Toto je moja krv: Moja diagnóza je darcovstvo krvi

Po osemdesiatom odbere si darkyňa krvi Monika Fašková z Brezna len tak skromne pomyslela, že hádam sa jej to tam hore bude aspoň trochu rátať. Krátko nato ju na priechode pre chodcov zrazilo auto.

13.12.2014 06:00
Monika Fašková Foto:
Monika Fašková pri odbere.
debata

>Človek si povie, keby bol urobil to a to, nebol by šiel tam a tam, osud by sa možno vyvíjal inak. Alebo vždy osud aj tak smeruje k tomu istému, len rôznymi cestičkami? Ako vo filme Srdcová sedma (Sliding doors) s Gwyneth Paltrowovou, ktorý ukáže, čo sa stane, keď raz hlavná hrdinka stihne a raz nestihne nastúpiť do metra? Dva rôzne scenáre, dva varianty života…

38-ročná Monika Fašková po prvý raz darovala krv niekoľko rokov pred tridsiatkou. Jej otec bol síce dlhoročným darcom, ale pre darcovstvo sa osobne nadchla až po jeho smrti. Po oboch rodičoch zdedila najzriedkavejšiu krvnú skupinu – AB. Navyše Rh negatív. Túto kombináciu má len 1,2 % populácie. Lenže nielen v tomto je Monika výnimočná.

Zrazená na priechode

V ten deň ju kolegovia z práce volali na spoločné posedenie. Lenže nie, ona predsa musí ísť do fitnescentra! Keď už niečo robí, tak poriadne. Sama o sebe tvrdí, že je extrémistka. A keď sa už rozhodla pre fitnes, tak so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane poctivých tréningov i súťaží. Samozrejme, nepovolené látky nikdy neužívala, vždy bola čistá. Veď milované darcovstvo krvi…

Boli roky, keď išla darovať aj osemkrát za rok, pretože krv môže žena darovať každé štyri mesiace, ale krvné doštičky na separátore aj každé dva týždne. A tak cvičila, podarilo sa jej otvoriť aj vlastné neverejné „fitko“, kam chodí len ona a okruh jej známych. Šport ju bavil odjakživa. Darovať krv chodila tiež ako na klavír, veď často fungovala aj ako „dievča na telefón“, taká krvná skupina a Rh faktor sa na Slovensku hľadajú s lupou. Dala sa zapísať aj do registra darcov kostnej drene.

A potom sa to stalo. Cesta do fitnes, ktoré v tom čase ešte len budovala, priechod pre chodcov – ten vodič ju vôbec nevidel! Vyletela mu na prednú kapotu, zgúľala sa nadol, no čo, trochu si udrela hlavu, končatiny a prvá vec, ktorá jej napadla: „Dúfam, že ma teraz nevyradia z darcovstva!“ Vinník havárie ju osobne odviezol na urgentný príjem do Banskej Bystrice, rtg neukázal nijakú zlomeninu, hlava vyzerala byť v poriadku, tak sa normálne vrátila domov. Mame doma nič nepovedala, načo ju zaťažovať, dlhé roky je onkopacientkou, má svojich starostí dosť. Ráno sa pobrala do roboty, myslela si, že sa z toho vyspala, ale nebolo jej dobre. A nešlo len o tie monokle pod očami. Začal sa kolotoč vyšetrení a diagnózy sa začali hrnúť.

120 litrov odobratej krvi

Hematóm na mozgu by bolo ešte najmenej, ale v hlave jej našli aj pomerne veľkú cystu. Raz ktosi prirovnal cystu ku nafúknutému mikroténovému vrecúšku s tekutinou, ktorá sa prelieva a zasahuje rôzne nervy. Od autohavárie Monika rieši rôzne problémy, bolieva ju hlava, občas sa s ňou točí svet, zabudne, kam zabočiť na ulici, ktorú dôverne pozná, akoby sa jej vraj rozum zastavil. Má problémy aj s kolenami, lenže kvôli cyste je problém s anestéziou a zničené chrupavky treba operovať. Cvičiť však neprestala, veď ruky má zdravé, vraví, dvíha aspoň činky a jazdí na spinningovom bicykli.

Monika Fašková miluje fitnes. Foto: archív Moniky Faškovej
Monika Fašková Monika Fašková miluje fitnes.

Darovať najcennejšiu tekutinu bola táto držiteľka najvyššej Kňazovického medaily od úrazu ešte ďalších šestnásťkrát. Momentálne je jej bilancia 96 odberov a podľa výpočtov asi 120 litrov odobratej krvi. Medzitým sa stala predsedníčkou Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža, a tak popri svojej práci riadi aj aktivity SČK v Brezne. „My už máme Študentskú kvapku krvi za sebou, odbery už v Brezne absolvovali všetky stredné školy,“ oznamuje. „Keď sa pred pár dňami zúčastnila na zbierke potravín s Kauflandom pre rodiny v núdzi, mnohí sa jej pýtali, či sa niekde v blízkosti robia aj mobilné odbery, pretože s nimi si ju v Brezne každý spája.“ Monika Fašková a krv. „Možno trochu motivujem ľudí, ktorí ma poznajú…“

Ešte aj auto, v ktorom jazdí, je červené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #darcovstvo krvi