Tlaková výš nerobí dobre cievam

Nejestvuje žiadna iná diagnóza, ktorá by bola tak ľahko rozpoznateľná - a pritom ostávala tak často nepoznaná a nesprávne liečená. Vysokému krvnému tlaku sa hovorí aj tichý zabijak, pretože sa nemusí nijako prejavovať. Pritom je to hlavný rizikový faktor infarktu či mŕtvice.

27.02.2015 06:00
srdce, tlak, EKG, stetoskop Foto:
V poslednom období sa však pozornosť odborníkov začína zameriavať na tlak, aký má človek v strese.
debata

Podľa doc. MUDr. Štefana Farského, CSc., ktorý je prezidentom Slovenskej ligy proti hypertenzii, sa v poslednom období posilňuje úloha domáceho merania krvného tlaku. „Meranie tlaku krvi mimo ambulancie totiž poskytuje presnejšie vyhodnotenie ako meranie krvného tlaku v ambulancii,“ tvrdí tento odborník. Vieme, že existuje niečo ako syndróm bieleho plášťa, čo je vyšší krvný tlak nameraný v ambulancii. Táto hodnota nemusí byť objektívna, pretože ju spôsobuje aj stres z návštevy lekára. „Odhaduje sa, že výskyt tzv. hypertenzie z bieleho plášťa sa vyskytuje približne u 13 % celej populácie a u 32 % hypertonikov. Aj v lekárni môže mať pacient tento syndróm,“ dodáva doc. Farský.

Aj preto zohráva významnú úlohu pravidelné domáce meranie kvalitným tlakomerom. „Pacient by si mal vždy merať krvný tlak dvakrát s intervalom aspoň jednej minúty medzi dvoma meraniami. Do úvahy sa berie druhé, nižšie meranie. Krvný tlak si treba merať dvakrát denne – ráno pred užitím liekov a večer pred jedlom. Hodnoty získané počas týždňa, sedem dní za sebou, je potrebné spriemerovať.“ Krvný tlak kolíše, od merania ku meraniu, odo dňa ku dňu. Krátkodobý vzostup krvného tlaku, napr. počas námahy, nezvyšuje srdcovo-cievne riziko.

V poslednom období sa však pozornosť odborníkov začína zameriavať na tlak, aký má človek v strese. Ide o tzv. situačnú hypertenziu, pretože dôležitý je aj tlak, keď sa mení, jeho variabilita a maximálne hodnoty, ktoré dosahuje. „Opierame sa o domáce hodnoty, ale tam, kde je podozrenie na početné stresové situácie počas dňa alebo narušený spánok počas noci indikujeme tzv. ABPM (tlakový Holter), čo je automatické 24-hodinové meranie tlaku každých 20–30 minút. Potom pri liečbe zohľadňujeme aj tieto hodnoty z ABPM,“ vysvetľuje doc. Farský.

Primárna a sekundárna hypertenzia

Krvný tlak by si pacient mal z času na čas odmerať na oboch končatinách a ak sú tam rozdiely, merať si ho na strane s vyšším tlakom. „Pre pacientov s kardiovaskulárnym rizikom je navyše mimoriadne dôležitá výška krvného tlaku v noci, keď sa zníži pulzová frekvencia. Samozrejme, ten je možné zistiť len prostredníctvom 24-hodinového monitoringu krvného tlaku,“ tvrdí doc. Farský. Počas spánku máme logicky nižší tlak a po prebudení každému stúpne. Hovoríme o rannom náraste tlaku – po anglicky morning surge. Podľa kardiológa by to však nemalo byť viac ako 30 mmHg oproti normálnemu krvnému tlaku. Takýto ranný nárast tlaku je nebezpečný pre vznik srdcovo-cievnych a mozgových príhod. „S pomocou liekov však tomu u hypertonikov vieme zabrániť, a to tým, že pacient užije lieky večer – nie ráno."

