Otázky a odpovede: Ako andropauza mení muža

Muži prežívajú okolo päťdesiatky podobné obdobie ako ženy. Pokiaľ u žien označujeme toto obdobie ako menopauza, prechod, climacterium, u mužov tradične hovoríme o tzv. andropauze, mužskom prechode, climacterium virile. V novšej medicínskej literatúre sa andropauza - syndróm mužského starnutia označuje skratkou LOH (LOH - Late Onset Hypogonadism).

05.03.2015 06:00
shutterstock únava - unavený muž - znížená... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Muži majú tiež svoj „prechod“. Čo by si mali, a v akom veku, začať na sebe všímať?
Pokles testosterónu nie je taký náhly, ako u žien, preto ani príznaky andropauzy nie sú také výrazné. To ale neznamená, že táto hormonálna nedostatočnosť nemôže byť príčinou vážnych zdravotných problémov. Pokles hormónov v andropauze mení zdatného, optimisticky naladeného, pozitívne mysliaceho muža na slabo výkonného, pesimistického, depresívne naladeného, negativistického muža. Charakteristickým znakom je pokles sexuálnej túžby. Muži v andropauze sa cítia dlhodobo vyčerpaní, sú nervózni a podráždení. Utlmujú predchádzajúce spoločenské kontakty, častejšie ostávajú doma, strácajú záujem o najbližšie okolie, uzatvárajú sa do seba. Často majú pocity, že ich okolie nechápe. Aj na malé podnety reagujú podráždene, sú menej prispôsobiví na meniace sa situácie. Ubúda svalová hmota, pribúda tukové tkanivo, muži priberajú. Začínajú im rednúť kosti – dochádza k osteoporóze.

Dnešná uponáhľaná doba spôsobuje, že ženy začínajú mať menopauzu neraz už po štyridsiatke. Odráža sa stres a uponáhľaný život aj na znižovaní vekovej hranice pri andropauze?
Stres, zlá životospráva podmieňujú vznik civilizačných ochorení, napr. aterosklerózy a hypertenzie, ktoré postihujú celý srdcovocievny systém, vrátane ciev semenníkov. Zhoršuje sa prekrvenie semenníkov aj tvorba testosterónu. Stres a životný štýl teda ovplyvňujú príčiny aj následky andropauzy, aj vekovú hranicu.

Sú slovenskí muži ochotní chodiť s týmto problémom k odborníkom? Alebo svoje problémy radšej taja?
Priznávajú to sami sebe, u lekára v ambulancii. Na verejnosti nie. Muži často nevedia, čo sa s nimi deje. Pokles testosterónu sa bežne nevyšetruje, napríklad ako krvný tlak. Pritom podľa jednej rozsiahlej americkej štúdie muži nad 40 rokov s nízkou hladinou testosterónu zomierajú častejšie ako tí, ktorí majú normálnu hladinu hormónu v krvi. V sledovanom období zomrelo 20,1 percenta mužov s normálnym testosterónom oproti 34,9 percenta úmrtí v skupine s nízkou hladinou testosterónu. Seniori chodia často so sprievodnými príznakmi andropauzy za všeobecnými lekármi a sťažujú si na únavu, slabú telesnú a duševnú výkonnosť. V úrazových ambulanciách si liečia zlomeniny, u psychiatrov si liečia depresie. Testosterón neriadi len sexuálne funkcie muža, ale jeho celkový zdravotný stav.

Nie je to tak dávno, keď na preventívne prehliadky chodili len približne dve percentá mužov. Zlepšila sa situácia?
Neviem ako je to inde, moje skúsenosti hovoria o vyššom počte pacientov, neodrádza ich ani „vylepšenie“ v podobe nepremyslených a zbytočne komplikujúcich predpísaných písomných odporučení.

Ako sa andropauza diagnostikuje?
Diagnostikuje sa na základe vyšetrenia hormónov z krvi (pokles hladín androgénov) a klinickými príznakmi nedostatku androgénov pri andrologickom vyšetrení. Výhodou diagnostiky liečby u špecialistu je, že muž je pod starostlivým dohľadom urológa, ktorý vie zachytiť rakovinu prostaty vo včasnom štádiu a úspešne ju liečiť. Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné nádory mužov.

Existuje nejaká prevencia?
Pokles hormónov je daný geneticky, muž nie je naprogramovaný na vek sto rokov. Takže o reálnej a zaručenej prevencii ťažko hovoriť. Cieľom medicíny nie je predlžovať život, pokiaľ nie je schopná zaistiť jeho kvalitu. Ja mužom radím, aby nestrácali záujem o nové veci, o okolie, dôležité je robiť si drobné radosti a predovšetkým – neľutovať sa, ísť za odborníkom.

Súvisí s andropauzou napríklad erektilná dysfunkcia?
Charakteristickým znakom andropauzy je znížená sexuálna túžba, teda pokles libida, ďalej sa prejavuje poruchou stoporenia, zníženým výskytom a oslabením ranných erekcií.

