Tipy proti halitóze. Nech nie je sucho v ústach

Kto by netúžil po sviežom dychu? Hoci ten svoj necítime, podvedome siahame po žuvačkách, po ruke nech je jablko, dostatok vody.

15.04.2015 06:00
zlý dych, halitóza, zápach Foto:
Ani najcitlivejší nos nedokáže zachytiť arómu vlastného dychu.
debata

Zápach z úst sa odborne nazýva halitóza. My sa o nej, žiaľ, dozvieme ako poslední. Ani tej najcitlivejší nos totiž nedokáže zachytiť arómu vlastného dychu, cítia ho vždy len tí druhí. A medzi nimi sa málokedy nájde ktosi, kto nás naň upozorní. Hoci nepríjemný zápach z úst pôsobí ako „beh na dlhé trate“, až v 95 percentách je na vine ústna dutina. Teda nie žalúdok. Potvrdil to profesor stomatológie a mikrobiológie z univerzity v Tel Avive, Mel Rosenberg, ktorý sa halitózou zaoberá už dobrých pätnásť rokov.

Hotový raj

Je to ústna dutina, kde denne narastie okolo 100 miliárd baktérií. Majú tam hotový raj, tlačia sa na ďasná, jazyk, aj na zuby. Jedla je dostatok, prisúva sa niekoľkokrát denne. Avšak nie všetci „obyvatelia“ úst prispievajú k zápachu úst. Za vinníkov možno považovať tie baktérie, ktoré obľubujú potraviny obsahujúce bielkoviny. Dych po rybe či určitých druhoch syra môžu dokonca pripomínať pokazené vajcia. Ak je všetko v poriadku, sliny jedlo spláchnu. Inak ostanú ústa suché a rozklad zvyškov jedál v nich začne „voňať“.

V ústach nesmie byť sucho

A sucho nastáva napríklad po užití niektorých liekov (antidepresív), počas pôstu či pri drastickej diéte, ale aj v čase veľkého psychického vypätia. Ústa vysychajú aj počas spánku, preto o vôni dychu bezprostredne po prebudení nemôže byť ani reči.

Signál chronického ochorenia

Zlý dych nás v niektorých prípadoch môže upozorňovať aj na chronické ochorenie. Ústna hygiena je síce dôležitá, no aj napriek tomu, že si zuby a jazyk poctivo „pucujeme“, zápach z úst môže prekvapiť. Ak pretrváva, je potrebné hľadať príčinu. Ak nie je v ústach, môže sa za ňou skrývať chronické ochorenie.

Zápach z nosa – ak je horší, resp. výraznejší ako zápach z úst, môže ísť o nosové polypy, chronický zápal nosových dutín alebo o tzv. suchý nos.

(Len) zápach z úst – môže sa jednať o chronickú bronchitídu.

(Aj) bolesť hrdla – do úvahy prichádza chronický zápal mandlí.

Zápach môžu produkovať aj choré vnútorné orgány. Hnilobný zápach môže naznačovať ochorenie pľúc alebo gastritídu. Rybacina či moč odkazujú na vážny problém s obličkami a človek s acetónovým dychom bude s veľkou pravdepodobnosťou diabetik – v krvi má veľa cukru a naliehavo potrebuje inzulín.

Tipy proti halitóze:

Strava

Uprednostňujte nízkotučnú stravu, preferujte zeleninu. „Jedno jablko denne“ – toto úslovie nevzniklo nadarmo a ak ho dodržíte, s halitózou zatočíte. Jablko však možno nahradiť aj mrkvou či zelerom. Vymenované pôsobia ako prírodná kefka, ktorá baktérie zo zubov doslova vytrie.
Probiotiká – aj surové obilniny, droždie či určité druhy ovocia môžu spôsobiť nepríjemný dych. Pomôcť môžu probiotické potraviny, napríklad jogurt.

Tekutiny

Veľa pite! Nie však hocičo. Voda na rozdiel od sladených nápojov neobsahuje cukor ani kyselinu, ktoré dych ešte zhoršujú. Siahnite po toľko omieľanej čistej, obyčajnej vode z vodovodu a vyplachujte si ňou baktérie z úst.
Káva – nahraďte ju zeleným čajom, ak sa chcete ráno prebudiť. Ten nevysušuje ústa tak, ako kofeín, obsiahnutý v káve a pôsobí zásadito.
Alkohol – stop! Nech ho neobsahuje ani vaša ústna voda. Alkohol totiž vysušuje a bez slín sa baktérie nemajú šancu z úst vyplaviť.

Žujte

Čerstvú mätu – podobne ako petržlenová vňať, obsahuje chlorofyl, ktorý pôsobí proti zlúčeninám síry v ústach.
Žuvačky bez cukru – pomáhajú dostať sliny do švungu. Nech sú bez cukru, inak bude naša snaha márna.

Čistenie jazyka

Aj po ňom sa baktérie radi pretekajú. Presnejšie: najradšej. Povrch jazyka je pre ne dokonalý, je tam teplo a vlhko. Ak nemáte škrabku, alternatívou môže byť zubná kefka namočená v ústnej vode.

Zubná niť

Kefka a škrabka na jazyk nestačia. Medzizubné priestory so zakliesnenými zbytkami potravy sú tiež častou príčinou nepríjemného dychu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #zápach #kofeín #mäta #žuvačka #halitóza #ústna dutina #sliny