Krv nie je voda

Nie je to moja krvná skupina, hovorievame o ľuďoch, s ktorými si nie až tak celkom rozumieme. S krvou súvisí množstvo metafor - búri sa mu krv, má horúcu krv, krvi by sa v ňom nedorezal, tuhla mu krv v žilách. Čo je na nich medicínskej pravdy?

28.04.2015 06:00
krv, darcovstvo, darovanie krvi Foto:
Muži môžu darovať každé tri mesiace (štyrikrát ročne), ženy každé štyri mesiace (trikrát ročne).
debata (1)

To, či si ľudia navzájom rozumejú, sa pripisuje znameniam z horoskopu. Panna s Kozorožcom. Blíženci so Škorpiónom. Málokto sa zamýšľa nad tým, či by s tým nejako mohli súvisieť aj krvné skupiny, hoci v prípade nezhôd tvrdievame, že ten druhý „nie je naša krvná skupina“. Na tému, či „nulka“ priťahuje „nulku“, alebo sa podvedome navzájom vyhľadávajú „áčka“, nikto serióznu štúdiu nerobil. „Hoci ja som pri viacerých svojich dobrých priateľoch zistila, že sú krvná skupina B ako ja,“ smeje sa hematologička MUDr. Klára Sviteková, vedúca lekárka z Národnej transfúznej služby v bratislavskom Ružinove, nositeľka Diamantovej plakety za darcovstvo krvi. Z medicínskeho hľadiska niekedy môže dôjsť k problémom, ak splodia potomka dve krvné skupiny s príliš odlišnými antigénmi, napríklad nulka a AB. A ešte iná potenciálne riziková situácia vzniká, ak má matka negatívny Rh faktor a dieťa zdedí pozitívny po otcovi.

ČÍSLO
120 dní žije červená krvinka, bunka, ktorá prenáša kyslík

Ďalšou metaforou, ktorá má svoje medicínske opodstatnenie, je spojenie – „občerstvovanie krvi“. Myslí sa tým prospešná obmena genetického materiálu, čo znamená plodenie potomstva medzi ľuďmi, ktorí sú si z príbuzenského, čiže logicky aj z geografického hľadiska čo najvzdialenejší. Každý vie, že mať dieťa s niekým z príbuzenstva je nebezpečné pre zvýšený výskyt rôznych genetických mutácií a v blízkej rodine je to doslova „krvismilstvo“. Krv totiž nie je voda.

„Ak žijú ľudia dlhší čas na relatívne malom území, prejaví sa to aj na výskyte krvných skupín,“ hovorí MUDr. Sviteková. „Aj na Slovensku sú napríklad celé dediny, kde sa vyskytuje zväčša iba nulka alebo béčková krvná skupina. Pretože sa dlhé roky ženili a vydávali medzi sebou. Počas povinnej základnej vojenskej služby pomáhalo miešaniu génov, keď chlapcov z českého Ašu posielali na východ SR a naopak.“ Napríklad je zaujímavé, že v rámci nepríbuzenského registra darcov krvotvorných buniek sa zistilo, že Slováci majú relatívne časté zhody s Nemcami, Maďarmi, Rusmi, ale aj s Turkami! Že by to súviselo s prechodom vojsk počas druhej svetovej vojny cez naše územie a nájazdmi „krvilačných“ Turkov z dávnej minulosti?

„Horúcu krv“ má temperamentný človek, respektíve taký, čo sa ľahko rozčúli a krv sa mu „búri“. Súvisí to so zrýchlením tepu a stúpnutím krvného tlaku, čo spôsobí prekrvenie pokožky a rozlievajúci sa pocit tepla. Takíto neurotici môžu ostatným aj celkom slušne „piť krv“, čo je symbol niečoho negatívneho a nepríjemného, čo nám robia najmä komáre, pijavice a upíri.

„Krvi by sa v ňom nedorezal“ je bežný úkaz, ktorý je napríklad súčasťou šoku po nejakom úraze. V organizme sa stiahnu cievy a často sa stáva, že človek nekrváca, dokonca ani necíti bolesť. Telo sa tak istý čas chráni. Niektorým ľuďom sa to stáva aj pred bežným laboratórnym odberom krvi, sestra napichne žilu, z ktorej nič netečie. Takíto ľudia nie sú ani veľmi vhodnými darcami krvi, respektíve sa musia naučiť prekonať svoj strach, aby im „netuhla krv v žilách“.

Bezradní v poradni

Ako často môžem darovať krv?
Muži môžu darovať každé tri mesiace (štyrikrát ročne), ženy každé štyri mesiace (trikrát ročne). Krvné doštičky možno darovať aj každých 14 dní, najviac však 12-krát do roka. Takýto odber na prístroji sa ráta za dva odbery.

Kto je ten správny kandidát na doštičky?
Každý darca vo veku 20–45 rokov, ktorý aspoň päťkrát dobre zvládol bežné darovanie krvi, má dobré žily a optimálne je, ak býva v blízkosti odberového pracoviska, aby mohol prísť na zavolanie. Darkyne doštičiek môžu byť len po jednom tehotenstve.

Koľko musí minimálne vážiť darca krvi a prečo?
Magickou hranicou, od ktorej môže človek darovať krv, je hmotnosť 50 kg. Päťdesiatkilová hranica je totiž pri odbere krvi v objeme 450 ml bezpečná pre jej darcu. Množstvo krvi kolujúcej v tele totiž závisí od hmotnosti človeka.

