Parazitológ: Výskyt parazitov je u nás sporadický. Odčervovanie nemá logiku

„Dlhodobo overené skúsenosti parazitológov a mikrobiológov potvrdzujú, že výskyt väčšiny parazitóz u ľudí na Slovensku klesá, incidencia je na úrovni niekoľkých percent. Je pomaly sviatkom, keď diagnostikujeme parazita. To, čo bolo kedysi bežné, už bežné nie je.” Parazitológ, Doc. RNDr. František Ondriska, PhD. objasňuje, aký nezmysel je u nás odčervovať sa.

16.02.2015 06:00
František Ondriska Foto:
Parazitológ, Doc. RNDr. František Ondriska, PhD.
debata (14)

Pozastavuje sa nad príbehmi ľudí, ktorí naleteli šarlatánom, tzv. alternatívnym diagnostikom a liečiteľom. Tí sú schopní “nájsť” ľuďom parazity a následne im odporučiť odčervenie. Vraj je to normálne, veď odčervujú sa aj psi alebo mačky. František Ondriska neskrýva pobúrenie nad tým, že sa “odčervujeme proti parazitom, ktoré sa u nás nevyskytujú”, dokonca sa ani nedokážu. “Poviem to tvrdo. Firmy, ktoré na pochybných prístrojoch diagnostikujú množstvo parazitov, bez laboratórneho potvrdenia parazita v organizme človeka, klamú pacienta, samozrejme za úplatu. Ich vyšetrenia neprepláca žiadna poisťovňa. Čo u nás treba odčervovať? Podľa štatistík nálezov parazitov v našom laboratóriu má Bratislava asi 0,3 percent škrkaviek za rok, mrlí o čosi viac,” tvrdí pán Ondriska, ktorý bol sám svedkom dlhého zoznamu parazitov, ktorý dotyčnému človeku takýto prístroj vypľul. Ak by ich v sebe skutočne mal, už by pomaly nežil. “V diagnostických laboratóriách na vyšetrenie biologických vzoriek používame akreditované postupy. Neustále sme povinní udržiavať kvalitu diagnostických postupov prostredníctvom internej kontroly kvality i medzinárodného overovania metód používaných v akreditovanom laboratóriu… Na týchto ľudí, zdá sa, nemá pravdepodobne nikto žiaden dosah,” domnieva sa doc. Ondriska.

Odčervovať alebo neodčervovať? Túto otázku parazitológovia dostávajú často od ľudí, ktorí sa vrátili alebo chystajú do endemických oblastí výskytu parazitov, napríklad do rovníkovej Afriky alebo iných krajín v trópoch alebo subtrópoch. Tam parazity hrozia. Preto, keď sa človek rozhodne navštíviť tieto oblasti, mal by byť dôkladne poučený o rizikách infekcií, ochrane pred nimi, prípadne absolvovať profylaktickú liečbu. Všetky tieto opatrenia zabezpečujú zdravotnícke zariadenia zaoberajúce sa cudzokrajnými chorobami, ktoré pred odchodom musí alebo mal by navštíviť. Prevencia pred infekciami je inak jednoduchá: piť vodu len zo spoľahlivých zdrojov (v obchode zakúpenej uzavretej fľaši), umývať si ruky, konzumovať šaláty z dôkladne umytej zeleniny a podobne. “Ak toto dodržíte, nemáte dôvod na odčervovanie,” konštatuje parazitológ. Dodáva, že za odčervenie, ktoré odporúčajú alternatívni parazitológovia, treba nielenže zaplatiť, ale naordinované preparáty majú aj vedľajšie účinky. Môžu poškodiť pečeň, obličky, tehotným ženám môžu poškodiť plod. “Som za príčinnú liečbu. Parazity o sebe zvyčajne dajú vedieť. Ak si niekto myslí, že odčervovanie mu pomôže, prosím – je to na jeho osobnej zodpovednosti. Logiku to však nemá.”

