Amputácia pri diabetickej nohe je zlá, no stále častá cesta

Pre liečbu diabetickej nohy existuje medzinárodná skupina. Tvoria ju Američania, Angličia a Nemci z renomovaných kliník, ktorí sa raz za štyri roky schádzajú v Holandsku.

23.02.2015 06:00
nohy, chodidlá Foto:
Mať či nemať nohu je obrovský rozdiel.
debata (1)

Z tohto stretnutia vychádza aktualizované odporúčanie, ktoré by sme mali preniesť do svojich národných zdravotníckych systémov, povedal podiater, MUDr. Emil Záhumenský z diabetologickej ordinácie a MDM centra v Zlíne pri príležitosti otvárania bratislavského MDM centra. Pripomeňme, že na Slovensku nie je jediné.

„Okolo diabetickej nohy som sa začal motať v roku 1991. Západní spojenci boli nadšení z toho, že tam prišiel aj niekto z východu. Priviezli sme prvý typ profylaktickej obuvi, ktorú sme vyvinuli v Zlíne a pre nich sme boli zaujímaví tým, že vôbec niečo vieme dať dokopy, hoci sa nad tou topánkou pousmievali,“ pospomínal si český lekár.

Čo je diabetická noha?

K tejto „diagnóze“ sa dopracuje diabetik s ťažkými komplikáciami. Cukrovka totiž presakuje celým organizmom, kde-čo poškodzuje a skončí to tým, že pacient má necitlivú, zle prekrvenú nohu, ktorá často tŕpne, rany sa zle hoja. Môže ísť aj o ranu zdanlivo banálnu – u zdravého jedinca by sa zahojila bez problémov, lebo by po nej jednoducho prestal chodiť, bolesť by ho zastavila. „My bolesť cítime, ale diabetik s takou nohou chodí, až kým ju "nezlikviduje“, opísal podiater.

Špeciálna obuv má pre týchto pacientov veľký zmysel. Podľa štatistiky si až 80 percent pacientov poškodí nohu vlastnou topánkou. Ide spravidla o chudobných ľudí, ktorí sú naučení šetriť, takže topánky, ktoré „nosili do kostola, dorazia na dvore“. To je samozrejme veľmi zlé. Podiatri pacientov učia, aby nosili ochranné topánky, ktoré im budú nohy, ktoré už takmer nič nevydržia, aspoň pasívne chrániť. „Ak to pochopia, noha im s minimálnymi nákladmi ostane,“ konštatuje lekár. Dodáva, že v prípade, že to nepochopia, pochopia to až pri prvom veľkom probléme, keď sa vyhnú amputácii.

Amputácia – zlá cesta

Vo svete prichádza o nohu každých tridsať sekúnd jeden človek. A medzi „mať či nemať nohu“, je veľký rozdiel. „Úmrtnosť v súvislosti s amputáciou je v nemocnici veľká a tí, čo prežijú, majú do dvoch rokov obrovskú šancu, že buď zomrú, alebo prídu o druhú nohu.“ Z tohto pohľadu je dobré, ak lekári pacienta udržia v „akomkoľvek stave“, hoci s chronickou ranou, ale jeho vlastnou nohou. Spôsobov, ako to docieliť, je dnes dosť. Najvhodnejšou je pretiahnúť cievy, aby v nich bolo dosť kyslíka, čím sa zlepší aj hojivosť.

„Vítame každú metódu, ktorá môže hojivosť zepšiť alebo pri chronickom defekte zachovať aj na päť rokov,“ opakuje MUDr. Záhumenský. Dôležité je, aby sa pacient s diabetickou nohou dostal k podiatrovi a nie k chirurgovi. „Chirurg je ochotný za mesiac spraviť amputáciu, čo je zlá, no zatiaľ stále najčastejšia cesta, kým my na ňu čakáme aj päť rokov. Pretože ten čas je pre pacienta a on ho rád obetuje. To nie je môj čas. Život bez nohy, predovšetkým ak je amputovaná nad kolenom, to je úplne iný život.“

Pacientovi treba pomôcť

Metódu MDM, ktorá môže diabetikom s diabetickou nohou zlepšiť život, MUDr. Záhumenský pochvaľuje. Zo svojej skupiny vybral pätnástich"naj­horších" pacientov, dlhodobo liečených, s cieľom posúdiť, či je účinná. Zlepšila sa im

MUDr. Emil Záhumenský. Foto: archív E. Z.
Emil Záhumenský MUDr. Emil Záhumenský.
mikrocirkulácia, ustúpila bolesť. Počas trojmesačnej terapie žiaden z pacientov o nohu neprišiel, ani nezomrel. Podiater však upozornil na to, že ide o metódu, ktorá nepôsobí okamžite. Nervový systém sa regeneruje pomaly, nie je to ako liek, ktorý keď pacient užije, o chvíľu sa stav zlepší, problémy zmiznú. „Pacient, ktorý sedí v čakárni a sleduje ostatných pacientov, má silnú motiváciu so sebou niečo spraviť. Poctivo nosí topánky, raz za mesiac chodí na medicinálnu pedikúru a podobne.“ Aj doktor Záhumenský sa drží Hippokratovho výroku, ktorý hovorí o tom, že lekárske umenie je pomôcť pacientovi – akýkoľvek spôsobom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #rana #chirurgia #diabetická noha #podiater #amputácia #hojivosť