Druhy hypertenzie

primárna – má ju 90 % hypertonikov
sekundárna – 5–10 % hypertenzie – zvýšený krvný tlak je tu príznakom iného primárneho ochorenia a odstránenie identifikovateľnej príčiny vedie k úprave tlaku

Hypertenzia môže byť primárna a sekundárna. Pri primárnej sa za hlavnú príčinu považuje životný štýl. „Primárna má najväčšie zastúpenie, má ju 90 % hypertonikov,“ hovorí doc. MUDr. Jana Sirotiaková, PhD., z Interného oddelenia NsP v Leviciach. „Sekundárna hypertenzia je tlak zvýšený následkom iného primárneho ochorenia – obličkového, endokrinného, vedľajší účinok niektorých liekov. Krvný tlak sa napríklad zvyšuje počas epizód spánkového apnoe. Na možný zvýšený krvný tlak treba myslieť aj počas tehotenstva, vyskytuje sa asi u 10 % gravidných žien.“

Fixovaná hypertenzia je často doživotná

V úvodnej fáze vzniku hypertenzie je túto diagnózu ešte možné zvrátiť bez liekov. Pri fixovanej hypertenzii je však už liečba často doživotná, hoci zmeny v životnom štýle je nevyhnutné urobiť tiež. Samozrejmosťou je obmedzenie príjmu kuchynskej soli a primeraná diéta. Treba tiež dôsledne dodržiavať pitný režim a hýbať sa. Vhodné sú rekreačné cvičenia, ako napr. turistika alebo aspoň prechádzky v prírode na čerstvom vzduchu, plávanie, bicyklovanie a podobne. Potrebné je tiež eliminovať alebo skôr naučiť sa zvládať stresové situácie, napríklad s pomocou dychových cvičení. Veľmi dôležité, ba priam nutné, je pri prevencii a liečbe vysokého tlaku krvi liečiť aj všetky pridružené ochorenia. To znamená redukovať hmotnosť, kontrolovať cukrovku, znížiť hladinu cholesterolu.

Tlak krvi sa meria v jednotkách mmHg, čo sú milimetre ortuťového stĺpca. Dnes sa však už ortuťové tlakomery, podobne ako aj ortuťové teplomery nesmú predávať. V lekárňach alebo predajniach zdravotníckych potrieb sa predávajú digitálne tlakomery, ktoré môžu byť ramenné, určené na meranie na ramene (spodný okraj manžety 1–2 cm nad lakťovou jamkou) alebo zápästné, ktoré sa umiestňujú v oblasti zápästia. Systolická hodnota je tlakové maximum v okamihu úderu srdca, diastolická hodnota je tlakové minimum medzi dvoma údermi srdca.

Mnohé tlakomery vyhodnocujú aj tepovú frekvenciu, pulz. Podľa jeho výšky sa dá zistiť, či je pacient v danej chvíli napr. nervózny, čo môže mať vplyv na presnosť výsledkov. Počet pulzov však svedčí aj o tom, či je človek trénovaný, či športuje. Kto chce dlho žiť, mal by mať pokojový pulz okolo 50–60 pulzov za minútu. Zrýchlený pulz skracuje život!

Ramenný či zápästný tlakomer?

Je známe, že lekári považujú meranie na ramene za presnejšie v porovnaní s tým na zápästí. Dôvodom je robustnejšia konštrukcia tlakomera. Vďaka nej lepšie odoláva prípadnému pohybu ruky, ktorý by mohol negatívne ovplyvňovať výsledky merania.

  • Zápästný tlakomer býva presnejší u obéznych pacientov. Tepna na zápästí, v mieste merania, je prekrytá tenšou vrstvou tukového tkaniva v porovnaní s pažou. Aj tu však platí citlivosť meracieho mechanizmu na pohyb, takže počas merania neslobodno hýbať rukou. Ruku s manžetou však treba mať v úrovni srdca!
  • Výhodou zápästných tlakomerov sú kompaktné rozmery a rýchlejšie ovládanie. Sú teda vhodné najmä pre ľudí, ktorí častejšie cestujú a potrebujú mať možnosť pravidelnej kontroly hodnôt krvného tlaku.
  • Ak máte možnosť, pri kúpe tlakomera si v lekárni vyskúšajte oba typy – ramenný aj zápästný. Ak po dvoch opakovaných meraniach na každom z nich nameriate vzájomne podobné hodnoty, môžete sa v prípade potreby rozhodnúť aj pre zápästný tlakomer. Ak sa však hodnoty líšia, rozhodnite sa radšej pre prístroj pre meranie na ramene.
  • Pacienti, ktorí trpia nepravidelným pulzom, tzv. arytmiami, by si mali zabezpečiť tlakomer, čo je proti nim odolný, je vybavený špeciálnou technológiou, ktorá umožňuje získanie presných hodnôt aj u pacientov s poruchami srdcového rytmu.
  • Nové generácie ramenných tlakomerov sú vybavené výstupom cez usb port, ktorý umožňuje pripojenie na počítač a pohodlný prenos nameraných výsledkov z tlakomera na portál, kde z nich vytvára grafické prehľady. Zostavu umožňuje vytlačiť pre potreby lekára a nevyžaduje inštaláciu softvéru.

