Toto je moja krv: Otec A, mama B. Dieťa?

Otec je nula, mama je nula, dieťa je nula. To je nuda! Ale je to tak. Podľa tabuľky dedičnosti krvných skupín majú "nulkári" rodičia vždy dieťa s krvnou skupinou nula.

09.11.2014 06:00
krv, červený kríž Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zato najpestrejšie to môže byť pri kombinácii krvných skupín rodičov A a B, pretože potomok môže zdediť ktorúkoľvek zo štyroch známych krvných skupín v systéme AB0.

Niektorí ľudia veria mýtu, že ak majú obaja rodičia rovnakú krvnú skupinu, ich dieťaťu to spôsobí zdravotné problémy. Nie je to pravda. Pravda je však to, že prítomnosť nejakého antigénu na červených krvinkách plodu, ktorý matke chýba, pretože budúce dieťa ho zdedilo po otcovi, môže spôsobiť isté problémy. V minulosti bola najčastejšia nezhoda medzi matkou a dieťaťom v Rh systéme. Rh negatívna matka (nemá tzv. antigén D) mohla vytvoriť protilátku proti antigénu D v Rh systéme, ktorý dieťa zdedilo od otca.

Jednoducho povedané, ak je matka Rh negatívna a otec Rh pozitívny, môže byť budúci potomok „pozitívny“ po otcovi. Znamená to, že v krvi má niečo navyše, čo matka nemá. Jej organizmus si preto môže začať vytvárať protilátky, čo spôsobuje rôzne zdravotné problémy, najmä počas ďalších tehotenstiev. Aj preto by v súčasnosti podľa hematológov mali všetky Rh negatívne budúce mamičky v 28. týždni tehotenstva dostať injekciu nazývanú Rhega. Zaočkované by mali byť do 72 hodín aj po akýchkoľvek zákrokoch súvisiacich s tehotenstvom (odber plodovej vody, potrat, mimomaternicové tehotenstvo).

Je však štatisticky zaujímavé, že asi dve tretiny Rh negatívnych žien majú Rh pozitívne dieťa, ale len asi 5 % detí ochorie na hemolytickú chorobu novorodenca. To je situácia, keď matkine protilátky preniknú do obehu dieťaťa a plod trpí nedostatkom kyslíka pre málokrvnosť. Jeho prežitie a osud závisia od viacerých faktorov, ale najmä od množstva protilátok, ktoré sa dostali do jeho obehu. Najľahším stupňom je novorodenecká žltačka. Niekedy je však pre ťažkú anémiu (málokrvnosť) potrebná špeciálne pripravená transfúzia červených krviniek, dokonca až „výmena krvi“ dieťaťu.

Nezhoda medzi matkou a dieťaťom môže nastať aj v AB0 systéme. Táto situácia je však zriedkavá.

Dedičnosť krvných skupín
Matka Otec
  0 A B AB
0 0 0, A 0, B A, B
A 0, A 0, A 0, A, B, AB A, B, AB
B 0, B 0, A, B, AB 0, B A, B, AB
AB A, B A, B, AB A, B, AB A, B, AB

Päťkrát poradňa

  1. Celiakia. Ak pacient dodržiava bezlepkovú diétu a zápalové zmeny na sliznici čreva ustúpia, je možné darovať krv. Keďže však celiatici majú oslabenú sliznicu čreva, neodporúčajú sa po darovaní preparáty železa, ktoré dráždia sliznicu. Znížením počtu odberov na dvakrát ročne sa predchádza anémii alebo nedostatku železa.
  2. Vysoký stupeň obezity a užívanie liekov na cholesterol. Človek s vysokým stupňom obezity, ktorý navyše užíva lieky na zvýšenú hladinu cholesterolu, neodovzdáva kvalitnú a bezpečnú krv, preto je z darcovstva vyradený. V krvi sa nachádza veľa tukov a ani z hľadiska spracovania nie je vhodná na použitie.
  3. Menštruácia. Darovanie krvi počas menštruácie sa neodporúča. Z tela ženy odchádza krv a prebiehajú hojivé a reparačné procesy v maternici, znižuje sa hladina hemoglobínu.
  4. Tetovanie. Po tetovaní, piercingu, endoskopii, operáciách je možné darovať krv o pol roka. Ak ide o vážnejšie zákroky (operácia srdca, odber celého orgánu), je potrebné poradiť sa s lekárom.
  5. Zvýšené ASLO. ASLO býva zvýšené ako dôsledok prekonanej streptokokovej infekcie. Zvýšené hodnoty niekedy dlho pretrvávajú. Odber krvi je možný, ak sú hodnoty pod hranicou 200 IU/ml.

