Trojcípa chlopňa do aorty cez katéter

Aortálna trojcípa chlopňa je akýsi ventil, ktorý sa nachádza medzi ľavou srdcovou komorou a srdcovnicou, čiže aortou. Dnes ju vedia odborníci do tela pacienta vložiť bez toho, aby mu museli otvárať hrudník.

30.05.2015 06:00
srdce, žily, aorta, hrudník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Srdcové chlopne sú akési jednocestné ventily, ktoré sa nachádzajú na rozhraniach predsiení a komôr srdca a takisto na miestach vyústenia srdcových komôr do malého a veľkého obehu. Ich úlohou je usmerňovať tok krvi a zabrániť jeho spätnému toku. V srdci sa nachádzajú štyri veľké chlopne. Jedna z nich, aortálna, zabraňuje tomu, aby sa krv, čo srdce vytlačí do najväčšej cievy v tele – aorty – nevrátila naspäť. Táto chlopňa má tri cípy, akési tenké, jemné blanky, ktoré sa po prechode krvi uzatvoria. Problém je v tom, že so zvyšujúcim sa vekom sa do tohto dôležitého ventilu ukladá vápnik a spomínané jemné blanky začnú kalcifikovať, tvrdnúť.

„Je to proces podobný ateroskleróze,“ vysvetľuje doc. MUDr. Viliam Fridrich, PhD., primár oddelenia intervenčnej kardiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. "Cípy chlopne sa stanú nepoddajnými a zužujú otvor, cez ktorý prúdi krv. Chlopňa sa teda dostatočne neotvorí, stane sa prekážkou prúdenia krvi, srdce sa namáha, lebo musí prekonávať zvýšený odpor. Jeho stena, konkrétne svalovina príslušnej srdcovej komory hrubne. Výsledkom je zhoršenie odtoku krvi z pľúc a znížené zásobovanie tela kyslíkom a ak sa problém nerieši, srdce zlyháva.

Pacientovi, ktorým je už starší človek, sa dá pomôcť jedine výmenou takejto sklerotickej chlopne. Má totiž ťažkosti ako dýchavica, nemôže chodiť, za hrudnou kosťou pociťuje pálenie, ale nemusí to byť angina pectoris. Poškodenú chlopňu je potrebné nahradiť. Dosiaľ to bolo možné jedine chirurgicky, čo znamená pacienta uspať, napojiť ho na mimotelový obeh a operovať cez otvorený hrudník. Robí sa to takto štyri desaťročia. Ešte stále platí, že ten pacient, čo nemá významné kontraindikácie, sa naďalej rieši chirurgicky.

„Vzhľadom na vek pacientov s týmto problémom, pretože ide o sedemdesiatnikov a osemdesiatnikov, neustále pribúda takých, ktorým hovoríme krehkí pacienti,“ pokračuje primár Fridrich. „Asi 30 % pacientov s týmto problémom chirurgovia nechcú riešiť pre vysoké riziko úmrtia. Sú to starší ľudia, ktorí sú už veľmi slabí. "Negatívnu úlohu zohrávajú aj pridružené diagnózy ako ťažká cukrovka, chronická obštrukčná choroba pľúc a podobne. Tu je veľkou výhodou endovaskulárna metóda, keď sa umelá srdcová chlopňa zavedie prostredníctvom katétra cez stehennú tepnu. "Starej chlopne sa nezbavujeme, slúži ako kotva pre novú,“ zdôrazňuje primár. Implantát sa vnútri samovoľne rozvinie, ukotví na príslušnom mieste a nová trojcípa chlopňa, mimochodom z prasacieho tkaniva alebo hovädzieho tkaniva, začne fungovať.

Vo svete touto metódou operujú od roku 2004. V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave začali takto aortálne chlopne vymieňať v roku 2009. Vekový priemer pacientov je 81 rokov. Najstarší pacient bol 89-ročný. O tom, kto sa dostane na endovaskulárnu liečbu a kto na chirurgiu, rozhoduje tím odborníkov. Transkatétrová implantácia je šetrnejšia a už po mesiaci od zákroku majú pacienti dobrú kvalitu života na rozdiel od zotavovania po chirurgickom výkone, kde to môže trvať aj pol roka. „Počas päťročného sledovania, ktoré zatiaľ máme k dispozícii, bola úmrtnosť okolo 35 %. To znamená, že zo sto pacientov zomrelo do päť rokov po výkone 35.“ Treba si však uvedomiť, že mnohí tí ľudia majú po osemdesiatke, čo je viac ako priemerná očakávaná dĺžka života na Slovensku.

„Nemci robia na jeden milión sto takýchto implantácií, Česi dvadsať-tridsať. Na Slovensku robíme tri. Poisťovňa síce výkon schváli, ale rozpočet nenavýši a tento zákrok je v porovnaní s bežnou chirurgiou trojnásobne drahší. Dôvodom je práve cena chlopne, ktorú je možné zaviesť s pomocou katétra.“ Pritom päť mesiacov, čo je rozdiel v rekonvalescencii po chirurgickom a endovaskulárnom zákroku, je pre osemdesiatnika veľmi veľa.

Staňte sa členom občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce

Zaregistrujte sa zadarmo a získajte bezplatné členstvo s množstvom výhod!

Benefity IBA pre členov:

  • prístup do bezplatnej on-line poradne Poradňa pre členov
  • na vaše otázky odpovedá priamo odborný lekár
  • bezplatné zasielanie dvojmesačníka Bedeker zdravia
  • novinky a informácie z oblasti zdravia, života, spoločnosti
  • účasť na pacientskych stretnutiach
  • sú podporené účasťou odborníkov z danej oblasti
  • distribúcia a výmena všetkých užitočných informácií, ktoré potrebujete vedieť
  • kvartálne zasielanie informácií o novinkách, o liečbe, o akciách
  • zaregistrujte sa a buďte informovaní o tom, čo sa aktuálne deje a čo aktuálne pripravujeme

www.presrdce.eu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #Seriál srdcové problémy #MUDr. Viliam Fridrich #aorta #chlopňa