Mrle

Na Slovensku najčastejšie sa vyskytujúci červ. Vajíčka, ktoré oplodnené samice mrlí vylučujú, kladú okolo konečníka. Nákaza sa vyskytuje najmä u detí.  Prenáša sa zavlečením vajíčok z oblasti konečníka do úst neumytými rukami, v detských kolektívoch najmä dotykom neumytých rúk, cez kontaminované hračky. “Keď sa mrle u dieťaťa potvrdia, odporúčame, aby sa vyšetrili aspoň najbližšie kontakty,” hovorí doktor Ondriska.

Škrkavky

Škrkavka. Foto: Dana Závadová
škrkavka Škrkavka.
“Diagnostikujeme ich zriedka, v našom laboratóriu sme ich našli asi u 0,3 % pacientov. Nejakú škrkavku občas prinesie nejaký študent po príchode z Južnej Ameriky a obohatí tým našu zbierku.” Prečo ich výskyt klesol? “V minulosti boli na dedinách suché záchody, žumpy, ktorých obsah sa vyvážal na pole alebo do záhradky. Ak obsahoval vajíčka škrkaviek alebo infekčné štádiá iných parazitov, človek sa nakazil konzumáciou neumytej zeleniny, geofágiou a podobne. Odvtedy sa v mnohých obciach vybudovala kanalizácia, splašky putujú do čističky odpadových vôd a biologický cyklus črevných parazitov sa prerušil," vysvetlil F. Ondriska.

Pásomnica

Pásomnica. Foto: Dana Závadová
pásomnica Pásomnica.
„Na našom pracovisku sme ju naposledy diagnostikovali pred dvomi rokmi,“ hovorí doc. Ondriska. Tohto dlhého červa (dosahuje dĺžku až 12 metrov) mal v sebe čašník, ktorý neodolal tatárskemu bifteku. Najmä posledné články pásomnice sú plné vajíčok, ktoré sú pre hovädzí dobytok infekčné. “Keď si pripravíme biftek z mäsa, ktoré obsahuje larvocystu pásomnice, môžeme sa nakaziť.” Potrvá niekoľko týždňov, kým pásomnica dorastie do štádia 10–12 metrov.

Pôsobia aj pozitívne

Zaujímavosťou je, že niektoré črevné parazity môžu mať aj pozitívny vplyv. Úspešné sú pokusy s tenkohlavcom prasačím v liečbe ulceróznej kolitídy. V minulosti sa prášok zo sušených škrkaviek používal ako preparát proti helmintom, tekutina zo škrkaviek pri liečbe ochorení oka a tiež ako prímes do afrodiziak. Zdá sa, že je to cesta budúcnosti a parazity sa budú využívať aj pri liečbe ochorení, s ktorými si medicína zatiaľ nevie dať rady.

Nešťastní pacienti

Zdravotnícke zariadenie HPL, v ktorom doc. Ondriska pracuje, ročne navštívi niekoľko nešťastných pacientov, ktorým “alternatívni” liečitelia našli na prístrojoch Zapper, Skenar a iné, parazity. „Boli u nich zistené druhy parazitov, ktoré sa u nás vyskytujú, ale aj také, ktoré u nás vôbec neboli nájdené, vyskytujú sa v krajinách, ktoré títo pacienti vôbec nenavštívili,“ vraví docent Ondriska. Najsmutnejšie na tom podľa neho je, že častokrát ide o onkologických pacientov, ktorí si prídu overiť nezmyselné nálezy, ktoré im diagnostikoval „zázračný prístroj“. Ošiaľ odčervovania spustila podľa Ondriskových slov autorka týchto „zázračných diagnostík“, doktorka H. R. Clarková. Podľa nej všetky typy rakoviny, ale aj AIDS, Alzheimerova choroba a ďalšie ochorenia, sú spôsobené parazitmi. “Držať pacienta v nádeji, že vyliečením parazitov sa vyliečia, je nehoráznym a ničím neospravedlniteľným podvodom!," tvrdí docent Ondriska.

