Šesť mýtov o prechladnutí: Antibiotiká odložte bokom a nešportujte

Aj vy sa pýtate, či vás ochráni očkovanie aj pred prechladnutím a do akej miery pomáha vitamín C?

29.12.2014 06:00
prechladnutie Foto:
Väčšina ľudí nemá nedostatok vitamínu C.
debata

Chráni očkovanie proti chrípke aj pred prechladnutím?
Veľa ľudí sa domnieva, že očkovanie proti chrípke chráni zároveň aj pred prechladnutím. Ale pozor: Táto vakcína chráni len pred nebezpečnými vírusmi skutočnej chrípky. Proti prechladnutiu sa očkovať nedá.

Prechladneme zo zimy?
Hoci to názov prechladnutia napovedá – neprechladneme len zo zimy. V chladnej polovici roka prichádza k prechladnutiu oveľa častejšie, pretože trávime viac času vo vykurovaných miestnostiach, čo vysušuje naše sliznice. Keď sa viacerí stretneme v stiesnenom priestore, enormne sa zvyšuje riziko kvapôčkovej infekcie.

Možno zabrániť prechladnutiu užívaním vitamínu C?
Väčšina ľudí nemá nedostatok vitamínu C a doteraz žiadna vedecká štúdia nepotvrdila, že preventívnym užívaním tohto vitamínu prechladnutiu predídeme. Na druhej strane je však tiež pravda, že kto staví na prevenciu kyselinou askorbovou, môže eventuálne dobu trvania prechladnutia skrátiť.

Zbavíme sa prechladnutia s antibiotikami rýchlejšie?
Nie, pretože antibiotiká sú účinné len proti baktériam, kým chrípková infekcia súvisí s vírusom. Ak sa však k prechladnutiu pridruží aj napríklad zápal hrdla, podávanie antibiotík môže byť užitočné.

Je možné vírusy na začiatku prechladnutia vypotiť v saune alebo športom?
Len to nie! Na posilnenie imunitného systému sú sauna a šport ideálne – no pre toho, kto už má vírus v tele, by mal mať tieto dve veci tabu.

Keď už som prechladol, teraz dlho neprechladnem!
Prechladnutie môže byť vyvolané rôznymi vírusmi. Z tohto dôvodu neexistuje proti prechladnutiam imutita, vo väčšine prípadov sú celkom iné vírusy, ktoré nás môžu „dolapiť“ nabudúce. Aj vo veľmi blízkej budúcnosti!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #antibiotiká #prechladnutie #vitamín C #zima #očkovanie #sauna