Kyselina hyalurónová: Vyplní nielen pery, lieči aj sliznice

Podľa plastickej chirurgičky MUDr. Barbory Brezovej, PhD., z kliniky Yes Visage v Bratislave je medzi výplňovými materiálmi obsahujúcimi kyselinu hyalurónovú veľký kvalitatívny rozdiel. V Európe ich je na trhu registrovaných 140, zatiaľ kým Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil štyri.

19.03.2015 00:00
debata
Ilustračné foto. Foto: Yes Visage
kyselina hyalurónová, kozmetika, injekcia Ilustračné foto.

Kyselina hyalurónová je telu vlastná látka, vysvetľuje špecialistka na estetickú a korektívnu dermatológiu. „S ohľadom na vznik možných nežiaducich reakcií je dôležité, ako je finálne upravená. Hyalurónová kyselina totiž musí byť vždy nejakým spôsobom zosieťovaná a na to sa používa cudzorodý materiál. Tým sa jednotlivé výplne od seba odlišujú a know-how si každá firma stráži. Niektoré tam pridávajú aj ďalšie látky, ktoré nie sú telu vlastné, aby efekt dlhšie vydržal – a tie môžu spôsobovať problémy, keď sa telo cudzorodý materiál snaží odlúčiť tým, že ho opuzdrí, vytvárajú sa rôzne zatvrdlinky a podobne. Navyše tak, ako sa robia napodobeniny značkových kabeliek, podobne sa vyrábajú aj lacné imitácie v tomto smere. Preto sa aj omnoho častejšie ako v minulosti stretávame s komplikáciami po aplikácii nekvalitných výplní. Dôležitá je preto nielen technika aplikácie a výber lekára, ale aj to, s akým materiálom pracuje. Na našej klinike pracujeme len so značkami schválenými FDA.“

Kyselina hyalurónová sa v ľudskom tele vyskytuje prirodzene, rovnako ako v tele zvierat a niektorých baktérií. Je to číra, priehľadná látka, slovo „hyalos“ znamená v gréčtine sklo. Celkovo sa v našom organizme nachádza približne 15 gramov kyseliny hyalurónovej v podobe viskózneho gélu. Vo vysokých koncentráciách ju obsahujú niektoré mäkké spojivové tkanivá, koža, pupočná šnúra, kĺbová tekutina, sklovec oka, významné množstvo sa nachádza dokonca v pľúcach, obličkách, mozgu a svaloch.

Až 55 percent z celkového obsahu kyseliny hyalurónovej sa v ľudskom tele nachádza v pokožke. Spoločne s kolagénom sa podieľa nielen na správnej hydratácii pokožky a jej mladistvom vzhľade, ale aj na jej ochrane. Pre svoju schopnosť viazať vodu a udržiavať tak hebkosť a najmä pevnosť pokožky má kyselina hyalurónová výsadné postavenie v estetickej medicíne – pri výrobe injekčných výplní do vrások, pri modelácii kontúr tváre, dekoltu, tela. Často sa tiež používa v rôznych krémoch a sérach ako omladzovací prostriedok. „Nevýhodou krémov je však krátky polčas rozpadu, kyselina hyalurónová sa v pokožke spotrebuje do 24 hodín,“ tvrdí MUDr. Brezová z kliniky Yes Visage. Molekuly kyseliny hyalurónovej vo výplňových materiáloch sa preto stabilizujú do špeciálnych štruktúr „sieťok“, čo zvyšuje trvanlivosť efektu vyplnenia a napnutia pokožky.

„Vo väčšine produktov je už pripravená v 1 ml striekačkách. S klientkou sa dohodneme na množstve materiálu, ktoré potrebujeme na dosiahnutie očakávaného výsledku a od toho sa odvíja aj cena. Asi najviac som počas jedného ošetrenia aplikovala na tvár 12 ml. Išlo o tzv. tekutý facelift. Mnoho klientok je totiž proti invazívnejším zákrokom, ktoré dokážu výraznejšie napnúť pokožku tváre. Treba však dodať, že je to prísne individuálne, nedá sa to urobiť u všetkých,“ podotýka chirurgička.

Do jednotlivých častí tváre sa aplikujú výplne rôznej hustoty, s pomocou ktorých je možné prinavrátiť niekdajší objem a prirodzené kontúry, ktoré vekom poklesli, napríklad v oblasti lícnych oblúkov. Často sa aplikuje do pier, ďalej okolia úst, brady, s jej pomocou je možné zodvihnúť špičku nosa alebo skryť jeho prípadnú deformitu. Jemnejšie typy materiálov vydržia pol, trištvrte roka, tie hutnejšie, ktoré sa ihlou alebo tenkou kanylou aplikujú priamo nad kosť, aj rok a pol. Pre väčší komfort sa pri aplikácii v Yes Visage klinike používa aj lokálna anestézia, akú obyčajne používajú aj zubní lekári.

Využitie kyseliny hyalurónovej v medicíne

  • Koža: Boj proti starnutiu pokožky, dokáže v pleti zadržiavať vodu, udržiavať vlhkosť a vypínať vrásky, kožu zmäkčuje, vyhladzuje, má antioxidačné a protizápalové vlastnosti (v krémoch, vo výplňových materiáloch).
  • Sliznice: Do dýchacích ciest sa používa v rámci prirodzenej obnovy obranných mechanizmov slizníc a na zmiernenie zápalu (v roztoku na inhalačné podanie), do močových ciest na obnovu epitelu močového mechúra (roztok), do vagíny na zlepšenie lubrikácie, hydratácie, hojenia (v čapíkoch).
  • Kĺby: Liečba osteoartrózy, zvýšenie väzkosti a elasticity kĺbovej tekutiny.
  • Oči: Použitie v umelých slzách na zvlhčenie oka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kyselina hyalurónová