Pásový opar je bolestivý úder pod pás

Čo majú spoločné ovčie kiahne a pásový opar? Spôsobuje ich ten istý herpetický vírus. Ak niekoho utešuje fakt, že po prekonaní ovčích kiahní ich už po druhý raz nedostane, neznamená to, že vo vyššom veku pri oslabení organizmu neochorie na bolestivý pásový opar, ktorého komplikáciou môže byť tzv. postherpetická neuralgia - bolestivosť trvajúca viac ako štyri týždne po vymiznutí vyrážok.

09.04.2015 06:00
chrbát, kríže, bolesť, pásový opar Foto:
Najčastejšou komplikáciou pásového oparu je bolestivosť trvajúca týždne až mesiace po akútnej fáze infekcie (postherpetická neuralgia).
debata (1)

Vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne aj pásový opar, sa nazýva Virus varicella zoster. Je to druh zo skupiny herpetických vírusov, aké spôsobujú napríklad známe pľuzgieriky na pere, alebo horší vaginálny herpes. S vírusom ovčích kiahní (varicelly) sa väčšina ľudí stretne ešte v škôlkarskom veku, v období svojich 3 – 6 rokov. Toto ochorenie je veľmi infekčné, prenáša sa kvapôčkovou infekciou. Najväčšia zákernosť spočíva v tom, že najvyššia nákazlivosť je dva dni pred výsevom vyrážok, takže nakazené dieťa ešte chodí do kolektívu bez toho, aby rodičia tušili, že má ovčie kiahne. Ochorenie je nepríjemné najmä tým, že v úvode ho môže sprevádzať vysoká teplota, pľuzgieriky veľmi svrbia a môžu vznikať aj v ušiach, na genitáliách či konečníku, kde bolia. Niektoré deti majú ľahký priebeh, doslova niekoľko vyrážok, iné zas majú stovky vyrážok, po ktorých môžu ostať jazvy.

Kiahne sa môžu skomplikovať

Nikdy sa nedá vopred predpokladať, aký bude priebeh ochorenia, pretože rôznorodosťou prejavov sa líšia aj dvaja súrodenci. Vyskytujú sa aj raritné prípady, keď jedno dieťa dostane ovčie kiahne dvakrát. Stalo sa to aj synčekovi Jany Gregorovičovej z Bratislavy, ktorý v krátkom čase v priebehu mesiaca a pol dostal po relatívne ľahkom priebehu ochorenia ovčie kiahne diagnostikované pediatričkou druhýkrát. Komplikáciami ovčích kiahní je najčastejšie bakteriálna superinfekcia streptokokmi alebo stafylokokmi.

Syn autorky tohto článku vo svojich štyroch rokoch vďaka tomu skončil na infekčnom oddelení detskej fakultnej nemocnice s infúznou liečbou antibiotikami a antivirotikami. Proti ovčím kiahňam jestvuje očkovanie, ktoré nie je súčasťou povinného očkovacieho kalendára. Na požiadanie rodiča je možné očkovať dieťa v 15. – 18. mesiaci tetravakcínou (mumps-rubeola-osýpky-ovčie kiahne), kde sa za zložku proti varicelle dopláca. Druhou možnosťou očkovať spomínanou štvorzložkovou vakcínou je vek 11 rokov. Jestvuje aj samostatná vakcína proti ovčím kiahňam, ktorá takisto umožňuje vyhnúť sa ochoreniu na ovčie kiahne a jeho komplikáciám a súčasne sa predpokladá zníženie rizika vzniku pásového oparu v neskoršom veku.

„Z neočkovaných osôb ochorie na ovčie kiahne prakticky každý človek. Protilátky svedčiace o infekcii majú často aj ľudia tvrdiaci, že ovčie kiahne nikdy nemali,“ vysvetľuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., špecialista v odboroch epidemiológia a kontrola infekčných ochorení z Ostravy. "Očkuje sa živou vakcínou, živým oslabeným vírusom. Ten teoreticky môže tiež pri oslabení imunity očkovanej osoby neskôr v živote spôsobiť pásový opar, ale pravdepodobnosť je omnoho nižšia ako po prirodzenej infekcii – a tú má takmer každý.

