Hapčí! Prechladnutie alebo alergia?

Sezóna stromového peľu je v plnom prúde. Stačilo zopár teplejších suchých, vetristých dní a alergikov už svrbia oči, uši, podnebie, kýchajú a soplia ostošesť.

21.05.2015 06:00
alergia, prechladnutie, viróza, vreckovka, sopeľ Foto:
Ak má človek zvýšenú teplotu, bolesť hrdla, svalov, výtok z nosa je hlienovitý, hustý, žlto až žltozeleno sfarbený, nos, hrdlo oči a uši nesvrbia a príznaky vymiznú v priebehu 7 - 10 dní, pravdepodobne ide o bežnú nádchu vyvolanú prechladnutím, nie o alergickú nádchu.
debata

Zároveň ešte doznieva sezóna jarných viróz a odlíšiť príznaky charakteristické pre prechladnutie a sezónnu peľovú alergiu nie je jednoduché. Niekedy sa dokonca spájajú, keďže alergický zápal oslabuje imunitný systém, ktorý ťažšie odoláva útokom vírusov.

Alergia je systémové ochorenie celého organizmu, aj keď sa zvykne prejavovať lokálne. Skúsenosť s ňou má viac ako tretina populácie. Samotnou alergickou nádchou trpí okolo 40 % detí a 15 až 30 % dospelých, v závislosti od ročného obdobia a miesta pobytu. Ide teda o rozšírenú chorobu, ktorá bez kontroly môže viesť dokonca k vážnym komplikáciám v podobe astmy, chronickej nádchy, častejších zápalov prínosových dutín či zápalov stredného ucha u detí, tvrdí imunoalergológ z Martina doc. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD. Lenže ako odlíšiť alergickú nádchu od tej nealergickej? A je to vôbec potrebné?

Dôležité je poznať príčinu

„Pre správnu liečbu nádchy je dôležité poznať jej príčinu,“ píše v letáku na tému alergií a prechladnutia alergoimunologička MUDr. Eva Mocová z Rožňavy. „Existujú totiž dôkazy, že neskoro a nedostatočne liečená alergická nádcha zvyšuje riziko vzniku prejavov závažnejších alergických ochorení, napríklad bronchiálnej astmy. Niektorí ľudia podceňujú alergické príznaky, liečia si prejavy alergickej nádchy napríklad výlučne voľnopredajnými kvapkami na uvoľnenie nosa (tzv. dekongestívami), ktoré možno užívať maximálne 7 – 10 dní. Alergická nádcha však trvá dlhšie a z takéhoto "nadužívania“ kvapiek potom vznikajú závislosti a poškodenie nosovej sliznice.

„Mnohí pacienti považujú obťažujúce príznaky alergie za prechladnutie, chrípku či oslabenú imunitu,“ tvrdí MUDr. Mocová. Znížená schopnosť koncentrácie a znížená výkonnosť detí s alergickou nádchou je príčinou problémov pri hre, zhoršenia prospechu v škole. Deti, ale aj dospelí s výraznejšími prejavmi alergie sú dokázateľne podráždenejší, ale aj agresívnejší a depresívnejší ako ľudia bez týchto zdravotných problémov. Alergia sa lieči trochu inak ako bežné prechladnutie či viróza.

Alergik vyčerpávajúco kýcha

„Medzi hlavné znaky toho, že nejde o bežnú nádchu, patrí náhle podráždenie nosovej sliznice, svrbenie, intenzívne kýchanie a vodnatý výtok z nosa. Táto reakcia nastáva už po niekoľkých minútach od kontaktu s alergénom, najneskôr do pol hodiny. Po 4 až 6 hodinách od kontaktu s alergénom sa objaví tzv. neskorá fáza, ktorú sprevádza kýchanie a pretrvávajúce upchatie nosa,“ vysvetľuje doc. Jeseňák.

Ak sa tieto prejavy objavia počas peľovej sezóny, je pomerne jednoduché odhaliť, že ide o alergickú nádchu. Pacient vyčerpávajúco kýcha, doslova v salvách, príznaky trvajú dlho, zhoršujú alebo zlepšujú sa v určitom prostredí (napr. sa zhoršia po výlete v prírode v suchom, vetristom počasí a zlepšia, ak si pacient umyje vlasy, zmyje tak z nich peľ). Opuch nosovej sliznice pretrváva týždne, niekedy až mesiace. Horšie je to pri iných príčinách alergie, ktoré sa musia potvrdiť komplexným vyšetrením – najmä kožnými a laboratórnymi vyšetreniami. Niekedy je nevyhnutná aj prehliadka u ORL-odborníka.

Ak má človek zvýšenú teplotu, bolesť hrdla, svalov, výtok z nosa je hlienovitý, hustý, žlto až žltozeleno sfarbený, nos, hrdlo oči a uši nesvrbia a príznaky vymiznú v priebehu 7 – 10 dní, pravdepodobne ide o bežnú nádchu vyvolanú prechladnutím, nie o alergickú nádchu. Jej príčinou sú najčastejšie respiračné vírusy. Takéto príznaky nádchy sa liečia dostatkom tekutín, oddychom na lôžku, liekmi na zníženie teploty, proti bolesti hrdla, zvýšeným prísunom vitamínov. Ak infekcia prerastie do bakteriálnej, lekár zváži podanie antibiotík.

Imunoterapia zasahuje do podstaty alergie

Na rozdiel od zápalu pri bežnej nádche alergický zápal pretrváva. Spôsobuje ho aj veľmi nízka hladina alergénov, pacient sa môže cítiť dobre a byť úplne bez príznakov (napríklad pred začiatkom pacientovej peľovej sezóny alebo na jej konci). Tento zápal sa nazýva minimálny pretrvávajúci zápal a ak sa dlhodobo nelieči, postupne vedie k zmenám na sliznici dýchacích ciest. Preto by pacienti s alergickou nádchou mali užívať moderné netlmiace antihistaminiká vo forme tabliet alebo sirupov (zmierňujú príznaky bez toho, aby uspávali, navyše pôsobia aj protizápalovo). Pri dlhodobom užívaní takéhoto protialergického lieku dochádza k zmierneniu alergického zápalu, príznaky alergie sú miernejšie a trvajú kratšie v porovnaní s pacientmi, ktorí užívajú protialergickú liečbu len nárazovo.

„Pacientom s ťažšou alergickou nádchou sa dávajú aj nosové, dnes už výnimočnejšie krátkodobo aj systémové kortikosteroidy. Jediná liečba, ktorá však lieči príčinu alergických ochorení, je špecifická alergénová imunoterapia. Je to vlastne zásah do podstaty ochorenia. Pacientovi postupne pridávame alergén, ktorý mu zapríčiňuje najväčšie ťažkosti, od najnižšej koncentrácie po najvyššiu a organizmus si vytvára proti alergénu vlastné protilátky. Môže sa podávať v injekčnej, kvapkovej a už aj v tabletkovej forme,“ dodáva docent Jeseňák.

Odlíšte prechladnutie od alergie
Príznaky Prechladnutie Alergia
zvýšená teplota, horúčka áno nie
bolesti hrdla áno nie
bolesti hlavy, svalov, tela áno nie
svrbiace oči, nos, uši, podnebie, hrdlo nie áno
kýchanie v salvách, opakované nie áno
trvanie viac ako týždeň nie áno
Dobré zdravie jún 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #viróza #prechladnutie #imunitný systém #alergie #peľ