Letné horúčavy. Ako ich v zdraví prežiť?

Letné horúčavy ovplyvňujú zdravie každého jedinca. Extrémne teploty nám dávajú poriadne zabrať. Zmáhajú nás už pri najmenšej fyzickej záťaži, cítime sa unavení... Môžu však spôsobiť aj vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k úmrtiu najmä u ľudí, ktorí trpia srdcovo-cievnym ochorením či majú vysoký tlak.

03.07.2015 06:00
leto, dovolenka, slnko, slnečné okuliare,... Foto:
Vyhýbajte sa vonkajším aktivitám v čase obeda. Najsilnejšie slnko je medzi 11. a 15. hodinou.
debata

„Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únave a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou,“ upozorňuje na stránke Úradu verejného zdravotníctva hlavný hygienik SR profesor Ivan Rovný.

„Slnečné lúče sú pre náš organizmus dôležité a potrebné. Sú nenahraditeľným zdrojom vitamínu D, ktorý je pre náš život veľmi dôležitý. Malé deti, ktoré by sa ešte slnku mali absolútne vyhýbať, preto vitamín D dostávajú v medikamentóznej forme. V rozumnej miere slnečné lúče pozitívne vplývajú aj na tvorbu červených a bielych krviniek. Pozitívnych vplyvov je viac, ale vždy iba pri vystavovaní sa slnku v rozumnej miere. Možných negatívnych dopadov je viacero, v prvom rade je to vari všetkým dobre známe spálenie pokožky, prejavujúce sa začervenaním a pálením, v horších prípadoch opuchom a pľuzgierikmi. Pri dlhodobejšom pôsobení môžeme hovoriť o chronických zmenách, ako sú starnutie kože, vznik suchej kože, vrások či dokonca zníženie imunity kože, čo môže prispieť k vzniku rakoviny kože,“ hovorí dermatologička Alexandra Novotná, riaditeľka kliniky Esthetic.

Počas horúcich letných dní by sme mali dodržiavať niekoľko hlavných zásad. Treba si dávať pozor na veľké teplotné rozdiely pri prechode z exteriéru do vnútorných priestorov a naopak. Zvlášť to platí pre starších ľudí, deti, tehotné ženy a ľudí s chorobami srdca.

Veľmi dôležitý je pitný režim. Treba však piť priebežne, nie až keď sa dostaví smäd. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre tekutín. Piť treba o to viac, čím je človek fyzicky aktívnejší, a to predovšetkým minerálnu alebo stolovú vodu a ovocné šťavy a džúsy. Vhodný je aj bylinkový či v primeranej miere zelený čaj, nevhodné sú presladené nápoje a alkohol.

Dôraz treba klásť aj na kupované potraviny a prípravu jedál. Uplatňovať treba zásady „ľahšej stravy“ – potraviny s vyššou stráviteľnosťou a nižšou energetickou hodnotou. Strava by mala byť vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy.

I keď sa to mnohým nezdá, treba si dať záležať aj na výbere vhodného oblečenia. Podľa možnosti by malo mať svetlé farby a malo by byť z prírodných materiálov, ľahké, vzdušné a voľného strihu. Počas pobytu vonku si chráňte zrak slnečnými okuliarmi a používajte pokrývku hlavy.

Zabúdať by sme nemali ani na ochranu pokožky. „Nielen na dovolenke, ale všeobecne pri akomkoľvek dlhšom pobyte na slnku je dôležité používať opaľovacie prostriedky, ideálne s ochranným faktorom 50 a viac, ktoré pohlcujú až 99 % škodlivého UVB žiarenia,“ upozorňuje doktorka Novotná. „Krémy treba používať opakovane, najmä po športovej aktivite alebo po pobyte v mori, a je vhodné naniesť ich na kožu približne 30 minút pred kontaktom so slnečnými lúčmi.“

Napriek dostatočnej ochrane niekedy naša pleť reaguje na slnko vyrážkou, škvrnami či začervenaním. „Začervenanie môže byť okamžité a neskoré. Okamžité sa objavuje ihneď pri pobyte na slnku, vzniká ako dôsledok tepelného účinku infračervených lúčov a následného rozšírenia ciev. V tieni pomerne rýchlo zaniká. Neskoré začervenanie nastáva niekoľko hodín po slnení. Je to zápalová reakcia kože, ktorá po chvíľke sama odznie. Je však varovným signálom upozorňujúcim na to, že pri ďalšom slnení už môže dôjsť k spáleniu kože. Škvrny či vyrážky sú zväčša prejavom alergickej reakcie, keď je vhodné pobytu na slnku sa vyvarovať,“ vysvetlila dermatologička.

