Uľaviť bolesti môže aj elektronika

Ak vás trápi nádcha, zápaly prinosných dutín alebo bolesti kĺbov, urýchliť liečbu vám môžu aj prístroje, ktoré pôsobia blahodarne na naše telo. Viete, na ktoré sa môžete obrátiť?

03.04.2015 06:00
dôchodok, dôchodkyňa, dôchodca, senior, jeseň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Infralampa pomáha pri chorobách dýchacích ciest, môže byť však aj pomôckou pre udržiavanie zdravej pokožky. Infračervené svetlo, ktoré infralampa vyžaruje, je okom neviditeľné, ale ohrieva pokožku, keď na ňu dopadá. Využívanie jeho pozitívneho vplyvu odporúčajú odborníci pri viacerých ochoreniach. Najväčším pomocníkom býva infralampa pri liečbe nádchy, chrípky či zápaloch čelných a nosných dutín.

Priaznivých účinkov na ľudský organizmus však poskytuje oveľa viac. Podporuje krvný obeh, lieči chronický reumatizmus, prináša úľavu od prejavov artritídy a dá sa využívať dokonca aj pri udržiavaní zdravého vzhľadu pleti. Je to vďaka tomu, že infračervené svetlo sa dostáva hlboko pod vrchnú vrstvu pokožky, približne 3–4 cm, a spomaľuje proces starnutia pleti, redukuje vyrážky, opary a zvyšuje elasticitu kolagénových vlákien pokožky. Dá sa použiť dokonca aj ako podporný prostriedok proti celulitíde, pretože zabraňuje ukladaniu podkožného tuku.

Infralampy sa v súčasnosti dajú získať jednoducho – modely rôznych značiek nájdete v ponuke lekární alebo predajní elektroniky. Ako si vybrať tú správnu? „Pri výbere infralampy treba zohľadniť individuálne požiadavky užívateľa,“ hovorí Peter Šiška, produktový manažér NAY Elektrodom. „Jednou z najdôležitejších vlastností je výkon infralampy, jej polohovateľnosť a tiež možnosť použiť zabudovaný mechanický alebo digitálny časovač pre pohodlné nastavenie intervalov žiarenia.“

Používať infralampu pri liečbe nádchy a chrípky možno 2– až 3-krát denne. Ohrievaním dutín sa uvoľňujú sekréty, v ktorých by sa mohli rozmnožovať baktérie. Túto procedúru je lepšie robiť až po aplikovaní nosných kvapiek, ktoré uvoľnia kanáliky do dutín. Výkon infralámp sa pohybuje v rozmedzí 75–300 W a je potrebné pamätať na to, že čím väčší výkon infralampa má, tým je vyššia intenzita infračerveného žiarenia.

„Pri použití infralampy je potrebné mať vždy zatvorené oči, aby sa zamedzilo ich poraneniu,“ pripomína Peter Šiška. „Neodporúča sa používať infralampu dlhšie ako 12 minút. Ľudia, ktorí nie sú na jej používanie zvyknutí, by mali zvoliť kratší čas ožarovania. Netreba zabúdať ani na to, že infralampa sa použitím zahrieva na vysokú teplotu a pri neopatrnej manipulácii môže spôsobiť popálenie.“

Ďalšími šikovnými prístrojmi sú vyhrievacie prikrývky. Vytvárajú teplo, ktoré uľaví zdravotným problémom, prehrieva časti tela a podporuje príjemný a uvoľnený spánok. Podložky, prikrývky a plachty do postele s elektrickým vyhrievaním sa vyrábajú v mnohých typoch. Vyberajte podľa požadovanej veľkosti – pre jednolôžko alebo dvojposteľ. Rôzna býva aj povrchová úprava fleece, vlna, bavlna alebo mikrovlákno – dôležité je, aby sa dal materiál prať. „Tieto doplnky by mali byť vybavené časovačom pre automatické vypnutie, presvedčte sa aj o tom, či majú vysoký stupeň ochrany proti prehriatiu. Komfortnejšie prikrývky majú aj samostatne nastaviteľné teplotné zóny pre každú zónu tela. Ak chcete cítiť príjemné teplo ihneď, kúpte si prístroj s funkciou TURBO nahriatie,“ upozorňuje Peter Šiška. Nahrievať môžete cielene aj jednotlivé časti tela. Existujú bedrové dečky alebo elektrické vyhrievacie papuče.

Masážne kúpele na nohy prinášajú celkovú relaxáciu, prehriatie studených nôh, rozprúdenie krvného obehu a tlmenie bolesti. Vaničky s výstupkami umožnia aj stimuláciu akupresúrnych bodov, reflexnou masážou chodidiel podporia činnosť vnútorných orgánov v tele. Pre pohodlné používanie je praktické vybrať si model s vyhrievaním a udržiavaním teploty vody. Tiež je dobré, ak sa dá prepnúť aspoň do 2–3 masážnych rýchlostí. Komfortnejšie prístroje ponúkajú aj niekoľko režimov – typov masáží, výber závisí od požiadaviek užívateľa. Pre rôzne druhy masáží – prehmatávacia, krútiaca,, vibračná, bodová – bývajú priložené aj špeciálne masážne hlavy.

K zdravému prostrediu prispievajú aj zvlhčovače a čističe vzduchu. Relatívna vlhkosť vzduchu by sa mala v letnom období pohybovať medzi 40–55 %, v zime je to o niečo viac, asi 45–60 %. Najrizikovejším obdobím je práve vykurovacia sezóna, a to predovšetkým v bytoch, kde si vykurovanie nemôžete regulovať sami. Úplnou nočnou morou pre náš organizmus sú tiež prekúrené priestory, v ktorých vlhkosť vzduchu klesá až na 20 %.

Pri výbere je veľmi dôležité vyberať podľa objemu priestoru, ktorý chceme zvlhčovať, pri najlacnejších modeloch výrobca tento parameter neuvádza vždy. Dôležitým parametrom je aj energetická spotreba, ultrazvukové a diskové zvlhčovače ju majú rádovo len v desiatkach wattov. Zabudovaný demineralizačný filter, ionizácia a elektronické ovládanie s displejom je tiež prvok zvyšujúci komfort ovládania a bezpečnosť či ochranu zdravia.

„Veľkou výhodou môže byť pre užívateľa zabudovaný digitálny vlhkomer s automatickou reguláciou vlhkosti. Pri dosiahnutí požadovanej vlhkosti sa vypne a zapne sa až pri poklese. Pri vybraných modeloch je možná aj aromaterapia, čiže pridanie vôní do vody,“ radí Rudolf Baranovič, odborník z NAY Elektrodom. Modely s diskovým spôsobom odparovania môžu byť zaujímavou verziou pre tých, čo hľadajú výhodné riešenie 2 v 1, zároveň so zvlhčovaním totiž vzduch aj prečisťujú od roztočov, nečistôt, prachu alebo srsti domácich miláčikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #elektronika #príloha seniori