Najprv piť menej, potom stop poháriku

Aj malé zníženie spotreby alkoholu môže priniesť okamžitý efekt. Na Slovensku je nový spôsob liečby závislosti od alkoholu pomocou lieku, ktorý nevyhnutne nevyžaduje okamžitú a úplnú abstinenciu. Liečba pripúšťa možnosť piť menej ako medzistupeň na ceste ku abstinencii pre tých, čo nedokážu dať stop poháriku zo dňa na deň.

29.01.2015 06:00
alkohol Foto:
Ilustračné foto.
debata

Psychiatrička MUDr. Silvia Lúčna z Nového Mesta nad Váhom patrí medzi prvých špecialistov, ktorí uplatňujú pri liečbe alkoholizmu tento redukčný prístup. „Z mojej 22-ročnej praxe môžem potvrdiť, že pacienti závislí od alkoholu prichádzajú za mnou s problémom už v rozvinutom štádiu závislosti. Prestať piť zo dňa na deň je pre niektorých z nich nepredstaviteľné, prijateľnejšou možnosťou je na úvod liečby pitie iba obmedziť,“ tvrdí.

Samotná farmakologická liečba je len doplnkom psychoterapie. „Užiť tabletku nestačí. Bez potrebnej psychoterapeutickej podpory nie je možné dosiahnuť výsledky,“ pripomína psychiatrička. Pacient si počas liečby vedie denník, do ktorého si robí záznamy o konzumácii alkoholu.

Nový liek na liečbu závislosti od alkoholu svojím pôsobením na opioidné receptory v mozgu znižuje pocit odmeny po požití alkoholu. Pacient ho užije hodinu až dve hodiny pred predpokladaným časom pitia, napríklad pred návštevou či rodinnou oslavou, kde sa bude popíjať. „V mozgu alkoholika víťazí túžba vypiť si nad signálom stop. Tento liek pomáha obrátiť uvedenú nerovnováhu v prospech rozhodnutia nevypiť si. Klinické výsledky viacerých štúdií preukázali zníženie počtu dní ťažkého pitia v 12-mesačnom období o 64 %. Objem skonzumovaného alkoholu počas liečby klesol za pol roka o 61 %.“

„Nevedel som si predstaviť, že prestanem piť zo dňa na deň,“ hovorí pán Antonín, 59-ročný zamestnanec útulku pre zvieratá. „Celý deň som myslel na to, kedy si dám ďalší pohárik. Navyše som sa bál, že sa začnem potiť a triasť.“ Jeho denná dávka pozostávala zo štyroch pív a 15 poldecákov. Svoju závislosť si budoval od strednej školy. Postupná redukcia pitia pomocou lieku ho priviedla k tomu, že neskôr sa rozhodol úplne abstinovať. S ambulantnou liečbou u psychiatričky začal v júli tohto roka. O tri mesiace neskôr už dobrovoľne nastúpil na protialkoholické liečenie na Prednej Hore.

Prístupy k liečbe

  • Okamžitá abstinencia: cieľom tejto liečby závislosti od alkoholu je dosiahnutie okamžitej abstinencie, obmedzenie počtu a intenzity príznakov závislosti, zlepšenie zdravia a psychosociálneho fungovania pacienta.
  • Postupná redukcia dávok: predstavuje doplnkovú možnosť liečby pre tých pacientov, ktorí sa nedokážu alkoholu zriecť úplne, a najmä hneď. Redukcia dávok z dlhodobého hľadiska predstavuje významný čiastkový cieľ na ceste k úplnej abstinencii a zároveň prináša významné zdravotné benefity.

Formy liečby

  • Psychosociálna podpora: Pozostáva zo psychoterapie so psychológom alebo psychiatrom, prípadne zo sociálnej terapie (anonymná skupinová terapia). Môže byť podporená podávaním liekov.
  • Farmakoterapia: Podpora psychosociálnej terapie podávaním liekov predpísaných psychiatrom.

Cieľ

  • Dosiahnuť doživotnú abstinenciu. Tá je totiž jediným a zmysluplným spôsobom, ako natrvalo zvíťaziť v boji s alkoholom.

Otestujte sa

Odpovedzte na nasledujúcich šesť otázok ÁNO alebo NIE. Uvažujte o období za posledných 12 mesiacov. Ak ste odpovedali ÁNO na tri a viac otázok, pravdepodobnosť, že alkohol ovládol váš život, je vysoká a možno už vo vašom prípade vznikla závislosť od alkoholu.

  1. Mávate silnú túžbu alebo nutkanie piť alkohol?
  2. Pijete, aj keď viete, že by ste nemali, často strácate kontrolu nad tým, koľko vypijete, máte problém prestať piť?
  3. Mávate nepríjemné stavy ako potenie, tras, nevoľnosť, nespavosť, keď nepijete? Pokračujete v pití len preto, aby ste sa zbavili týchto stavov?
  4. Zdá sa vám, že musíte vypiť viac ako predtým, aby ste dosiahli rovnaký účinok?
  5. Trávite kvôli pitiu menej času obľúbenými alebo dôležitými činnosťami?
  6. Pokračujete v pití, aj keď ste si vedomý, že fyzicky alebo psychicky poškodzujete seba alebo iných?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholizmus