S "CÉčkom" na CEste k zdraviu

Pod názvom vitamín C je kyselina askorbová pravdepodobne najznámejším vitamínom. Spája sa s prevenciou a liečbou príznakov bežnej nádchy či chrípky. Keďže je rozpustný vo vode a jeho prebytok sa z tela rýchlo vyplavuje, musí sa stále dopĺňať potravou.

11.01.2015 06:00
pomaranč, džús, vitamín C Foto:
Bohatým zdrojom vitamínu C je napríklad citrusové ovocie.
debata (1)

Ľudské bytosti sú jedným len z troch druhov cicavcov, ktoré si nedokážu vyprodukovať svoju vlastnú zásobu vitamínu C. Takmer všetky zvieratá si totiž túto imunitnú látku vytvárajú v rámci látkovej premeny samy. Preto takmer nikdy neprechladnú. Ak je v noci líška v snehovej metelici dlhé hodiny na love, vytvorí jej telo z glukózy toľko vitamínu C, koľko práve potrebuje. My však musíme vitamín C prijímať v potrave – najmä v čerstvom ovocí a zelenine.

Citlivé "céčko“

Vitamín C sa však v potravinách ľahko ničí. Je nesmierne citlivý na skladovanie, var i svetlo. Jeho rozklad urýchľujú aj enzýmy a stopy kovov z kuchynského náradia a nádob, takže k stratám dochádza už pri príprave potravy. Napríklad veľmi opomínaným, ale významným zdrojom „céčka“ sú obyčajné zemiaky – v našich podmienkach sú zdrojom asi 30 percent tohto vitamínu. Napriek tomu, že pri trojmesačnom skladovaní zimných odrôd zemiakov dôjde k úbytku C vitamínu takmer na polovicu a pri polročnom skladovaní zemiakov strata dosahuje takmer 70 percent.

Účinky vitamínu C

  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu
  • chráni pred srdcovo-cievnymi a nádorovými ochoreniami
  • podporuje hojenie rán, podporuje tvorbu kolagénu, spevňuje cievne steny
  • odstraňuje krvácanie ďasien, usmrcuje baktérie zubného kazu
  • zlepšuje schopnosť koncentrácie, umožňuje lepšie zvládať stres
  • znižuje hladinu cholesterolu

Čím je zviera alebo človek aktívnejší, tým viac tejto látky potrebuje. Potrebná dávka sa zvyšuje pod vplyvom stresu, nebezpečenstva infekcie a pri strave bohatej na bielkoviny. Spotrebu "céčka“ majú vyššiu aj fajčiari i ľudia pracujúci v prostredí znečistenom škodlivinami. Každá cigareta vás ukráti až o 30 mg céčka a medzi jeho najväčších požieračov patria aj citové výbuchy. Vitamín C totiž podporuje adrenalínovú funkciu, ktorá je dôležitá, aby telo mohlo zvládnuť akýkoľvek stres.

V slzách sú násobky "céčka“ v porovnaní s krvou

Vitamín C je cenný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom. Takisto chráni pred oxidáciou niektoré vitamíny rozpustné v tukoch vrátane vitamínu A, vitamínu E a dokonca aj niektoré z B vitamínov.

Zohráva životne dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu. Kolagén je látka, ktorá sa nachádza prakticky všade v organizme a predovšetkým je jej veľa vo vláknach spojivových tkanív. Kolagén je pružný vláknitý proteín s vysokou pevnosťou. Nachádza sa nielen v koži, ale aj v cievach, kostiach, zuboch, chrupavkách, šľachách či vo väzive.

V strede čerstvej rany sa vždy zhromaždí veľa vitamínu C, ktorý podporuje jej hojenie. Súvisí to práve so spomínanou tvorbou nového väzivového tkaniva z kolagénu. Kyselina askorbová spevňuje aj naše cievne steny. Udržiava ich hladké zvnútra, aby sa na nich nemohli zachytiť nebezpečné aterosklerotické pláty. Vedeli ste, že slzy obsahujú 30– až 50-krát viac vitamínu C ako krv? Väčšiu koncentráciu tejto imunitnej látky ako šošovka má len nervový systém a kôra nadobličiek. Dokázalo sa, že očné šošovky, na ktorých sa tvorí sivý zákal, sú chudobné na vitamín C, takže ochorenie sa zhoršuje, ak telu táto látka chýba.

Dopĺňajte zásobníky tela!

Oficiálne odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelého človeka je 75–90 mg. Niektorí odborníci ju však považujú za prekonanú a tvrdia, že súčasný stresovaný človek žijúci v znečistenom prostredí potrebuje niekoľkonásobne vyššie dávky „céčka“. Dnes jestvujú široké možnosti dodávania tohto vitamínu do organizmu aj mimo prirodzenej stravy, takže s jeho závažným nedostatkom v podobe skorbutu sa vo vyspelých krajinách u zdravých ľudí takmer nestretávame. Výnimku tvoria niektoré diagnózy ako anorexia, alkoholizmus, ťažké malabsorpčné syndrómy alebo potravinové alergie. Konzumácia alkoholu napríklad spôsobuje do 4 hodín od jeho požitia zvýšené vylučovanie „céčka“ do moču. Mechanizmus tohto účinku nie je úplne jasný.

V tomto období sa dostávajú k slovu aj rôzne doplnky výživy z lekární, s pomocou ktorých sa snažíme zvýšiť svoju obranyschopnosť a pomôcť svojmu organizmu vybojovať každodenný boj s votrelcami v podobe vírusov a baktérií. Mnohí preto siahame po "céčku“ v tabletách. Vitamín C nie je jedovatý, jeho nadbytok sa v priebehu 24 hodín vylúči močom. Aby človek nemal zbytočne „drahý moč“, najlepšie je udržiavať optimálnu, vyrovnanú hladinu vitamínu C v krvi a tkanivách. Znamená to užívanie špeciálne upravenej formy tohto vitamínu, vďaka ktorej sa kyselina askorbová uvoľňuje do tela postupne v priebehu dňa. Takto upravené doplnky výživy majú prívlastok „s predĺženým účinkom“.

Čo o „céčku“ (ne)viete

Iste tušíte, že vitamínu C najviac obsahuje čerstvá zelenina a ovocie, že sa ľahko ničí skladovaním, varením či ďalších kulinárskych úpravách. Je toho však nepochybne dosť, čo o kyseline askorbovej, tejto zázračnej zbrani proti chorobám, netušíte.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
ovocie, citrus, vitamín C Ilustračné foto.

V našich podmienkach sú významným zdrojom vitamínu C zemiaky.
Áno, bohatým zdrojom vitamínu C je napríklad citrusové ovocie alebo šípky. Zemiaky však predstavujú zdroj asi 30 % vitamínu C! Najvyššie dávky „céčka“ sa nachádzajú v jesenných zemiakoch konzumovaných v októbri až decembri. Pri trojmesačnom skladovaní zimných odrôd zemiakov dôjde k úbytku C vitamínu takmer na polovicu a pri polročnom skladovaní zemiakov strata dosahuje takmer 70 percent.

Nedostatok vitamínu C zhoršuje diagnózu sivého zákalu.
Dokázalo sa, že očné šošovky, na ktorých sa tvorí sivý zákal, sú chudobné na vitamín C, takže ochorenie sa zhoršuje, ak telu táto látka chýba. Dostatočný príjem vitamínu C je však aj prevenciou glaukómu (ľudovo povedané – zeleného zákalu).

Fajčiari potrebujú zvýšený príjem vitamínu C.
Každá cigareta ich totiž ukráti o 30 mg tohto vitamínu. „U fajčiarov dochádza k zníženému vstrebávaniu a zvýšenému obratu vitamínu C, takže odporúčaný príjem bol pre nich zvýšený o 50 %,“ píše sa v odbornej monografii Vitamíny. Oficiálne odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelého človeka je 75 mg (žena) – 90 mg (muž).

Aj v našich podmienkach sa napriek dostupnosti ovocia a zeleniny stretávame s nedostatkom vitamínu C.
V priemyselne vyspelých krajinách sa skorbut (v minulosti ním trpeli najmä námorníci) vyskytuje zriedkavo, ale v našom podnebnom pásme sa predovšetkým počas skorej jari a u určitých skupín obyvateľstva môžu vyskytnúť vážnejšie príznaky nedostatočného príjmu „céčka“ – únava, znížená vitalita, dokonca mentálne poruchy, náchylnosť na infekčné ochorenia, spomalená rekonvalescencia a hojenie rán. Ohrození sú najmä starší ľudia, ktorí si už sami nevaria a ich stravu tvorí najmä chlieb, ľudia s poškodeným či chýbajúcim chrupom, bezdomovci, ľudia závislí od alkoholu a drog atď.

Z námorníkov "limetky“

Kyselina askorbová, chemický názov vitamínu C, pochádza z latinského slova „scorbutus“. Ochorenie s týmto názvom – skorbut, ktorý spôsobuje závažný nedostatok vitamínu C, ovplyvnilo históriu ľudstva rovnako ako morové epidémie. V čase veľkých námorných expedícií, keď jedna plavba trvala aj niekoľko mesiacov, sa z námorníkov, ktorí boli v prístave vitálnymi, energickými mužmi, stávali unavení, opuchnutí muži s modrinami na tele a krvácajúcimi ďasnami. Trpeli depresiami a vypadávali im zuby. O tom, že skorbut vyvoláva absencia nejakej látky v tele, bol presvedčený škótsky námorný lekár Dr. James Lind (1716–1794), ktorý urobil v tomto smere aj historicky prvý porovnávací experiment. Aj vďaka jeho práci, na ktorú nadviazali ďalší, začali britskí námorníci počas plavieb preventívne piť citrónovú šťavu a v nových kolóniách dostali aj typickú prezývku „Limeys“ (od slova „limes“ – limetky).

Vitamíny – prírodné a syntetické

Pôvodne ľudia používali len v prírode sa vyskytujúce byliny a plody, ktoré obsahujú dostatok vitamínov. Až neskôr sa podarilo skúmané látky izolovať z ich prirodzeného materiálu. Až začiatkom 20. storočia sa prišlo na to, ako vitamíny umelo syntetizovať, buď chemickou cestou, alebo ich v súčasnosti často produkujú geneticky modifikované mikroorganizmy. Hoci by mali byť z hľadiska chemickej štruktúry identické s prírodnými vitamínmi, ich pôsobenie býva často odlišné.

Potvrdilo sa, že účinnosť syntetických vitamínov je výrazne nižšia. Následkom dlhodobého užívania umelo pripravených vitamínov takisto dochádza k ich zvýšeným stratám z organizmu. V prirodzených zdrojoch sa totiž vitamíny vždy vyskytujú v komplexe s ďalšími látkami, ktoré zlepšujú ich vstrebateľnosť, využiteľnosť a umocňujú ich účinnosť. Aj preto je optimálne užívať vitamín C získaný z extraktov rastlín či plodov, ktoré sú naň bohaté a zároveň obsahujú flavonoidy a ďalšie podporné látky (napr. šípky, rakytník, acerola a pod).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C