Osteoporóza nie je iba chorobou žien. Kostná hmota ubúda aj mužom

Osteoporóza je považovaná za výsostne ženskú chorobu. Týmto chorobným ubúdaním kostnej hmoty však trpia aj muži. Pomer je približne osemdesiat percent ku dvadsiatim v prospech mužov. I keď sa väčšinou muži zdajú navonok silní, v skutočnosti môžu byť zvnútra slabí.

27.11.2014 06:00
koleno, osteoporóza, úraz, kĺb, zranenie, bolesť Foto:
To, že muž utrpí osteoporotickú zlomeninu, je pravdepodobnejšie ako to, že dostane rakovinu prostaty.
debata (1)

„Jednému z piatich mužov vo veku nad 50 rokov sa zlomí kvôli osteoporóze niektorá z kostí. A keďže absolútna väčšina z nich dovtedy o svojej diagnóze nevedela, neboli teda ani liečení. Ich tiché ochorenie sa prejavilo až zlomeninou,“ povedal profesor Juraj Payer, predseda Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí. Osteoporóza postupne oslabuje kosti, čo vedie k bolestivým zlomeninám. Tie môžu nastať po miernom páde z výšky, pri kýchaní či silnom kašli a dokonca aj pri viazaní šnúrok. „Preto Medzinárodná nadácia pre osteoporózu vyzýva mužov, aby budovali svoju silu zvnútra. Prvým krokom je pre nich odhalenie mýtov, ktoré osteoporózu sprevádzajú, pochopenie príčin ochorenia a rozpoznanie rizík typických pre mužov,“ konštatoval profesor.

Celosvetové údaje totiž hovoria jasne: muži majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť ako ženy, že po zlomenine krčka bedrového kĺbu zomrú. To, že muž utrpí osteoporotickú zlomeninu, je pravdepodobnejšie ako to, že dostane rakovinu prostaty. A až tretina všetkých zlomenín bedrového kĺbu vo svete sa vyskytuje u mužov.

Kedy vzniká problém? Väčšinou po tridsiatke. V mladosti majú muži zvyčajne viac kostnej hmoty ako ženy, ale po tridsiatke množstvo kostnej hmoty začne klesať rýchlejšie, ako nové kostné tkanivo pribúda. „Muži v päťdesiatke netrpia takým rýchlym úbytkom kostnej hmoty ako ženy po menopauze. V mužskom organizme hrá dôležitú úlohu pre udržiavanie hustoty kostnej hmoty testosterón, no keďže sa jeho hladina vekom postupne znižuje, ale nie tak náhle, ako hormóny u žien po menopauze, trápi osteoporóza mužov až v podstatne vyššom veku než ženy. Väčšine mužov začína hroziť až po sedemdesiatke,“ vysvetlil profesor Payer. V tomto veku však už muži aj ženy strácajú kostnú hmotu rovnako rýchlo, a teda aj mužské mužské kosti sa stávajú náchylné na zlomeninu.

Pri osteoporóze u mužov je potrebné zistenie jej príčiny. Ohrození sú najmä fajčiari, pravidelní konzumenti alkoholu, ale aj muži, ktorí trpia chronickými chorobami, napr. zápalovými ochoreniami čriev, chronickými ochoreniami pečene, obličiek, chronickými reumatickými ochoreniami, niektorými ochoreniami žliaz s vnútorným vylučovaním a pri užívaní niektorých liekov, napr. tzv. kortikoidov (pri astme, neurologických či kožných ochoreniach). Práve títo pacienti by mali byť včas vyšetrení. Denzitometrické vyšetrenie je však vhodné u každého muža nad 70 rokov.

Prevenciou ochorenia je pravidelný pohyb, skoncovanie so škodlivým fajčením a s nadmernou konzumáciou alkoholu a správna strava s dostatkom vápnika, vitamínov a minerálov. Po prípadnom diagnostikovaní osteoporózy je nutné pravidelne užívať lieky.

Podľa profesora Payera trpí v Európskej únii osteoporózou 22 miliónov žien a 5,6 milióna mužov. „Odhaduje sa, že celosvetovo náklady na liečbu len osteoporotických fraktúr bedra sa v roku 2050 vyšplhajú na 132 miliárd dolárov,“ upozorňuje profesor. „Hlavným problémom zostáva, že len päť percent z celkových nákladov sa vynakladá na prevenciu.“ Ako dodal, osteoporóza je na Slovensku napriek mimoriadne priaznivým okolnostiam adekvátnej dostupnosti denzitometrie, dostupnosti všetkých moderných terapeutických modalít s adekvátnou spoluúčasťou úhrady zdravotnými poisťovňami stále poddiagnostikovaná a podliečená.

Vedeli ste, že…

  • za rok 2010 vzniklo v šiestich najväčších krajinách EÚ priemerne 3,5 milióna nových fraktúr a odhaduje sa 34 000 úmrtí v dôsledku fraktúry (z toho 49 % po fraktúre bedra)
  • ekonomická záťaž následkom fraktúr narastá
  • kým náklady na fraktúry pre EÚ v roku 2000 boli 36 mld. eur, v súčasnosti sa odhadujú náklady 30,7 mld. eur len pre šesť najväčších krajín EÚ. Dôvodom je starnutie populácie
  • náklady na zdravotnú starostlivosť o pacientov s fraktúrami predstavovali 30,7 mld. eur, čo predstavuje 3,5 % všetkých výdavkov na zdravotníctvo v danej krajine
  • väčšina nákladov išla na akútnu starostlivosť po fraktúre, zatiaľ čo na farmakologickú liečbu len 4,7 % celkových nákladov

Zdroj: Prof. MUDr. Juraj Payer, CSc., predseda Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí

Osteoporóza: Vitamín D a vápnik

  • Ako doplnok k liekom proti osteoporóze sa využívajú na liečbu i prevenciu osteoporózy vitamín D a vápnik. Vitamín D je nevyhnutný pre dobré vstrebávanie vápnika v organizme, ktorý zase znižuje odbúravanie kostí.
  • Vápnik je možné prijímať aj v strave a medzi jeho najhodnotnejšie zdroje patria:

    mlieko a mliečne výrobky

    konzervované ryby, napríklad losos alebo sardinky či iné ryby, ktoré sa konzumujú aj s drobnými kosťami

    tmavozelená listová zelenina, ako napríklad kel, ružičkový kel či brokolica

    ovocné džúsy obohatené o vápnik

    sójové výrobky

    chlieb vyrábaný z múky obohatenej o vápnik

  • Potravinovými zdrojmi vitamínu D sú:

    vajíčka

    mastné ryby, napríklad losos

    cereálie, obilniny

    mlieko obohatené o vitamín D

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #osteoporóza