Brucho ako balón? Tieto potraviny vyhoďte z jedálnička

Trápi vás nadúvanie a vďaka tomu mávate brucho nafúknuté ako balón? Toto je deväť potravín, ktoré by mali byť pre vás tabu. Vyhoďte ich z jedálnička, alebo pri ich kúpe poriadne čítajte, čo obsahujú či aký majú pôvod.

13.05.2015 06:00
losos, nadúvanie Foto:
Losos je zdravý, no nie z farmy.
debata (1)

Losos

Zdravá ryba, ak nie najzdravšia. A veľmi chutná. Za všetko hovorí jej obsah cenných omega-3 mastných kyselín. Losos tiež stimuluje metabolizmus. Avšak, ani napriek týmto pozitívnym informáciám opatrnosti nie je nikdy dosť. Táto výstraha sa týka predovšetkým lososových produktov zo supermarketu. Okrem lososa, ktorý svoj život prežil v mori, je tiež v ponuke aj losos z farmy, ktorý môže obsahovať nezdravé omega-6 kyseliny a viesť k zápalu v gastrointen­stinálnom trakte.

Jogurt

Pre gastrointenstinálny trakt je dobrý. Ale je tu jeden problém: Obsahuje aj laktózu a ovocný jogurt navyše aj rafinované cukry. Kombinácia oboch môže citlivému žalúdku spôsobiť nadúvanie. V takom prípade je lepšie voliť prírodné jogurty bez cukru a siahnuť po bezlaktózovom jogurte. Predovšetkým ho však nejedzte pred spaním!

Sušené ovocie

Buďte opatrní v prípade, ak trpíte intoleranciou fruktózy! Potom môže spotreba sušeného ovocia spôsobiť vážne poruchy v gastrointes­tinálnom trakte, hnačku, žalúdočné kŕče a tiež hypoklykémiu.

Mandľové mlieko

Áno, mandľové mlieko je in a všade sa do neba vychvaľuje za to, aké je zdravé. Žiaľ, aj ono môže byť dôvodom, že naše brucho nikdy nebude ploché a môže nás nadúvať. Mandľové mlieko je síce určené predovšetkým pre ľudí s laktózovou intoleranciou, a teda alternatívou kravského mlieka – no nie všetky jeho druhy sú rovnako zdravé. Dbajte na to, aby mlieko, ktoré si vkladáte do košíka, neobsahovalo karagénan. Tento sulfátový polysacharid totiž bráni absorpcii minerálov a môže spôsobovať alergie.

Energetické tyčinky

Dodávajú telu rýchlu energiu a sú (ak nie sú máčané v čokoláde), aj pomerne nízkokalorické. Napriek tomu mnohé z nich obsahujú vysoký podiel srvátky a sóje – čo sú dve zložky, ktoré môžu rýchlo spôsobiť nepríjemné nadúvanie.

Proteínový nápoj

Zvlášť ak chceme schudnúť zopár kíl, siahneme radi po proteínovom nápoji. Aj v tomto prípade však dávajte pozor na to, čo obsahuje. Niektoré proteínové nápoje obsahujú srvátku a dokonca aj chemikálie, ktoré spôsobujú extrémne nadúvanie. Ak ho nechcete, potom vsaďte na vegánske smoothies.

Soli

Milujete korenisté jedlá? Potom však s nadúvaním jednoducho musíte počítať. Najmä čínske alebo mexické jedlá obsahujú zvlášť veľké množstvo korenín, vrátane soli a sodíka. Ten môže nafúknuť žalúdok a spôsobiť aj bolesť. Pozor, ak príliš veľa solíte, môžete si navyše trvalo poškodiť obličky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jogurt #proteín #fruktóza #nadúvanie #koreniny #hypoglykémia #srvátka