O inkontinencii treba rozprávať. Riešenia neprídu samé

Inkontinencia je pojem už pomerne známy. Znamená únik moču. Ak odstrihneme "in", ostane nám kontinencia, čo je už pozitívnejšie slovo. Neunikanie moču. A o to iniciátorom Týždňa kontinencie ide.

22.06.2015 06:00
inkontinencia Foto:
Problém postihuje nielen ženy, ale aj mužov a deti.
debata

Opýtali sme sa predsedkyne občianskeho združenia InkoFórum, Marici Laščekovej.

Predsedom občianskeho združenia, ktoré sa týka nejakého ochorenia, sa spravidla stane človek, ktorý ním sám trpí, trpel. Bol to aj váš prípad?
Som matka troch detí. Žena v tehotenstve trpí obezitou, ktorá zle vplýva na únik moču, čo bol aj môj prípad. Je to nepríjemná téma, sama som si tým prešla. Viem, že sa o nej ľudia (aj ja sama) hanbia rozprávať, ale tiež viem, že má riešenie. Avšak, ak sa o nej nebudeme rozprávať, samé neprídu.

Vedeli ste, koho máte vyhľadať?
Ja konkrétne som urológa nevyhľadala. Vedela som, že mám posilňovať svaly panvového dna, tak som sa vybrala touto cestou. Mimochodom, stále ich posilňujem a musím povedať, že naozaj to funguje. Aj dostať sa k takejto informácií môže byť pre pacienta riešením. Ak to však nepomáha, určite treba zájsť za lekárom.

Väčšinu ľudí, ktorí pracujú v občianskych združeniach, baví najviac výsledok – koľkým ľuďom už vďaka o.z. pomohli. Či vás práca napĺňa, sa asi nemusíme pýtať.
Napĺňa. Najmä kvôli tomu, že pomáhame ľuďom, ako ste spomenuli. Minulý rok som si robila prieskum, koľko ľudí sa v stánkoch v nemocniciach počas týždňa kontinencie zastavilo. Bolo ich až 1500–1800 v rámci jedného dňa, v rámci niekoľkých hodín! To je veľké množstvo ľudí a pre mňa aj signál, že pacienti jednak potrebujú správne informácie od kvalifikovaných ľudí a vyhľadávajú ich, kde môžu. Lekár sa síce v ordinácii snaží pacientovi pomôcť, ale má naňho žalostne málo času. Pacient by sa však rád dozvedel aj iné informácie o úniku moču, ktoré sa práve pre krátkosť času nedozvie. Dozvie sa ich v stánkoch po rozhovore so zdravotnou sestrou, ktorá mu fundovane odpovie, pretože s takýmito pacientmi na urologickom oddelení denne pracuje.

Marica Laščeková, predsedkyňa OZ InkoFórum. Foto: Dana Závadová
Marica Laščeková, InfoFórum Marica Laščeková, predsedkyňa OZ InkoFórum.

Čo hovorí vaša skúsenosť? Odhodlajú sa problém inkontinencie pacienti riešiť spravidla „o päť minút dvanásť“?
Naša skúsenosť je taká, že kým ženy alebo mužov tento problém až tak neobmedzuje, tak ho neriešia. Čo však nie je správne, pretože môže ísť o príznak horšej choroby, napríklad nádor, obličkové kamene… Pritom to nemusí bolieť. Aj preto je potrebné vyhľadať lekára skôr. V takom prípade mu môže lekár navrhnúť menej invazívne riešenia, rýchlejšie a pre pacienta aj lacnejšie, lebo napríklad nemusí k lekárovi toľkokrát cestovať, užívať lieky s doplatkami a tak ďalej. Určite tu platí: Čím skôr, tým lepšie.

Týždeň kontinencie

Táto iniciatíva sa zrodila v roku 2008 v Káhire a rozšírila sa do celého sveta.

Dňa 24.júna od 8.00 do 12.00 sú pre pacientov k dispozícii informačné stánky v nemocniciach v Bratislave, v Martine, v Banskej Bystrici, Košiciach a Trnave. Na infostánkoch bude erudovaná zdravotná sestra, ktorá bude záujemcov sprostredkovávať informácie o problematike úniku moču a stolice. Informácie o inkontinencii, o jej riešení, o možnostiach vyšetrenia… Cieľom týždňa kontinencie je zlepšiť zdravie, pohodu a kvalitu života pacientov. Informovať pacientov ako tento zdravotný problém riešiť, na koho sa obrátiť. Viac informácií možno nájsť na webovskej stránke www.inkoforum.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #urológ #inkontinencia moču #panvové dno #invazívne riešenie