V diagnostických mikrobiologických a parazitologických laboratóriách dokážu dnes diagnostikovať pôvodcov väčšiny parazitárnych ochorení človeka. Metódy prechádzajú veľkými kvalitatívnymi zmenami, už dnes dokážu diagnostikovať parazity a ich vývinové štádiá na molekulovej úrovni, čo bolo v minulosti utópiou,” objasnil doc. Ondriska. “Vieme zachytiť antigén parazita, aj keď napríklad mikroskopicky parazita nevidíme. Napriek tomu ľudia vyhľadávajú kadejakých “liečiteľov”. Väčšina z nich sa však potom vráti k nám.”

Parazity strašia ľudí, niektorí sú priam posadnutí myšlienkou, že v ich tele žijú. “Sú ľudia, ktorí nám posielajú a prinášajú výlučky z nosa, z úst či z kože, s presvedčením, že určite ide o parazity. Niektorí si zadovážili aj mikroskopy a posielajú nám fotografie podľa ich presvedčenia parazitov. Samozrejme, že ich nenájdeme a nepotvrdíme. To, čo nájdu, sú vo väčšine prípadov vzduchové bubliny alebo rôzne artefakty, ktoré s parazitmi nemajú nič spoločné," opísal bežnú prax doc. Ondriska.

Ďalšie parazity

Na Slovensku nové, alebo novo-diagnostikované. Pre človeka predstavujú vážnu hrozbu.

Dirofilárie – tenké červy, ktoré v človeku putujú pod kožou a dostanú sa do rôznych orgánov, vrátane oka. Dirofilarióza je na Slovensku nová parazitóza, zatiaľ je zdokumentovaných šesť prípadov – všetci sa nakazili na území Slovenska. Infekčné štádia prenáša komár, pričom zdrojom infekcie sú zvieratá – pes a mačka a iné.

Kryptosporídie – drobné prvoky. Parazit ohrozuje najmä ľudí so zníženou imunitou, prejavuje sa dlhotrvajúcimi vodnatými hnačkami. Liečba zatiaľ neexistuje, odporúča sa len zavodňovať a posilňovať imunitný systém. V roku 1993 v Milwaukee spôsobili kryptosporídie epidémiu z vody, ochorelo 400-tisíc ľudí.

Echinokokóza – líščia pásomnica. U nás bola v líške prvýkrát zistená v roku 1997. Infikované líšky (ale aj mačky a psy) vylučujú vajíčka, ktorými sa človek nakazí po ich prehltnutí na neumytých lesných a záhradných plodoch. Z vajíčka uvoľnená larva sa zachytí najmä v pečeni, kde dlho rastie a spôsobuje vážne ochorenie – multilokulárnu echinokokózu – alveokokózu.

Meňavky – tieto parazitické prvoky ohrozujú najmä ľudí, ktorí nosia kontaktné šošovky. Ide o prvoky, ktoré žijú všade, aj vo vodnom prostredí, v slanej a v sladkej vode.

Ľudové liečiteľstvo

Parazity tu boli odjakživa. Prekážali aj našim predkom, preto vymýšľali rôzne preparáty, ktoré by im pomohli zbaviť sa ich. Známy je cesnak, palina, čierny

Doc. RNDr. František Ondriska, PhD. Foto: Dana Závadová
František Ondriska Doc. RNDr. František Ondriska, PhD.
orech, cibuľa či dyňové semienka napríklad proti pásomnici.

Doc. RNDr. František Ondriska, PhD. (62)

je parazitológ. Vyštudoval biológiu a mikrobiológiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. V minulosti pracoval na Myjave v mikrobiologickom odbore Okresného ústavu národného zdravia, neskôr v nemocnici s poliklinikou. Od roku 1998 pracuje v bratislavskom zariadení HPL ako vedúci oddelenia parazitológie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #cesnak #odčervovanie #parazit #pásomnica #škrkavka #mrla