Rakovina pľúc si každú minútu vyžiada dva životy

Rakovina je diagnóza, s ktorou sa stretáva takmer každá slovenská rodina. Jedna z popredných priečok medzi onkologickými ochoreniami na Slovensku patrí aj karcinómu pľúc. Napriek tomu, že možnosti diagnostiky a liečby tohto agresívneho ochorenia sú u nás na svetovej úrovni, mnoho pacientov prichádza k lekárovi stále príliš neskoro.

19.11.2014 14:00
pneumo, pľúca, röntgen, rakovina, snímka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade, že sa rakovina rozšíri do organizmu a vytvoria sa metastázy, šance na vyliečenie sa rapídne znižujú. Pľúcami pritom denne vdýchneme a vydýchneme až 10-tisíc litrov vzduchu. Na Slovensku je každoročne diagnostikovaných približne 2 500 nových prípadov s karcinónom pľúc čím sa táto choroba zaraďuje medzi tri najčastejšie príčiny úmrtia na onkologické ochorenia. Postihuje častejšie mužov, ale nevyhýba sa ani ženám.

Pomocnú ruku pacientom, ale aj ich rodinám podáva aj občianske združenie Druhý dych. Vzniklo s cieľom poskytovať nielen základné informácie o ochorení, ale rovnako byť nápomocné v zložitej životnej situácii. Pacienti majú možnosť stretávať sa s ľuďmi s podobnými problémami, osudom, vymieňať si skúsenosti a názory. „Na naše združenie sa môže obrátiť každý, kto potrebuje pomoc, podporu, chce sa dozvedieť najnovšie informácie o ochorení a jeho liečbe, má problém s dostupnosťou liekov či zdravotnou starostlivosťou, alebo sa chce podeliť o svoje starosti s inými pacientmi v rovnakej situácii,“ uviedla prezidentka OZ Druhý dych Denisa Selická. Ona sama má s touto diagnózou osobnú skúsenosť. K dispozícii je aj internetová stránka www.druhydych.eu. Počas pracovných dní v čase od 11. do 14. h je dostupná aj Infolinka na čísle 0800 800 703.

Rakovina pľúc je jednou z najčastejších príčin úmrtí na onkologické ochorenia vo svete. Každých 30 sekúnd vyhasne kvôli nej jeden ľudský život. Vzniká, keď začnú bunky v pľúcach nekontrolovane rásť a množiť sa. Môžu vyrastať zo všetkých štruktúr pľúc, teda z priedušiek, pľúcneho tkaniva i ciev v pľúcach. Súčasná medicína ponúka viacero možností ako s touto zákernou diagnózou bojovať. Okrem chemoterapie, rádioterapie a chirurgickej liečby je pre pacientov dostupná aj cielená biologická liečba. Šance na ich prežitie sú tak oveľa väčšie ako v minulosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina pľúc #OZ Druhý dych