Toto je moja krv: Výnimočný dar nemôže dať každý

Darovať svoju krv a zachrániť tak možno niekomu život je výnimočný akt, keďže sa dodnes nepodarilo vyrobiť tekutinu, ktorá by ju nahradila. Niekedy je však darcu, hoci má najlepšie úmysly, nevyhnutné odmietnuť. Dôvodom môže byť nielen ochrana príjemcu krvi, ale aj ochrana zdravia samotného darcu krvi.

10.01.2015 06:00
krv, darcovstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Hlavnou zásadou pri odbere krvi je zabrániť prenosu infekčných ochorení prostredníctvom transfúzií. Nebezpečenstvo prenosu infekčných zárodkov na príjemcu sa minimalizuje výberom vhodných darcov a takisto vyšetreniami odobratej krvi pri každom odbere. Je však nevyhnutné chrániť aj samotného darcu krvi, pretože takáto pomoc iným v prvom rade nesmie ohroziť jeho samého.

Aj to je dôvod, prečo je stanovená frekvencia darovania krvi, keď muži môžu darovať štyrikrát do roka s minimálnym odstupom dvoch mesiacov medzi odbermi a ženy maximálne trikrát do roka s odstupom troch mesiacov medzi dvoma odbermi. Hmotnosť darcu musí byť aspoň 50 kg a vek od 18 do 60 rokov (až do 65 rokov so súhlasom lekára). Existujú tzv. dočasné kontraindikácie darovania krvi, ktoré darcu z procesu vyradia len na istý čas. Patrí sem napríklad prekonanie infekčného ochorenia v podobe chrípke podobnému ochoreniu s horúčkou, keď je darovanie krvi povolené najmenej dva týždne po vyliečení, pretože organizmus darcu je oslabený. Kvôli výlučnej ochrane darcu sa napríklad neodporúča ženám darovať krv počas menštruácie, už vôbec nie počas tehotenstva a dojčenia, po úrazoch a operačných zákrokoch, keď organizmus potrebuje čas na regeneračné procesy a zotavenie.

Darovať krv by sa nemalo ani pri užívaní niektorých liekov, napríklad niektoré voľnopredajné lieky proti bolesti (aspirín) riedia krv a darca by po odbere mohol začať krvácať. Pri iných liekoch, napr. Euthyrox na štítnu žľazu, je darovanie bez problémov povolené. Ak si potenciálny darca nie je istý, môže na www.mojakrvnaskupina.sk v časti „Užívam lieky, kedy môžem darovať krv“ zadať do vyhľadávača názov svojho lieku a v databáze najčastejšie užívaných liekov na predpis sa dozvie odpoveď.

Trvalou kontraindikáciou darovania krvi sú srdcové a cievne ochorenia, choroby centrálnej nervovej sústavy, krvácavé a zhubné choroby, epilepsia, cukrovka liečená inzulínom, infekčné choroby v podobe hepatitídy B, C, všetky typy HIV, TBC, ale aj užívanie drog či sexuálne správanie s vysokým rizikom infekcií prenášaných krvou. Každý darca okrem iného pred odberom vypĺňa dotazník, ktorý transfúznemu oddeleniu poskytuje potrebné informácie týkajúce sa darcovho zdravia, životného štýlu, rizikových faktorov či prekonaných chorôb. Mal by ho vyplniť pravdivo, bez zatajenia skutočností, ktoré by mohli ohroziť nielen príjemcu, ktorý je často oslabený, ale aj jeho samého. „Darovanie krvi a jej zložiek je však zdraviu prospešné a nespôsobuje žiadne následky na zdravotnom stave, ak nerátame občasnú modrinu,“ tvrdí hematologička MUDr. Klára Sviteková z Bratislavy. „V zahraničí sú darcovia, ktorí krv darovali viac ako 700-krát a ešte pokračujú.“

Päťkrát poradňa

  1. Atopický ekzém. Ak je ochorenie pod kontrolou a „atopik“ nemá „živé“ rany na pokožke a neužíva lieky, môže darovať krv. Ak je však pokožka v štádiu akútneho zápalu a svrbí, určite to nie je vhodné.
  2. Končatina v sadre. V tomto prípade sa neodporúča darovať krv. V organizme počas hojenia prebiehajú regeneračné procesy, telo sa hojí po úraze či po prípadnom zápale, darovanie krvi je možné až približne 14 dní po odstránení sadry.
  3. Nižší hemoglobín. V tomto prípade treba najprv zabezpečiť zvýšený prísun železa v potrave a vhodné je takisto vyšetriť hladinu sérového železa u obvodného lekára a prípadné podávanie preparátu obsahujúceho železo. Po úprave krvných parametrov sa môže praktický lekár vyjadriť k možnosti darovať krv.
  4. Chemický píling tváre. Nekrvavé metódy kozmetického ošetrenia nie sú prekážkou odberu. Invazívny zákrok typu vpichnutie botoxu či kyseliny hyalurónovej však napriek používaniu sterilných ihiel darkyňu krvi vylučujú z darcovstva na štyri mesiace, prípadne až na pol roka, vtedy je už možné odhaliť protilátky proti vírusovej hepatitíde B, C či HIV.
  5. Homosexuálny vzťah. Aj napriek dlhodobému partnerskému vzťahu patria homosexuálne orientovaní muži do tzv. rizikovej skupiny pre šírenie niektorých krvou prenosných ochorení. Preto nemôžu darovať krv ani jej zložky. Ide najmä o možný prenos hepatitídy B, C a HIV. Spôsob sexuálneho styku v prípade homosexuálov umožňuje ľahšie šírenie týchto infekcií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #darcovstvo krvi