Ktorá je vaša krvná skupina?

  • Ak ste A+, patríte medzi 35, 7 % Slovákov
  • Ak ste A -, patríte medzi 6,3 % Slovákov
  • Ak ste B +, patríte medzi 15,3 % Slovákov
  • Ak ste B -, patríte medzi 2,7 % Slovákov
  • Ak ste 0 +, patríte medzi 27,2 % Slovákov
  • Ak ste 0 -, patríte medzi 4,8 % Slovákov
  • Ak ste AB +, patríte medzi 6,8 % Slovákov
  • Ak ste AB -, patríte medzi 1,2 % Slovákov

Čitateľská hra k seriálu Tisíc a jedna kvapka

Denník Pravda (magazín Dobré zdravie) a zdravotná poisťovňa Dôvera (projekt Mojakrvnáskupi­na.sk) vyhlasujú súťaž:

ZOŽEŇ ČO NAJVIAC PRVODARCOV A VYHRAJ VÍKEND PRE DVOCH

logo Pravda
logo Dôvera - nepoužívať

Čo môžete vyhrať?

shutterstock 205318744

8× víkendový pobyt pre dve osoby, ktorý zahŕňa:

  • pobyt na 3 dni/2 noci;
  • ubytovanie v luxusnej dvojlôžkovej izbe Liečebného domu Poľana v Brusne;
  • plná penzia formou bufetovych stolov;
  • služby lekára: vstupná prehliadka, predpísanie procedúr;
  • procedúry: 3 liečebné procedúry denne pre každého;
  • neobmedzený vstup do fitnes, bazéna, sauny a parného kúpeľa;
  • platnosť preukazu do 31. júla 2016.

Cenu získajú piati z vás, ktorým sa podarí v termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získať čo najviac ľudí, ktorí pred 28. aprílom 2015 ešte nikdy nedarovali krv. Rovnakým spôsobom budú odmenení traja vyžrebovaní prvodarcovia.

Ako sa zapojiť?
V termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získajte čo najviac prvodarcov krvi. Zoberte so sebou na odber, zorganizujte odber alebo priveďte na odber priateľov, priateľky, spolužiakov, spolužiačky, kolegov či kolegyne z práce, kamarátov alebo kamarátky z internátu, rodinu, známych… Takisto môžete ísť darovať krv ako prvodarca bez toho, aby ste kohokoľvek organizovali.

Sú nejaké obmedzenia?
Do hry sa môžu zapojiť iba občania Slovenskej republiky.
Krv treba darovať na Slovensku.
Darcovia môžu byť poistení v ktorejkoľvek zdravotnej poisťovni.

Liečebný dom Poľana. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana, Brusno Liečebný dom Poľana.

Čo treba urobiť?
Priveďte čo najviac prvodarcov, teda ľudí, ktorí ešte nikdy nedarovali krv, na odber a pošlite nám kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice), že ľudia, ktorých ste priviedli na odber alebo ste im zorganizovali odber, naozaj darovali krv. Na potvrdení musí byť uvedené, kto krv daroval, kde a kedy a že ide o prvodarcu + dopíšte vaše meno (vďaka komu sa stal prvodarcom). Môžete nám poslať aj spoločné fotografie s ,,vašimi prvodarcami“ z odberu alebo po odbere. Prvodarcov, samozrejme, nemusíte k odberu priviesť všetkých naraz, je iba na vás, ako sedem mesiacov určených na súťaž využijete.

Ak ste prvodarca, pošlite nám svoju kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice). Z potvrdenia musí byť jasné, že ste krv darovali prvýkrát v stanovenom období od 28. apríla do 30. novembra 2015. Môžete nám poslať aj fotografiu zo svojho odberu.

Dokedy potvrdenia poslať?
Do 30. novembra 2015 naskenované mailom (na pravda@pravda.sk) alebo poštou (Redakcia PRAVDA, Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava). Potvrdenia od všetkých ,,vašich prvodarcov“ pošlite naraz (v jednom maile alebo jednej obálke). Do predmetu mailu alebo na obálku uveďte Dobré zdravie: HRA – Tisíc a jedna kvapka.

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Kedy sa určia víťazi?
V piatok 4. decembra 2015, vyžrebujú ich zástupcovia denníka Pravda a zdravotnej poisťovne Dôvera.

Ako zistím, či som vyhral?
Výhercov bude kontaktovať redakcia, ich mená zverejníme 16. decembra 2015 v magazíne Dobré zdravie denníka Pravda, na webe pravda.sk a na webe mojakrvnaskupina.sk

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Je to len a len na vás – na výhercovi. Poukážka na pobyt (preukaz) bude platná vyše sedem mesiacov – do 31. júla 2016, znamená to, že pobyt využijete vtedy, kedy to bude najlepšie vyhovovať vám (po dohovore vopred s miestom pobytu).

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Všetci, ktorí sa zapoja do súťaže, súhlasia so zverejnením svojho mena, priezviska, bydliska a fotografie v komunikácii na podporu darovania krvi (napr. v tlačovej správe, v denníku Pravda, magazíne Dobré zdravie, weboch pravda.sk a Mojakrvnáskupina.sk a pod..)

V Bratislave 27. apríla 2015, upravené o počet výhier a podmienky pre prvodarcov 27. augusta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka