Cukrovka je salámová choroba

Je to tvrdo povedané, ale jeden diabetológ nazval cukrovku salámovou chorobou. Krája totiž končatiny ako salámu. Viac ako štyritisíc pacientov na Slovensku má amputovanú nohu. Je to hrozivé číslo, preto by diabetici mali venovať svojim nohám dostatočnú pozornosť.

23.11.2014 06:00
cukrovka, noha, bolesť, opuch Foto:
Diabetická noha vzniká na základe dvoch komplikácií. Prvou je neuropatia, postihnutie nervstva, strata citlivosti. Druhým problémom je ischémia, nedokrvenie končatín.
debata

O tom, že cukrovka u nás nadobúda rozmery epidémie, nikto nepochybuje. „V súčasnosti je na Slovensku evidovaných 342-tisíc diabetikov, čo je asi 7 % obyvateľstva,“ konštatuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti. „Každý deň pribudne približne 30 nových pacientov s diabetom. Nejaký nález na nohe má približne osemtisíc ľudí, ale štatistiky nezahŕňajú pacientov vo včasných štádiách ochorenia.“

Cukrovka je sladká choroba s veľmi trpkou príchuťou. V našich končinách je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek a amputácií nôh. Diabetická noha vzniká na základe dvoch komplikácií. Prvou je neuropatia, postihnutie nervstva, strata citlivosti. Keď diabetik stratí citlivosť na vonkajšie podnety, veľmi ľahko sa poraní a ani si to neuvedomuje. Nedôsledne ošetrené poranenia môžu viesť k infekcii, tá k rozvoju diabetického defektu na nohe, a to v konečnom dôsledku k amputácii – prstov či väčšej časti nohy alebo nôh. Diabetický neuropatický vred sa totiž ťažko hojí. Okrem toho je koža diabetika suchá, tvoria sa na nej hyperkeratózy, napr. zhrubnutá koža na pätách, ktorá môže prasknúť a takisto sa infikovať.

Druhým problémom je ischémia, nedokrvenie končatín. To vedie ku gangréne, cievy a okolité tkanivo následkom nedokrvenia odumierajú. Oba problémy sa môžu kombinovať a veľká časť pacientov trpí oboma. „Až polovica diabetických polyneuropatií je bezpríznakových s rizikom rozvoja následných komplikácií,“ zdôrazňuje doc. Martinka. Diabetická noha teda nemusí mať spočiatku nijaké viditeľné prejavy. Aj preto je dôležité, aby mal každý diabetik aspoň raz do roka vyšetrené nohy – tí s problémami aj častejšie. Odborníci na to majú rôzne metódy aj prístroje.

„Vítanou novinkou pre skríning diabetickej polyneuropatie je takzvaný Neurotest vo forme malých náplastí, ktorý sa veľmi jednoducho nalepí na spodnú časť nohy a na základe farebnej reakcie na zloženie potu je schopný odhaliť poškodenie periférneho aj autonómneho nervstva. Vyšetrenie si môže urobiť aj sám pacient a túto zdravotnú pomôcku hradí poisťovňa,“ vysvetľuje doc. Martinka. Lekár pacientovi vypíše zdravotný poukaz, na ktorý pacientovi Neurotest vydajú v lekárni.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií malo roku 2012 diabetickú polyneuropatiu viac ako 26 % pacientov s diabetom. Vzhľadom na čísla v okolitých krajinách to však bolo „podozrivo“ málo. Podľa štúdie ESKULAP realizovanej Slovenskou diabetologickou spoločnosťou je tento výskyt vyšší, cca 39 % pacientov s cukrovkou 1. typu a 29 % pacientov s diabetom 2. typu. Pacienti s diabetickou nohou by mali poznať princípy samoošetrovania nôh, mali by nosiť vhodnú obuv, ktorá je najväčšmi zraňujúcim faktorom, nevenovať sa nevhodným športom, napr. s doskokmi (tenis, volejbal, basketbal, futbal, squash), mali by vedieť, pri akých nálezoch zájsť za odborníkom.

Najvyšší počet amputácií je v Trnavskom kraji, hoci je v tomto kraji druhý najnižší počet pacientov s diabetom v SR! Na vine môže byť nedostatočná komplexná a interdisciplinárna starostlivosť, ktorú poskytne jedine diabetológ, a najlepšie výsledky sa dosahujú zakladaním centier pre diabetickú nohu. Na Slovensku sú v súčasnosti len tri: v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni a v univerzitných nemocniciach v Bratislave a Košiciach.

Viac na www.diabetickanoha.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #MUDr. Emil Martinka