Lieky zvyšujúce krvný tlak

  • nesteroidné antireumatiká (tzv. NSA – aspirín, ibuprofén)
  • sympatomimetiká (napr. pri liečbe bronchiálnej astmy, kofeín vo vysokých dávkach, dávka v šálke kávy nezvyšuje významne krvný tlak)
  • stimulanciá (psychotropné látky, drogy, prípravky na liečbu obezity, napr. kokaín môže spôsobiť závažné zvýšenie krvného tlaku a imitovať dokonca infarkt)
  • alkohol
  • orálna hormonálna antikoncepcia (prešla vývojom a nové generácie prípravkov by nemali zvyšovať krvný tlak)
  • imunosupresíva ako cyklosporín a takrolimus (liečba autoimunitných ochorení)
  • erytropoetín (špeciálna liečba málokrvnosti)
  • tricyklické antidepresíva
  • glukokortikoidy a mineralokortikoidy (protizápalová liečba v podobe známeho Prednisonu a hydrokortizónu)

(z prezentácie doc. MUDr. Jany Sirotiakovej, PhD.)

Aké môžu byť hodnoty krvného tlaku?

NORMÁLNY KRVNÝ TLAK
dospelí (od 18 rokov) menej ako 140/90 mmg
dojča cca 80/45 mmHg
väčšie deti cca 110/70 mmHg
diabetický pacient menej ako 130/80 mmHg
VYSOKÝ KRVNÝ TLAK
dospelí (od 18 rokov) viac alebo rovná sa 140/90 mmHg
deti viac alebo rovná sa 120/80 mmHg
diabetický pacient viac alebo rovná sa 130/80 mmHg
NÍZKY KRVNÝ TLAK
dospelí (od 18 rokov)  
ženy menej ako 100/60 mmHg
muži menej ako 100/70 mmHg

(Hodnota pred lomkou uvádza systolický tlak, hodnota za lomkou je tlak diastolický. Systolický tlak je krvný tlak, ktorý je v tepnách vo chvíli srdcového sťahu. Diastolický tlak je krvný tlak vo chvíli, keď je srdce uvoľnené a plní sa krvou. Odráža pružnosť ciev.)

Na veľkosti záleží!

Pri meraní krvného tlaku je dôležité používať manžetu správnej veľkosti. „Vplyvom nesprávnej veľkosti alebo poškodenia manžety možno namerať tlak s rozdielom 15–30 mmHg,“ tvrdí Ing. Radovan Kadlec, vedúci metrologického laboratória Homola Medical, ktoré sa zaoberá kalibráciou a overovaním medicínskych prístrojov. Univerzálna manžeta dodaná spoločne s tlakomerom môže u obéznych, svalnatých alebo extrémne štíhlych ľudí spôsobiť nezanedbateľné odchýlky v meraní. Pri väčších manžetách je nameraný tlak nižší ako skutočný. Pri menších je to naopak. Treba teda myslieť na to, že jestvujú rôzne veľkosti manžiet od novorodeneckej až po extrémne veľkú ruku a pri kúpe tlakomera to zohľadniť. Nové tlakomery už majú aj manžety s predpísanými značkami, s pomocou ktorých sa manžeta správne zapne (pri vhodnej veľkosti sa značky prekrývajú) a umiestni na artérii (značka pre polohu tepny).

Obvod ramena Veľkosť manžety
17–22 cm Small (malá)
22–32 cm Medium (stredná)
32–42 cm Large (veľká)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tlakomer #mŕtvica #vysoký krvný tlak #srdcový infarkt #MUDr. Štefan Farský