Očkovanie proti ovčím kiahňam je možné aj v dospelosti a dospelí, ktorí si nie sú vedomí, že by kiahne mali, si môžu dať vyšetriť krv na protilátky proti vírusu varicelly. Ak by protilátky nemali, môžu sa dať očkovať dvoma dávkami. Platí to najmä pred vstupom ich detí do škôlky alebo pred plánovaným otehotnením." Riziko poškodenia plodu je najvyššie na konci prvej polovice tehotenstva a ak ku infekcii dôjde krátko pred pôrodom či po ňom, novorodenec je ohrozený generalizovanou infekciou, pri ktorej zomrie asi tretina detí.

Vakcína proti kiahňam, ale už aj proti pásovému oparu

Z toho všetkého teda vyplýva, že pásový opar môže dostať len človek, ktorý prekonal ovčie kiahne, teda ktorý prišiel do kontaktu s vírusom varicella zoster. Tento vírus totiž po prvoinfekcii celoživotne ostáva v organizme a protilátky neznamenajú imunitu voči opätovnej aktivácii v podobe pásového oparu. „Pravdepodobnosť vzniku pásového oparu sa v živote odhaduje na 30 %, vo vyššom veku až na 50 %,“ tvrdí doc. Maďar. „Na Slovensku je od novembra minulého roka nová vakcína proti pásovému oparu, ktorá je určená ľuďom od veku 50 rokov. V Spojených štátoch bol o ňu obrovský záujem. Ide o jednu dávku bez preočkovania, ktorá chráni nielen pred pásovým oparom, ale aj pred postherpetickou neuralgiou, ktorá je veľmi nepríjemná.“

„Vakcína obsahuje oslabený vírus a znižuje riziko pásového oparu a postherpetickej neuralgie v závislosti od veku o 60–70 %. Pôsobí na princípe zablokovania aktivácie vírusu, aby sa nedostal do periférnych nervov,“ píše MUDr. Lucie Ružičková Jarešová, dermatologička z Prahy, v časopise Očkování a cestovní medicína.

Prejavy väčšinou v hrudnej oblasti

Svokra autorky článku ochorela na pásový opar v období, keď strážila vnúča s ovčími kiahňami. Našťastie nemala bolestivé prejavy. Pásový opar sa môže vyskytnúť v každom veku, najčastejšie v šiestej až ôsmej dekáde života. „Väčšine pacientov sa infekcia prejaví len raz, asi v 5 % prípadov sa stretávame s opakovanými, klinicky manifestnými prejavmi pásového oparu,“ píše infektológ prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. z Košíc v časopise Bedeker zdravia.

Prvé príznaky pásového oparu môžu byť veľmi nešpecifické, napríklad bolesti v oblasti hrudníka. Asi 50 % prejavov pásového oparu sa nachádza v hrudnej oblasti. Vyskytuje sa však aj v oblasti pásu, ale aj na tvári. „Výraz pásový opar nie je z toho, že sa prejavuje v oblasti drieku, ale že sa prejavuje ako pás bolesti a vyrážok na tele – väčšinou sleduje priebeh medzirebrového nervu od miechy smerom dopredu ku hrudnej kosti ako jedna čiara,“ dodáva doc. Maďar. Začína sa pálením, bolestivosťou, zvýšenou citlivosťou na ohraničenej ploche a až potom nasleduje výsev vyrážok podobných ovčím kiahňam. Bolesť pripomína silnú bolesť zuba (preto neuralgia), postupne sa zosilňuje a pretrváva aj po zahojení kožných prejavov. V niektorých prípadoch pásového oparu sa bolestivá neuralgia vyskytuje bez vyrážok.

