Poznáte látky, čo pomáhajú chrániť srdce?

S pribúdajúcim vekom výrazne stúpa riziko srdcovo-cievnych ochorení, o to dôležitejšia je prevencia. V mladosti nám nejaký ten hriech v životospráve prejde ľahko, no od určitého veku sa telo zaprie a za nešetrné zaobchádzanie nám účtuje daň v podobe akútnych či – ešte horšie – chronických zdravotných problémov.

06.11.2014 14:00
srdce, hrudník, stetoskop, vyšetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Seniori by preto mali zabezpečiť telu všetko pre jeho správne fungovanie. Ako sa hovorí, zdravie sa začína v kuchyni – prvým krokom k prevencii pred srdcovo-cievnymi ochoreniami je obohatiť stravu o prospešné omega-3 mastné kyseliny. O ich význame pre zdravie sa v posledných rokoch začína hovoriť čoraz častejšie, a to aj medzi odborníkmi.

„Preventívnym efektom omega-3 mastných kyselín je ich schopnosť pozitívne ovplyvňovať plynulosť prúdenia krvi tým, že zlepšujú pružnosť červených krviniek, ich deformabilitu, znižujú hustotu a zrážanie krvi, čiže vznik trombu,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Bedérová, CSc. „Omega-3 mastné kyseliny potláčajú vznik a vývoj sklerotického procesu vrátane koronárnych ciev. Eliminujú zápalové poškodenie cievnej steny a ukladanie sklerotických plátov na ich povrchu. Ich ďalším benefitom je, že upravujú lipidový metabolizmus – znižujú hladinu triglyceridov, hladinu rizikového LDL cholesterolu a, naopak, zvyšujú hladinu ochranného HDL cholesterolu. Znižujú krvný tlak a riziko srdcových arytmií. Podporujú regeneračné procesy cievnej steny a znižujú riziko ischemického poškodenia.“

S omega-3 mastnými kyselinami sa však predsa len spája jedno úskalie, a to, že si ich organizmus nedokáže vyprodukovať sám. Sme tak odkázaní výlučne na ich vonkajšie zdroje – či už v strave, alebo vo forme kvalitných výživových doplnkov.

„Hodnotným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú tučné ryby, predovšetkým losos, ančovičky, sardinky, sleď, makrela, pstruh morský, okúň a tuniak,“ odporúča Béderová a dodáva, že ryby by sa mali na našom tanieri objaviť minimálne dvakrát za týždeň.

Vzhľadom na to, že žijeme vo vnútrozemskej krajine a morské ryby sa k nám dostávajú len z exportu, nie vždy je ľahké riadiť sa odporúčaním odborníkov. Nehovoriac o tom, že niektorým ľuďom jednoducho nevyhovuje špecifická chuť rybaciny. Zatiaľ čo v minulosti predstavoval náhradné riešenie rybí tuk, možnosti modernej doby sú, našťastie, prijateľnejšie pre chuťové poháriky. Stačí pohodlne prehltnúť kapsulu s výživovým doplnkom.

„Zásadne uprednostňujeme kvalitné výživové doplnky od renomovaných výrobcov,“ zdôrazňuje Béderová. Jedným z najpredávanejších na našom a českom trhu je napríklad OmegaMarine Forte+, vyrábaný priamo v Nórsku z čerstvých lososov. Jeho hlavnou devízou je, že na rozdiel od rastlinných omega-3 s výrazne nižšou schopnosťou vstrebávania, mastné kyseliny z nórskych lososov vie telo využiť takmer na 100 percent.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #prevencia #srdce #príloha seniori #srdcovo-cievne ochorenia