Virózy: Diagnóza hapčí

Hapčí! Prechladli ste? Prechladnutie je veľmi časté ochorenie, ktorého výskyt nezávisí od veku. Deti bežne prechladnú 6- až 10-krát ročne, u dospelých sa táto diagnóza spájaná najmä s kýchaním a výtokom nosa, ale aj s celkovou slabosťou, štandardne vyskytuje 2- až 4-krát. Mladé ženy majú smolu, prechladnú častejšie ako muži z dôvodu intenzívnejšieho kontaktu s deťmi.

28.11.2014 06:00
chrípka, kašeľ, prechladnutie, nádcha, sopeľ,... Foto:
Liečba prechladnutia, chrípky i samotného príznaku nádchy závisí od intenzity príznakov pôvodu, dĺžky trvania, prípadných komplikácií či pridružených ochorení.
debata

Jeseň má nepochybne okrem svojich svetlých stránok aj jednu nepríjemnú – zvýšený výskyt viróz. Virózy sú respiračné ochorenia, čiže ochorenia dýchacieho systému, ktoré sa vo zvýšenej miere vyskytujú najmä s nástupom sychravého počasia. Pripisuje sa to aj faktu, že ľudia trávia menej času vonku a v obmedzenej miere vetrajú, v uzavretých priestoroch majú vyvolávatelia nákaz lepšiu šancu šíriť sa kvapôčkovou infekciou. Hoci pre ľudí so zdravou imunitou virózy nebývajú nebezpečné, ich príznaky sú otravné, obťažujúce a, samozrejme, môže ich skomplikovať aj pridružená bakteriálna infekcia (zápal priedušiek, pľúc, prinosových dutín či stredného ucha).

Ľudia zvyknú ostatným tvrdiť „mám chrípku“, ale veľmi často skutočnú chrípku nemajú. Nie každá viróza je chrípkou, našťastie. Chrípka človeka prekvapí náhle, doslova ho uzemní. Môže sa stať, že z práce či zo školy ešte človek odchádza bez známok ochorenia a o dve hodiny už leží v posteli s horúčkou, ktorá sa blíži k štyridsiatke. Pacient s chrípkou má doslova problém posadiť sa na posteli, aby si odpil z čaju. Samozrejme, ak sa nenadopuje protichrípkovými liekmi, ktoré len tlmia príznaky (znížia teplotu, potlačia bolesť, opuch slizníc, stimulujú k výkonu) a následne chrípku neprechodí. Neliečiť chrípku môže znamenať závažné zdravotné následky napr. na srdci či kĺboch, ktoré sa končia doživotnými ochoreniami, dokonca transplantáci­ou srdca.

Najčastejšou vírusovou infekciou dýchacích ciest je nachladnutie. Je pravda, že v niektorých prípadoch sa podobá na chrípku, priebeh je však miernejší. Priemerná dĺžka prechladnutia je týždeň, mierne prechladnutie môže trvať aj dva alebo tri dni. Nádcha, ktorú charakterizujú najmä nosové príznaky, je len jedným zo symptómov prechladnutia, ktoré znamená celkové ochorenie týkajúce sa celého organizmu.

Prechladnutie môžu spôsobiť až dve stovky vírusov, pričom najčastejším, vysokonákazlivým vyvolávateľom sú rinovírusy. Treba si uvedomiť, že vstupnou bránou pre vírusy vyvolávajúce prechladnutie do organizmu je nos. Tam napadnú bunky nosovej sliznice. Interval od chvíle, keď vírus prenikne do bunky, do momentu, keď sa rozmnoží a začne šíriť, trvá 8–12 hodín. Hovorí sa tomu inkubačná doba. Po uplynutí tejto doby postihnutý začne pociťovať nepríjemné príznaky ochorenia.

Mnohí nepoznajú rozdiel medzi prechladnutím a nádchou. Nádcha, čiže rinitída, je len jeden z príznakov prechladnutia, ale napríklad aj alergie či iných ochorení, dokonca závislostí, rôznych stavov organizmu, porúch metabolizmu či podráždenia nervového systému. Samotná nádcha znamená vlastne podráždenie a zápal vnútri nosa s príznakmi upchatého nosa, červenej a svrbiacej nosovej sliznice, ale predovšetkým riedkeho sekrétu a kvapkania z nosa spojené so zatekaním týchto hlienov do hrtana. Existuje mnoho typov nádchy, infekčnú spôsobujú vírusy a baktérie, alergická je neinfekčná spôsobená precitlivenou reakciou imunitného systému na bežné podnety z prostredia, vazomotorická znamená hyperaktivitu nosovej sliznice a mechanizmus jej vzniku nie je celkom jasný. Príznaky rinitídy môžu vyvolať aj niektoré lieky, tehotenstvo, znížená funkcia štítnej žľazy, polypy, potraviny, dokonca emócie ako stres, depresia a podobne.

