Chrípková sezóna opäť útočí

Chrípka je jedným z najzávažnejších infekčných ochorení dýchacieho systému. Chrípková sezóna sa začína v októbri daného roka a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Chrípka je infekčné ochorenie vyvolané vírusom. Klinicky prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia.

16.11.2014 06:00
jeseň, nádcha, prechladnutie, chrípka, vírus,... Foto:
Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní najmä v prvých dvoch dňoch ochorenia.
debata (1)

Často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 až 40 °C. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle. Ku klinickým príznakom dochádza za jeden až tri dni od infikovania sa. Ak nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.

Podľa profesora Ivana Rovného, hlavného hygienika SR, je pre väčšinu ľudí vírus chrípky iba nepríjemná skúsenosť, ale v niektorých prípadoch môže mať vážny priebeh. „Najčastejšie komplikácie chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc. Komplikácie často vyžadujú hospitalizáciu a u vysoko rizikových osôb (starých ľudí a ľudí trpiacich na chronické ochorenie srdca) môžu spôsobiť až ohrozenie života,“ informuje na portáli Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Lekár zvyčajne určuje diagnózu na základe klinických príznakov. Je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií. Počas epidémie 60 až 70 % pacientov s jasnými príznakmi chrípke podobného ochorenia má vlastne chrípku, zostatok môže trpieť na inú vírusovú infekciu. Potvrdiť vírus chrípky alebo bielkovinu vírusu umožňujú laboratórne testy z výterov hrdla alebo nosa. Taktiež je možné dokázať vzostup protilátky v krvi. Laboratórne testy sa však nerobia pri každom ochorení.“

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní najmä v prvých dvoch dňoch ochorenia. Vírus infikuje bunky sliznice dýchacieho traktu a v týchto bunkách sa pomnožuje po štyroch až šiestich hodinách. Z napadnutej bunky sa uvoľňuje niekoľko tisíc vírusov, ktoré infikujú ďalšie bunky a tie sa pri kašľaní a kýchaní dostávajú do ovzdušia. Na chrípku môže ochorieť ktokoľvek, ale rizikovú skupinu predstavujú najmä starší ľudia vo veku nad 59 rokov alebo ľudia s chronickými dýchacími problémami, srdcovo-cievneho aparátu, zníženou obranyschopnosťou organizmu, cukrovkou a zdravotnícky personál, ktorý ošetruje chorých.

Liečba chrípky je v kompetencii klinických lekárov. Ochorenie by sa v žiadnom prípade nemalo prechodiť. Dôležitý je zvýšený príjem tekutín, vitamínov, podávanie antipyretík a samozrejme pokoj na lôžku.

Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, posilňovať imunitný systém cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. V čase epidémie je vhodné vyhýbať sa hromadným podujatiam a pobytu v preľudnených priestoroch.

Lekári odporúčajú očkovanie

Najúčinnejšou a najefektívnejšou formou prevencie proti chrípke je očkovanie, princípom ktorého je tvorba špecifických ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky. Očkovacie látky proti chrípke sa od ostatných očkovacích látok odlišujú tým, že ich zloženie sa každoročne mení podľa aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne. Z toho dôvodu je potrebné očkovať každý rok, a to aj v prípade, keď je zloženie chrípkových vakcín rovnaké ako v predchádzajúcej chrípkovej sezóne, z toho dôvodu, že protektívna hladina protilátok po očkovaní proti chrípke pretrváva 6 až 12 mesiacov.

Zloženie chrípkových vakcín pre chrípkovú sezónu 2014/2015 odporučili experti Svetovej zdravotníckej organizácie a Výbor pre humánne lieky. Očkovacie látky obsahujú antigény troch kmeňov vírusu chrípky: A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus; A/Texas/50/2012 (H3N2)-like virus; B/Massachuset­ts/2/2012-like virus.

Očkovanie sa vykonáva jednou dávkou očkovacej látky. Deťom vo veku do 36 mesiacov, ktoré sú proti chrípke očkované prvýkrát, sa odporúča podať druhú dávku očkovacej látky proti chrípke najmenej štyri týždne po podaní prvej dávky.

Kto má byť chránený očkovaním

Očkovanie má byť v prvom rade zamerané na ľudí, u ktorých je najvyššia pravdepodobnosť vzniku komplikácií, resp. tých, ktorí sú najviac vystavení riziku nákazy. Vysoká pravdepodobnosť vzniku komplikácií je u osôb so zníženou imunitou. Ide najmä o osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami.

Očkovanie je dôležité aj pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starajú o choré osoby, a pre rodinné kontakty chorých osôb. Ďalšou ohrozenou skupinou sú osoby žijúce v domovoch dôchodcov, sociálnych ústavoch, geriatrických centrách a podobne. Medzi rizikové skupiny osôb, u ktorých by sa v prípade infekcie vírusom chrípky mohli objaviť komplikácie, patria aj tehotné ženy. Očkovaním chránia nielen seba, ale aj svoje dieťa.