Nepríjemný je výskyt pásového oparu najmä na niektorých miestach tela, napríklad ak je postihnutý trojklanný alebo tvárový nerv. Komplikácie pásového oparu hrozia najmä pacientom so závažnou poruchou imunity (leukémia, aids, liečba vysokými dávkami kortikosteroidov). Môžu byť podobné ako pri ovčích kiahňach – druhotná infekcia baktériami, zápal pľúc, mozgových blán a podobne. Našťastie v prípade tehotných žien nespôsobuje pásový opar až také časté poškodenie plodu, ako je to v prípade ovčích kiahní.

Včasná terapia antivirotikami

„Ak ste nemali kiahne a stretnete sa s vírusom varicella zoster, dostanete ovčie kiahne. Ak ste už ovčie kiahne prekonali, vírus ostáva v tele a môže sa aktivovať pri oslabení v podobe pásového oparu,“ vysvetľuje imunologička MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., z Imunovital Centra v Bratislave. „Mám pacientku, ktorá dostala ovčie kiahne spojené so zápalom mozgových blán s ťažkým priebehom vo svojich 38 rokoch. Odvtedy máva v pravidelných intervaloch herpes zoster, pásový opar. Jej imunitný systém je veľmi oslabený voči vírusom. Okrem liečby antivirotikami má nasadenú aj dlhodobú, intenzívnu imunomodulačnú liečbu.“

Okrem prevencie v podobe očkovania (vakcínou proti ovčím kiahňam v prípade, že človek ešte kiahne nemal, vakcínou proti pásovému oparu po 50. roku života) sa herpes zoster lieči antivirotikami (acyklovir, valcyklovir, famcyklovir). Liečba by mala byť podaná včas, najlepšie do 24 hodín od prvých prejavov ochorenia, najneskôr do tretieho dňa. Včasná terapia totiž bráni rozmnožovaniu vírusu a riziku komplikácií v podobe bolestivej neuralgie, ktorá môže naozaj pretrvávať dlho, celé týždne aj mesiace. Na vyrážky sa dáva zinková pasta, resp. iné vysušujúce masti, ak sa zapália, niekedy aj krémy s antibiotikami. „Pri bolestivých prejavoch sú nevyhnutné aj lieky proti bolesti a vysoké dávky vitamínov B v lieku,“ dodáva doktorka Bergendiová.

Profesor Jurij Andrashko z kliniky Dermarevolta v bratislavských Jarovciach upozorňuje aj na to, že na herpetické vírusové infekcie sú obzvlášť citliví pacienti s atopickým ekzémom, ktorí majú narušené kontrolné mechanizmy kože. „U nás na Ukrajine máme k dispozícii proteflazid, čo je nová antivírusová terapia. Ja mám však dobrú skúsenosť s valcyklovirom, v prípade recidív v tzv. pulznej terapii, štyri tablety hneď, o dvanásť hodín ďalšie štyri a tak ďalej. Najlepšie je zachytiť ešte prodromálne štádium, pred výsevom vyrážok,“ dodáva člen predsedníctva Euroázijskej dermatovenero­logickej asociácie.

Čo je to pásový opar

  • herpetická infekcia, ktorá postihuje najčastejšie ľudí po päťdesiatke
  • prejaviť sa môže u ľudí, ktorí prekonali ovčie kiahne (čo je 95 %)
  • schopnosť herpetického vírusu pretrvávať v organizme vedie k riziku pásového oparu s pravdepodobnosťou 25 – 30 %
  • najčastejšou komplikáciou pásového oparu je bolestivosť trvajúca týždne až mesiace po akútnej fáze infekcie (postherpetická neuralgia)
  • bolestivý syndróm postihuje až 20 % ľudí, ktorí prekonali pásový opar
  • pásový opar sa lieči antivirotikami a jestvuje proti nemu aj očkovanie, na liečbu neuralgie nejestvuje príčinná liečba (kortikosteroidy, lieky proti bolesti, antidepresíva, liek s obsahom vitamínov zo skupiny B)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herpes #ovčie kiahne #pásový opar