Liečba prechladnutia, chrípky i samotného príznaku nádchy závisí od intenzity príznakov pôvodu, dĺžky trvania, prípadných komplikácií či pridružených ochorení. Pri bakteriálnych komplikáciách sa podávajú antibiotiká, miestne kortikosteroidy s protizápalovým účinkom, antihistaminiká, lieky na riedenie a vykašliavanie hlienov, znižovanie teploty a bolesti, prípravky na podporu imunity. V rámci prevencie, ale aj liečby sú dôležité nosové výplachy, tzv. hygiena nosa. K dispozícii sú na to rôzne spreje s morskou vodou, ktoré obsahujú aj prídavné látky regenerujúce nosovú sliznicu ako hypromelóza, dexpantenol, ďalej éterické oleje, gáfor a mentol, protivírusovo pôsobiaci výťažok z morských rias, iné zas protizápalovú a antibakteriálnu meď či protialergicky pôsobiaci mangán…

Odlíšte prechladnutie od chrípky
Príznaky Prechladnutie Chrípka
telesná teplota bez alebo mierne zvýšená horúčka
bolesti hlavy niekedy často
výtok z nosa výrazný výtok, opuch sliznice nosa bez výtoku alebo opuchu
kýchanie časté zriedkavejšie
kašeľ pokašliavanie, od začiatku často závažný kašeľ po úvodnom štádiu bolesti a horúčky
bolesti menej výrazné výrazné bolesti kĺbov, svalov
nechutenstvo mierne dlhšie trvajúce
triaška zriedka pravidelne na začiatku ochorenia
škriabanie v hrdle prítomné niekedy až po počiatočnom štádiu choroby
zadychčanosť nevyskytuje sa výrazná

Rozdiel medzi prechladnutím, nádchou, chrípkou

Prechladnutie:
Vírusová infekcia horných dýchacích ciest, ku ktorej sa niekedy môže pridružiť aj bakteriálna infekcia. Jej komplikáciami môžu byť otitída (zápal ucha), sínusitída (zápal prinosových dutín) alebo zápal dolných dýchacích ciest. Vyvolávajú ho vírusy, ktorých vstupnou bránou do organizmu je nos. Príznaky prechladnutia sú nielen lokálne, ale aj celkové (napr. slabosť, bolesti, zimnica, horúčka).

Nádcha (rinitída):
Je jeden z príznakov prechladnutia. Môže byť infekčná (spôsobená vírusmi, baktériami či hubami), ale aj neinfekčná (alergického aj nealergického pôvodu). Medzi jej príznaky patria upchatý nos, podráždená, začervenaná a svrbiaca sliznica nosa, výtok z nosa, zatekanie hlienov do hrtana. Ide teda o zápal nosovej sliznice.

Chrípka:
Vírusové ochorenie dýchacích ciest spôsobené vírusmi chrípky (typy A, B, C). Prejavuje sa horúčkou, bolesťami hlavy, kĺbov, svalov, často závažným kašľom, triaškou, únavou, často však chýbajú príznaky nádchy typické pre prechladnutie (čiže opuch nosovej sliznice a výtok z nej). Typický pre ňu je rýchly nástup ochorenia. Z respiračných vírusových infekcií je najnebezpečnejšia, jej prechodenie sa môže skončiť poškodením srdcového svalu, rozvojom reumatického ochorenia, závažným zápalom prinosových dutín, pľúc atď.

Odlíšenie nádchy z prechladnutia alebo alergie
  PRECHLADNUTIE ALERGIA
Zvýšená teplota, horúčka áno nie
Bolesti hrdla áno nie
Bolesti svalov, hlavy, celého tela áno nie
Svrbiace oči, nos, uši, hrdlo nie áno
Kýchanie výrazné, v salvách, opakované nie áno
Príznaky dlhšie ako týždeň nie áno

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #viróza #prechladnutie #nádcha