5 zásadných krokov jarnej detoxikácie

Robíte správne, ak sa už začínate pripravovať na jar, ktorá je za dverami. Vyčistite si črevá.

18.02.2015 06:00
žihľavový čaj Foto:
Žihľavový čaj pôsobí odvodňujúco.
debata

Očista hrubého čreva

Na úplnom začiatku zoznamu aktivít, ktoré treba počas detoxikácie vykonať, by mala rozhodne stáť očista hrubého čreva. V prípade, že sa čistiť zamýšľate počas predĺženého víkendu, postupujte takto: Ráno nalačno vypite 200 mililitrov vody s čajovou lyžičkou pssylia (kúpite v lekárni). Dobre ho premiešajte s vodou a vypite. Podporíte tým trávenie a zbavíte sa toxínov.

Vodu alebo čaj

Detoxikácia a nepiť? To samozrejme nedáva logiku. Počas očisty potrebujete vypiť minimálne tri litre vody denne! Možnou alternatívou pre tých, ktorým už voda „lezie krkom“, je nesladený čaj. S aromatickým horúcim nápojom môže byť detoxikácia dokonca ešte účinnejšia. Najlepší je žihľavový čaj, ktorý navyše pôsobí odvodňujúco. Toxíny a zadržiavanú vodu z tela vylúči rýchlejšie.

... ani nepotrebujete fitnescentrum. Stačí 200... Foto: SHUTTERSTOCK
schodisko, schody, schodište ... ani nepotrebujete fitnescentrum. Stačí 200 schodov denne!

Bez obilnín a sladkostí

Detoxikácia nie je synonymum chudnutia ani hladovania. Avšak výber potravín hrá predsa len dôležitú rolu. Na obilniny, sladkosti a živočíšne produkty teraz zabudnite, prekysľujú organizmus. Úlohou jarnej detoxikácie je dostať telo do rovnováhy a veľkým pomocníkom môžu byť napríklad zemiaky. Vyskúšajte jeden zemiakový deň. Na raňajky, obed a na večeru nejedzte nič, okrem varených zemiakov. Majú dehydratačný účinok, sú ľahko stráviteľné a teda odľahčujú črevá.

Vykúpte sa v soli

Oživte si detoxikáciu aj relaxačným kúpeľom. Dohliadnite ale na to, aby voda vo vani nebola príliš horúca, inak vám podráždi kožu. Ideálna teplota je medzi 35 až 38 stupňov. Do vane si nasypte soľ – stabilizuje nielen pH pokožky, ale tiež prečistí organizmus.

Po schodoch!

Žiaden detoxikačný plán sa určite nezaobíde bez pohybu. Namiesto fitnescentra možno použiť také obyčajné schodište. Optimálne je zdolať denne 200 schodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sladkosti #detoxikácia #hrubé črevo #toxíny #črevo #žihľavový čaj #schody