Aké sú možnosti liečby?
Liečba je väčšinou jednoduchá. Stačí jedna injekcia superdepotného injekčného preparátu raz za tri mesiace, ktorá zabezpečí dlhodobé a stabilné zvýšenie mužského hormónu. Muži uprednostňujú jednoduché riešenia, len aby nemuseli dennodenne užívať tabletky. Okrem toho predchádzajúce spôsoby hormonálnej liečby mali negatívny vplyv na pečeň, táto moderná liečba je bezpečná z tohto pohľadu. Nebezpečné je aj užívanie anabolík z pokútnych zdrojov, hrozí trvalé poškodenie zdravia. Mnohí muži sa dajú nachytať na tzv. 100 % čisté prírodné preparáty, ktoré sú na voľno, no nie sú to lieky, ale potravinové doplnky. Problematický býva ich pôvod, obsah účinnej látky a najmä účinnosť. Muž riskuje, že si kúpi drahý prípravok, ktorý nebude mať žiadúci účinok, muž potom rezignuje, lebo si myslí, že sa mu nedá pomôcť. To je škoda, lebo v jeho prípade by sme vedeli úspešne pomôcť liekom, ktorý je určený špecificky na tento účel.

Poznačí andropauza psychiku muža viac ako menopauza psychiku ženy?
Prejavy andropauzy vo všeobecnosti nie sú také výrazné ako prejavy menopauzy. Záleží na tom, ako je na tieto zmeny konkrétny muž pripravený – či má dostatok informácií o andropauze. Neinformovaný alebo nedostatočne, nesprávne informovaný muž zvláda problémy ťažšie. Muži neradi chodia s takýmito problémami za lekármi. Súvisí to zrejme s tým, že starostlivosť o ženu od prvej menštruácie až do menopauzy a po menopauze má svoje tradície a vybudovaný systém, existuje hustá sieť gynekologických ambulancií a gynekologických oddelení, každá žena má svojho gynekológa, ktorý sa o ňu stará v priebehu celého jej života. S predlžujúcim sa vekom dožitia nám pribúda stále viac a viac seniorov. Žien aj mužov. O ženy po menopauze sa stará množstvo gynekológov. Pokiaľ matky a zdravotnícka osveta už mladým dievčatám vštepujú, aké dôležité sú pravidelné prehliadky u gynekológa, muži takýto pocit zatiaľ nemajú. Muži ale často ani nevedia, na koho sa obrátiť, odborníkov na andropauzu – andrológov na Slovensku ešte málo. Prejavy andropauzy nie sú také výrazné ako prejavy menopauzy. Pokiaľ o substitučnej hormonálnej liečbe u žien sa vie pomerne veľa, o takejto možnosti pre mužov sa málo vie aj málo hovorí.

Ubúda v tomto čase mužom sebavedomie?
Áno, uzatvárajú sa do seba, obmedzujú kontakty, nechcú súperiť s ctižiadostivými mladšími spolupracovníkmi. Zdatní a optimistickí muži sa menia na slabo výkonných, pesimistických, negativistických frflošov. Niekedy si kupujú miliónové „hračky“. Niektorí muži „si hoja“ sebavedomie vrhaním sa do nových vzťahov s mladšími partnerkami, chcú dokázať okoliu, že ich sa starnutie netýka. Často sú tieto vzťahy v „prechode“ prechodné. Končia sa, keď vyprchá prvotné nadšenie alebo obsah mužovej peňaženky.

Odpovedal: MUDr. Ivan Kubiš, urológ, sexuológ z Andrologickej ambulancie, Diagnosticko preventívne centrum Banská Bystrica

Ako na andropauzu

Muži by nemali zabúdať na fakt, že vo veľkej miere záleží na nich, ako prebehne toto obdobie v ich živote. Andropauza je prechodný stav a sú spôsoby, ako prežiť nepríjemné poruchy – choďte k lekárovi, keď si u seba všimnete prejavy, a nebojte sa pýtať – lekár vám vysvetlí všetky pochybnosti a poradí, vyberie pre vás najlepšiu formu, ako uľaviť pri vašich poruchách.

  • Skontrolujte stav svojej prostaty – včas objavené zväčšenie prostaty je ľahšie liečiť.
  • Konzumujte potravu bohatú na vitamín C a na kyselinu listovú. Tieto dve zložky vám pomôžu udržať úroveň pohlavných hormónov na správnej úrovni. Nakoniec správne stravovanie vám umožní vyhnúť sa priberaniu na váhe.
  • Nezabudnite na zvýšenú potrebu vášho organizmu, čo sa týka vápnika a vitamínu D – ak je vaša strava chudobná na tieto zložky, užívajte vhodné doplnky stravy.
  • Zvýšte fyzickú aktivitu – výskumy ukazujú, že dokonca nižšia, ale pravidelná fyzická aktivita výrazne zvyšuje mieru testosterónu v krvi. Okrem toho cvičenie podporuje tvorbu hormónov šťastia, čiže spôsobuje, že sa budete cítiť lepšie nielen fyzicky, ale aj psychicky.
  • Choďte do kina, hrať kolky, naplánujte si, že pôjdete niekam so svojimi známymi. Takéto aktivity vám pomôžu zlepšiť náladu a budete sa cítiť lepšie.
  • Nastavte sa na seba. Je to čas, keď sa môžete sústrediť na svoje potreby, nanovo objaviť seba a svoju partnerku, sústrediť sa na svoje záľuby.
  • Ak fajčíte – možno sa vám podarí zbaviť sa závislosti práve teraz. Už po niekoľkých týždňoch bez cigarety sa budete cítiť oveľa lepšie a budete sa môcť hlbšie nadýchnuť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #andropauza #testosterón #MUDr. Ivan Kubiš