Rumanček, šalvia či medovka - bylinky lepšie ako moderné lieky

Mnohé z nich sú zadarmo, stačí odtrhnúť pri ceste. Viaceré z nich nemajú vedľajšie účinky a rýchlo zaberú. Liečili sa nimi úspešne naši predkovia, prečo to teda nevyskúšať...

04.03.2015 06:00
rumanček, kamilky Foto:
Rumanček alebo kamilky.
debata (8)

Rumanček (kamilky) na upchatý nos

Latinský názov Chamomilla má pôvod v gréčtine a znamená „jablko zeme“. Už starí bylinkári kamilky do neba vychvaľovali a ordinovali ich na utíšenie bolesti, pri liečbe vriedkov a akné, dobrú skúsenosť mali aj s čajom pri žalúdočných ťažkostiach. Éterický kamilkový olej navyše uvoľňuje stuhnuté svaly. Inhalácia nad rumančekom zas pomáha pri kašli a zachrípnutí.
Recept: Zalejte polievkovú lyžicu kamilkových kvietkov pol litrom vriacej vody a desať minút sa naparujte pod uterákom.

Skorocel proti zachrípnutiu

Dlhé úzke lístky a stonka s mäkkou hlavičkou – takúto bylinu možno ľahko a kdekoľvek nájsť, napríklad pri ceste, na lúke, na poli… Skorocel patrí k najbežnejším liečivým bylinám. Jeho lístky pôsobia ako prírodná náplasť, píše sa o ňom ako o všelieku. Keď bol počas druhej svetovej vojny nedostatok liekov, terapeuti ním čistili rany. Skorocelový čaj zas vie svoju silu „predviesť“ pri liečení zapáleného hrdla alebo odídenom hlase. Jeho triesloviny pôsobia protizápalovo a zinok, ktorý skorocel obsahuje, podporuje hojenie rán.
Recept: Na kloktanie vám postačia dve čajové lyžičky skorocelových lístkov. Zalejte ich 250 ml studenej vody, hodinu nechajte pri občasnom premiešaní postáť. Potom preceďte.

Šalvia. Foto: SHUTTERSTOCK
šalvia Šalvia.

Šalvia proti poteniu

Liečitelia ňou v minulosti liečili bolesti hrdla, mandlí, úst a infekcie ďasien. Čaj pomáha aj pri prechladnutí a kašli. Šalvia je ale aj prírodný liek pri nadmernom potení.
Recept: Dve čajové lyžičky šalviových lístkov zalejte vriacou vodou, desať minút nechajte lúhovať. Denne pite dve šálky vychladnutého čaju.
Pozor: S pitím šalviového čaju to netreba preháňať. Obsahuje éterický olej bohatý na tujón, ktorý má vo vysokých dávkach vedľajšie účinky – búšenie srdca či závrate.

Očianka rostkovova pri zápale spojiviek

Jej latinský názov je Euphrasia rostkoviana. Prináša úľavu očiam (prečo očianka), účinná je však nielen pri zápaloch spojiviek, ale pri akýchkoľvek očných chorobách a problémoch, napríklad jačmeni. Biely kvietok s fialkovou farbou uprostred a žltými škvrnami skutočne pripomína ľudské oko.
Recept: Čajovú lyžičku sušenej očianky zalejte vriacou vodou a po desiatich minútach lúhovania sceďte. Čaj nechajte vychladnúť a potom doň namáčajte čistú handričku či tampón. Na zavretých očiach nechajte obklad pôsobiť aspoň desať minút.

Antistresová medovka

Ešte kvalitnejšia vaňa ako len plná vody či voňavej peny, bude, ak si do nej pridáte medovkové lístky. Po takomto kúpeli bez problémov zaspíte. Podobne upokojujúco však pôsobí aj medovkový čaj. Podľa štúdií anglickej univerzity Northumbria bylinka mobilizuje neurotransmiter acetylcholín, čím zlepšuje myslenie a pamäť. Medovkový čaj sa odporúča popíjať počas celého dňa.
Recept: Dve čajové lyžičky medovkových lístkov zalejte vriacou vodou. Desať minút lúhujte, potom sceďte a pite.

Zázvor. Zdravý zázrak pri chrípke a prechladnutí. Foto: SHUTTERSTOCK
zázvor, ďumbier Zázvor. Zdravý zázrak pri chrípke a prechladnutí.

Zázvor proti nevoľnosti

Zázvor pôsobí podobne ako chemické prostriedky, no nemá vply na centrálny nervový systém, ako väčšina medikamentov proti nevoľnosti a závratom. Upokojuje priamo v zažívacom trakte a preto neunavuje. Stačí v takých prípadoch žuvať kus zázvora alebo si z neho uvariť čaj.
Recept: Narežte zázvor na dvojcentimetrové plátky, pridajte plátok citróna. Keď sa po desiatich minútach vylúhuje, sceďte ho a oslaďte medom.

Valeriána proti nespavosti

Valeriána patrí k najznámejším domácim prostriedkom pri nespavosti a poruchách spánku. Pomáhajú nielen preparáty z lekárne, ale aj vlastnoručne nazbieraná a nasušená valeriána, pripravená ako čaj. Liečivú bylinku spoznať podľa do ružova zafarbených kvietkov, ktoré sa objavia v období od júna do augusta.
Recept: Na prípravu čaju budete potrebovať dve lyžičky rozdrvenej valeriány. Zalejte ich vriacou vodou, päť minút lúhujte a potom preceďte. Počas dňa Vypite po dúškach viac šálok. Tento čaj nechutí príjemne, preto sa odporúča skombinovať ho s medovkou a mučenkou.

Žihľava na odvodnenie

Nepríjemná „burina“ a taká liečivá! Čaj zo sušených lístkov je plný chlorofylu, vitamínov a minerálov ako je vápnik, draslík a kyselina kremičitá. Čistí krv, pôsobí močopudne, vyplaví z tela toxíny a vylieči zápal močových ciest. Po žihľave sa oplatí siahnúť aj keď nás trápia napuchnuté nohy a ruky.
Recept: Tri čajové lyžičky sušenej žihľavy povarte vo vode a nechajte desať minút lúhovať. Pite trikrát denne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #rumanček #medovka #skorocel #liečitelia #boľavé hrdlo #zachrípnutie