Toto je moja krv: KRV možno darovať aj sebe

Anglický pôrodník James Blundell, snažiaci sa o záchranu vykrvácaných rodičiek po pôrode, sa ako prvý začiatkom 19. storočia snažil vrátiť vlastnú krv tomu istému pacientovi. Zachytával krv z popôrodného krvácania pomocou hubky, zachytené krvinky riedil vo fyziologickom roztoku a krv vrátil späť do žily pacientky. Išlo vlastne o autotransfúziu.

30.11.2014 06:00
krv, darcovstvo, darovanie krvi Foto:
Dnes je autotransfúzia veľmi bezpečná metóda a je vlastne alternatívou darovania krvi.
debata

Aj keď pri tejto metóde bola v tom období 75 % úmrtnosť, išlo o prvý pokus v používaní ľudskej krvi toho istého pacienta. Dnes je autotransfúzia veľmi bezpečná metóda a je vlastne alternatívou darovania krvi. Znamená odber krvi od pacienta pred plánovanou operáciou, pričom sa vyžaduje spolupráca pacienta, chirurga a transfúziológa.

Po dohovore s chirurgom si pacient dohodne termín odberu krvi na transfúziologickom oddelení. Je vhodné mať hotové aj interné predoperačné vyšetrenie. Odber sa vykonáva ambulantne alebo počas hospitalizácie pacienta. Vyšetrujúci lekár posúdi základné klinické parametre ako hodnoty krvného tlaku, pulz, krvný obraz. Odoberá sa 450 ml krvi do odberového vaku. Dospelému pacientovi s dobrým krvným obrazom možno odobrať aj dve transfúzne jednotky krvi v 5– až 7-dňovom odstupe. Odobratá krv sa skladuje v krvnej banke, je však oddelená od krvných prípravkov darcov krvi a označená nápisom Autotransfúzia. Z krvi sa vyšetrí krvný obraz, krvná skupina v AB0 aj Rh systéme aj infekčné parametre a takisto ju možno spracovať na prípravky z červených krviniek, doštičiek alebo vyrobiť z nej plazmu.

V niektorých prípadoch, ak si to vyžaduje operačný postup, odber krvi sa môže vykonať aj bezprostredne pred operáciou. Odobratá krv sa podá pacientovi do žily na konci operácie. Pri náročných operáciách s veľkými krvnými stratami sa využíva tzv. prístrojová autotransfúzia. Počas operácie sa krv z operačnej rany odsáva, prechádza cez špeciálny filter a vracia sa cez transfúznu súpravu naspäť do pacientovej žily.

Ak sa vlastná krv pre pacienta nepoužije, predpisy našej transfúznej služby neumožňujú použiť túto krv pre iného pacienta. Musí sa zlikvidovať.

Z čoho pozostáva krv?

Červená krvinka je relatívne jednoduchá bunka, ktorá má zboku tvar piškóty a v krvnom obehu prežíva 120 dní. Obsahuje krvné farbivo hemoglobín, ktoré je schopné viazať a uvoľňovať kyslík a oxid uhličitý. Hemoglobín dáva krvi typickú červenú farbu. Červené krvinky zanikajú v slezine, organizmus však využíva na ďalšiu krvotvorbu rozpadnuté produkty z krvinky, ako sú bielkoviny, železo a ďalšie látky. Červené krvinky sa špecializujú najmä na prenos kyslíka.

Bielych krviniek je viacero druhov. Špecializujú sa na obranné funkcie organizmu – niektoré nás bránia proti baktériám, ďalšie proti vírusom, proti parazitom, iné odstraňujú z organizmu zvyšky rozpadnutých buniek. Spolupráca medzi jednotlivými druhmi bielych krviniek je nesmierne zložitá.

Krvné doštičky sú najmenšie krvinky. Zabezpečujú krvnú zrážanlivosť. Pri krvácaní alebo odbere krvi do suchej skúmavky sa krv hneď zráža. Vytvorená zrazenina sa nazýva krvný koláč, tekutina nad ňou sérum.

V krvnej plazme sa nachádzajú bielkoviny, tuky a cukry, ďalej minerály, vitamíny, ióny, enzýmy, hormóny a plazmatické faktory krvného zrážania.

Päťkrát poradňa

  1. Aspirín a ibuprofén. Tieto voľnopredajné lieky nie sú prekážkou pri darovaní celej krvi. Darovanie krvných doštičiek na separátore zakazuje užitie aspirínu a aspirínových prípravkov päť dní pred darovaním.
  2. Vysoký krvný tlak. Áno, aj v prípade, že beriete lieky. Je však potrebné byť v sledovaní lekárom a tlak musí byť pod kontrolou a stabilizovaný. Druhotné komplikácie hypertenzie (napr. poškodenie obličiek) sú dôvodom na vyradenie.
  3. Očkovanie proti chrípke. Je možné darovať krv. To isté platí po preventívnom očkovaní, napr. proti tetanu, hepatitíde typu¤B a besnote.
  4. Vyradenie z darcovstva. Doba vyradenia závisí od dôvodu vyradenia. Ak má vyradenie trvalý charakter, darca je o tom informovaný.
  5. Anémia a zisťovanie hladiny železa. Ľudia s anémiou nesmú darovať krv. Predtým, ako darujete krv, urobia vám test na hemoglobín (červené krvné farbivo obsahujúce železo). Zisťuje sa, či je jeho hladina akceptovateľná pre uskutočnenie odberu. Toto opatrenie sa robí pre ochranu darcu a zabezpečuje, že aj po darovaní krvi bude mať darca hladinu hemoglobínu v norme. Darca môže zvýšiť svoju hladinu železa konzumáciou červeného mäsa, tmavozelenej zeleniny, rias, orechov, semien, obilnín alebo užívaním výživových doplnkov obsahujúcich železo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #darcovstvo krvi #transfúzia