbať svoj organizmus. Pre aktívnejších seniorov sa odporúčajú aj športové aktivity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň #kosti #pád #úraz #príloha seniori #opatrnosť