Bez bolesti chrbta (1): Ako na jarné upratovanie

Bolesť chrbta je druhým najčastejším dôvodom návštevy lekára. Mnohí však podceňujú potrebu dlhodobej liečby a spoliehajú sa na chvíľkovú úľavu s pomocou liekov proti bolesti.

28.05.2015 06:00
debata (1)

V tomto seriáli vám na príklade bežných činností ukážeme, ako možno svojmu chrbtu pomôcť v rôznych situáciách každý deň. Naučte sa, ako riešiť príčinu bolesti systematicky a ako najlepšie regenerovať poškodené nervy chrbtice.

Jar je obdobím, keď veľa času venujeme upratovaniu. Vedeli ste, že chrbát musí pri niektorých činnostiach zvládať až 270 % zaťaženie? Stačí, ak škatuľu alebo vedro s vodou dvíhate nesprávne. Rovnako aj pri utieraní prachu, vysávaní alebo umývaní okien je možné zaujať šetrnejšiu pozíciu.

Základné pravidlo: Vystretý chrbát a jedna noha vpredu!

Ak vysávate, žehlíte alebo varíte, snažte sa vystrieť chrbát čo najviac. Odborníci radia nestáť s nohami rovno vedľa seba, ale s jednou nohou vpredu alebo vzadu, prípadne s jednou nohou vyloženou na podložke. Takto je možné prenášať váhu z jednej nohy na druhú a šetriť si chrbát pred zbytočným zaťažovaním.

Ako správne upratovať, aby chrbát nebolel. Foto: WEBSTER
upratovanie, vysávanie, bolesť chrbta Ako správne upratovať, aby chrbát nebolel.

Pri dvíhaní ťažkých predmetov je potrebné čupnúť si a váhu dvíhať nohami, nie ohnutým chrbtom. Najväčšou záťažou pre chrbát je, ak dvíhate a presúvate ťažké predmety rotáciou, teda z boku pred seba.

Pri ľahkých predmetoch si predkročte jednou nohou, aby ste hmotnosť dvíhali viac nohami a menej chrbtom.

Každodenné preťažovanie chrbta v kombinácii so stresom a nedostatkom pohybu následne spôsobuje poruchu opornej funkcie, strnulosť svalov chrbta a dlhodobý útlak nervov, ktoré sprevádza bolesť. Často sa ju snažíme tlmiť liekmi proti bolesti. Zabúdame však na to, že analgetikum je úľavou len na chvíľu. Príčina bolesti ostáva nevyriešená, preto sa bolesť znova vráti. Okrem správneho vykonávania bežných činností je nevyhnutné liečiť aj samotnú príčinu bolesti, teda regenerovať a vyživovať poškodené nervy pomocou vitamínov skupiny B. Ide najmä o trojicu B1, B6 a B12. Vyživované nervové bunky sa lepšie hoja, silnejú a sú schopné dlhšie odolávať poškodeniu a vzniku bolesti. Trio vitamínov skupiny B má zároveň priamy protibolestivý účinok.

Je pritom veľmi dôležité užitie lieku obsahujúce dostatočne vysoké, teda liečivé dávky týchto vitamínov. Preto je potrebné rozlišovať liek a výživový doplnok. Liek obsahuje vysoké, výrobcom garantované dávky vitamínov.

Kompletnú kúru na boľavý chrbát nájdete aj na www.bezbolestichrbta.sk.

  • „Poškodené nervy môžu byť jednou z príčin opakovaných bolestí chrbta. Ich regenerácii môžu pomôcť vitamíny zo skupiny B – B1, B6 a B12.“
  • 270 %. Až takúto záťaž musí zvládnuť chrbát pri niektorých činnostiach

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #upratovanie #bolesť chrbtice #seriál Bez bolesti chrbta