Očkovanie proti chrípke sa odporúča všetkým deťom od šesť mesiacov do troch rokov. V tejto vekovej skupine má chrípka ťažký priebeh a je spojená s vysokým podielom komplikácií až úmrtí. Chránení očkovaním by mali byť aj športovci cestujúci na zahraničné súťaže v priebehu chrípkovej sezóny a cestujúci do cudziny v čase predpokladanej epidémie chrípky.

Chrípkovú vakcínu je možné podať každému, okrem kontraindikovaných osôb. Chrípkový vírus sa ľahko a rýchlo šíri vzdušnou cestou z človeka na človeka najmä na miestach, kde sa zhromažďuje väčší počet osôb. Najviac ohrozené sú pracoviská, kde dochádza k úzkemu kontaktu veľkého množstva ľudí, napr. zamestnanci bánk, pôšt, obchodov, v doprave a podobne. Okrem toho by sa mali dať zaočkovať osoby žijúce v kolektívnych zariadeniach, ako sú napr. študenti na internátoch, ľudia žijúci v ubytovniach, nocľahárňach a podobne.

Kedy je vhodný čas na očkovanie

Ideálne je očkovať v priebehu októbra až novembra, aby sa včas stihli vytvoriť ochranné protilátky. Možno však očkovať aj v ďalších zimných mesiacoch do objavenia sa epidémie chrípky. Na základe dlhoročných sledovaní sa prvý, obvykle mierny, nárast ochorení očakáva v decembri. V priebehu januára sa počet ochorení postupne zvyšuje a v priebehu februára epidémia chrípky vrcholí. Očkovanie je možné aj v čase zvýšenej aktivity chrípky, rizikom je však to, že očkovaná osoba ochorie skôr, ako si stihne vytvoriť protilátky.

Komu zdravotné poisťovne očkovanie uhrádzajú

Očkovanie proti chrípke v chrípkovej sezóne 2014/2015 uhrádzajú v plnej výške pre všetkých svojich poistencov všetky zdravotné poisťovne. Úhrada sa realizuje poskytovateľovi lekárenskej starostlivosti na základe lekárskeho predpisu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradí vakcínu proti chrípke všetkým poistencom, ktorí prejavia o očkovanie záujem. Postup pri očkovaní: kontaktujte vášho všeobecného lekára, s ktorým máte podpísanú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, a dohodnite si s ním termín očkovania. Lekár vám vypíše lekársky predpis, na základe ktorého vám v lekárni vydajú očkovaciu látku. Náklady na očkovaciu látku lekárni a výkon očkovania všeobecnému lekárovi uhradí VšZP.

Union zdravotná poisťovňa. Najúčinnejšou možnosťou prevencie sezónnej, ale aj pandemickej chrípky je očkovanie. Za sedem až desať dní po zaočkovaní začne telo vytvárať protilátky proti vírusu. Tieto protilátky vás ochránia pred podobným vírusom. Ak aj napriek očkovaniu ochoriete na chrípku, jej prejavy nebudú také vážne, ako keby boli bez zaočkovania. Niektorí ľudia by nemali byť zaočkovaní bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom (ľudia, ktorí majú ťažkú alergiu na slepačie vajcia, ľudia, ktorí mali závažnú reakciu na očkovanie proti chrípke v minulosti, deti mladšie ako šesť mesiacov).

Takisto by sa očkovanie malo odložiť u pacientov s horúčkovitým ochorením alebo akútnou infekciou. Očkovanie pozostáva z jednej dávky a je možné v každom veku. Postup pri očkovaní: kontaktujte vášho všeobecného lekára, s ktorým máte podpísanú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, a dohodnite si s ním termín očkovania. Lekár vám vypíše lekársky predpis (recept), na základe ktorého vám v lekárni vydajú očkovaciu látku. Náklady na očkovaciu látku lekárni aj výkon očkovania lekárovi uhradí poisťovňa.

Dôvera uhradí do konca februára očkovanie proti chrípke. Zaočkuje vás váš všeobecný lekár, deti pediater. Imunitný systém si tvorí dostatočnú ochranu pred chrípkou približne dva týždne. Preto najvhodnejší čas na očkovanie je najmenej dva týždne pred očakávaným začiatkom chrípkovej epidémie, t.¤j. zhruba október a november. Ochrana pretrváva zhruba rok, je teda nutné rizikové skupiny preočkovávať každý rok. Účinnosť nie je 100 %, očkovanie však dokáže zabrániť vzniku chrípky u 70 až 90 % očkovaných. Vzhľadom na to, že vírus chrípky sa stále mení, vakcíny sú každý rok prispôsobené aktuálnej situácii, t.¤j. obsahujú aktuálne kmene vírusov.

Zdroj: uvzsr.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #chrípkové obdobie