A čo v prípade, že sa nám napriek ochrane podarí spáliť? „Súčasný trh poskytuje množstvo rozličných krémov či gélov po opaľovaní, ktoré obsahujú upokojujúce, hydratačné a regeneračné zložky. Okrem toho existuje aj rad ,babských' receptov typu nanesenie kefírového mlieka na spálenú pokožku. Sú prípady, keď je určite vhodné pri spálení sa vyhľadať odbornú lekársku pomoc, a to v prípade, že je sprevádzané bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou či zmenami na koži, napríklad tmavými škvrnami, zväčšujúcimi sa znamienkami a podobne,“ dodala doktorka Novotná.

Užitočné rady, na ktoré by ste mali pamätať

  • Vyhýbajte sa vonkajším aktivitám v čase obeda. Najsilnejšie slnko je medzi 11. a 15. hodinou. Pokiaľ musíte byť v tomto čase vonku, snažte sa zdržiavať hlavne v tieni.
  • So slnením začínajte postupne – spočiatku sa vystavte slnku len na krátky čas a opaľovanie predlžujte pozvoľna. Bez predchádzajúcej prípravy kože sa nikdy nevystavujte intenzívnemu pôsobeniu slnečných lúčov.
  • Chráňte sa pred slnkom, ktorého účinok sa môže zosilňovať odrážaním od piesku (odráža asi 50 % UV žiarenia), vody (odráža 50 % žiarenia), snehu (odráža až 90 % UV žiarenia), ľadu či dlažby.
  • Pred slnkom sa chráňte, aj keď je zamračené. Slnečné lúče dokážu prenikať aj cez oblaky – tie prepúšťajú podľa rôznych údajov až do 90 % UV žiarenia. V tieni sa dávka žiarenia znižuje asi na polovicu. Slnečné lúče na kožu pôsobia aj cez ľahké oblečenie, dokonca aj cez okná či čelné sklo auta.
  • Noste dlhé rukávy a dlhé nohavice. Najvhodnejšie sú z husto tkanej látky.
  • Noste klobúk s hrubým lemom, ktorý dokáže zatieniť celú tvár, krk a uši. Nezabúdajte, že šiltovky či malé klobúčiky chránia len tú časť hlavy, ktorú priamo zakrývajú.
  • Noste slnečné okuliare, ktoré chránia pred UV žiarením. Okrem očí ochránia aj tenkú citlivú pokožku v ich okolí.
  • Používajte krémy na opaľovanie s dostatočným ochranným faktorom. Naneste odporúčané množstvo prípravku na pokožku asi 30 minút predtým, ako idete von a potom sa znovu natierajte aspoň každé 2 hodiny, ale aj po každom plávaní či pri výraznom potení.
  • Používajte len krémy, ktoré chránia pred UVB aj UVA žiarením.
  • Nezabúdajte používať ochranné krémy aj vo vode – do hĺbky 1 metra preniká 50 % UVB a 75 % UVA žiarenia. Počítať musíte aj s odrazom slnečného žiarenia od vodnej hladiny, ktoré aj pri plávaní pôsobí na vašu tvár, hlavu, krk a ramená. Pri kúpaní je vhodné používať vodovzdorné prípravky.
  • Pokožka sa rýchlejšie spáli vo vysokých nadmorských výškach. S každými pribúdajúcimi tisíc metrami nadmorskej výšky sa intenzita UV žiarenia zvyšuje o 15 %.
  • Žiarenie v soláriu je rovnako nebezpečné ako slnko. Najmä u detí je opaľovanie v soláriách vyslovene škodlivé.
  • Deti do 1 roka veku by nemali byť slnečnému žiareniu vystavené vôbec, u starších detí treba dbať na vysokú ochranu pred UV žiarením, keďže detská pokožka je najcitlivejšia na spálenie. Melanóm síce len veľmi zriedka postihuje deti, no pokožka má dobrú pamäť a nezodpovedné opaľovanie v detstve nám môže „spočítať" v dospelosti v horšom prípade aj vznikom rakoviny.

Viete, aký ste fototyp?