O krvi sa škôlkari učia hrou

V herni detského centra U dúhočky v Dunajskej Lužnej prúdia krvinky, doštičky i krvná plazma. Nie, nikto nekrváca, to sa len škôlkari hravou formou učia o krvnom obehu.

Detské centrum U dúhočky v Dunajskej Lužnej. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Detské centrum, U dúhočky, Dunajská Lužná Detské centrum U dúhočky v Dunajskej Lužnej.

Deti behajú v kruhu okolo dievčatka, ktoré stláča umelohmotnú pumpu. To srdce pumpuje krv a jej jednotlivé zložky doslova obiehajú navôkol. Všetky pomôcky pripravila majiteľka centra Mariana Kollárová v spolupráci so svojimi najmenšími svojpomocne. Krvné doštičky majú v rukách z látky ušité štvorce. Naopak, červené krvinky vlastnia guľaté červené vankúšiky. Biele krvinky predstavujú biele brmbolce, ktoré si najmä šibalskí chlapci s obľubou prikladajú k oku. Malí herci stvárňujúci krvnú plazmu držia v ruke žltý šál. Geniálne.

„Čo si ešte nesmú zabudnúť červené krvinky?“ pýta sa učiteľka. „Kyslík!“ zakričia deti a tie, ktorých sa to týka, vzápätí držia nafúknuté mikroténové vrecúško. „Mám rada rozprávky, ale deti sa musia naučiť, že krv, to nie je len červená kvapka s očkami a nožičkami,“ vysvetľuje autorka hry. „Chcem, aby rozlišovali aj realitu, ako vyzerá pod mikroskopom červená krvinka, ako biela, že sa navzájom od seba odlišujú vzhľadom aj funkciou.“

Odrazu Mariana Kollárová hodí doprostred krvného obehu hnedé klbko. „Pozoor, do krvi sa dostal bacil!“ Biele krvinky priskočia a zlikvidujú ho tak, že ho zahádžu brmbolcami. Vzápätí sa „obnovia“ tak, že si z misky zoberú nové biele klbko. Neskôr treba „zaplátať ranku“ pomocou krvných doštičiek a podobným spôsobom hra ešte chvíľu pokračuje. Jej súčasťou sú básničky, pesničky, maľovanky, modelovanie kvapiek krvi z plastelíny, kreslenie obrázkov. Fantázii sa medze nekladú. Každé dieťa neskôr pokračuje vo svojej vlastnej kreatívnej činnosti, ktorá ho najviac baví. Akou jednoduchou a nenásilnou formou možno deti učiť nebáť sa krvi!

Detské centrum U dúhočky v Dunajskej Lužnej. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Detské centrum, U dúhočky, Dunajská Lužná Detské centrum U dúhočky v Dunajskej Lužnej.

„Takúto tému máme každý rok popri mnohých iných projektoch,“ vysvetľuje pani Kollárová. Problematikou prvej pomoci v predškolskom veku sa zaoberá od roku 2003, keď sa stala odbornou garantkou projektu a metodickej príručky Kvapka krvi, ktorej autorkou bola vtedy Oľga Szalmová, riaditeľka Územného spolku Červeného kríža v Leviciach. Dnes má už takmer dokončenú ďalšiu publikáciu na túto tému, ktorá by mala slúžiť učiteľom v predškolských zariadeniach. „Keď sme ešte v Leviciach, kde som pôsobila, robievali nácvik a prehliadku prvej pomoci, maskérmi vytvorené zranenia vyzerali naozaj veľmi hodnoverne a našli sa aj deti, ktoré to zle znášali. Ak sa však naučia pristupovať ku tejto téme hravou formou, vnímajú aj rozbité kolienko úplne inak.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #krvná skupina