Každá koža má inú citlivosť na slnečné žiarenie. Približný odhad citlivosti kože je možný pomocou fototypu. Nechránená koža môže byť vystavená slnku bez rizika začervenania (prah začervenania kože) len po určitý čas. Prah začervenania kože sa u jednotlivých fototypov líši. Riziko spálenia kože závisí od geografickej polohy, ročného obdobia, hodiny dňa, trvania slnečného žiarenia, ako aj od miery zhnednutia kože ešte pred kontaktom so slnkom.

Fototyp 1
Veľmi svetlá, citlivá koža, pehy, svetlé oči, červené alebo blond vlasy, rýchle začervenanie, ale žiadne zhnednutie.
Prah začervenania kože asi 10 minút.

Fototyp 2
Svetlá, citlivá koža, svetlé oči, svetlé vlasy, rýchle začervenanie, ale len pomalé zhnednutie.
Prah začervenania kože asi 10 až 20 minút.

Fototyp 3
Stredne svetlá koža, tmavé vlasy, tmavé oči, zriedkavo sa spáli, jednoducho a pomaly pigmentuje.
Prah začervenania kože asi za 30 až 45 min.

Fototyp 4
Tmavá koža, tmavé oči, tmavé vlasy, zriedkavo sa spáli, rýchlo a výrazne zhnedne.
Prah začervenania kože asi za 30 až 45 min.

Fototyp 5
Tmavá koža, tmavé oči, tmavé vlasy, zriedkavo sa spáli, koža menej citlivá na slnečné žiarenie.
Prah začervenania kože asi za 60 min.

Fototyp 6
Veľmi tmavá koža, tmavé oči, tmavé vlasy, zriedkavo sa spáli, koža menej citlivá na slnečné žiarenie.
Prah začervenania kože asi 90 min.

Oplatí sa vedieť…

  • Účinok UVA a UVB žiarenia na kožu: Spektrum slnečného žiarenia je široké. Obsahuje ultrafialové (UV) žiarenie, viditeľné svetlo a infračervené žiarenie. UV žiarenie je v prevažnej miere zodpovedné za zhnednutie kože, spálenie, predčasné starnutie kože a poškodenie kožného tkaniva.
  • UVB žiarenie je zodpovedné za zhnednutie kože a hlavne za jej spálenie. Viacnásobné spálenie zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože v dospelosti (poškodenie kože slnečným žiarením sa stalo dávno predtým, ako sa vyvinie nádor).
  • UVA žiarenie preniká hlboko do kože a poškodzuje elastické vlákna spojivového tkaniva. V dôsledku toho klesá elasticita kože a vznikajú vrásky. UVA žiarenie urýchľuje tiež tvorbu stareckých škvŕn a je zodpovedné hlavne za tzv. slnečnú alergiu.
  • Ochranný faktor vyjadruje úroveň ochrany pred UVB žiarením. Ak napríklad nechránenej koži hrozí pri pobyte na slnku spálenie do 15 až 25 minút, môže sa po nanesení dostatočného množstva (2 mg/cm2) produktu s faktorom 25 a pri vhodnom správaní chrániť 4 až 6 hodín. Pri veľmi intenzívnom žiarení (veľhory, trópy alebo pri mori) sa tento čas skracuje.
  • UV index je medzinárodne uznávaný spôsob merania intenzity ultrafialového žiarenia vyžarovaného slnkom, na konkrétnom mieste a v konkrétnom čase. Jeho výpočet na základe meraní vykonávajú certifikované autority. Na Slovensku to je napr. Slovenský hydrometeorologický ústav. Ide o jednoduchú číselnú škálu (0 až 11+). Čím je vyšší, tým je riziko spálenie kože väčšie.

Na čo by ste nemali zabúdať

  1. ochranný faktor používaný na ochranu pred slnečným žiarením by mal mať minimálne dvojnásobnú hodnotu nameraného UV indexu. Pre zvlášť citlivé osoby sa odporúča ochranný faktor minimálne 15
  2. výrobky s chemickými UV filtrami je potrebné aplikovať 20 minút pred slnením
  3. pri každej aplikácii je potrebné naniesť dostatočné množstvo výrobku, čo je 2 mg/cm2 pokožky, čo je pre dospelú osobu asi 6 čajových lyžičiek = 35 g/výrobku; pričom 1 g = 1 ml
  4. dávka naneseného výrobku sa znižuje po plávaní, osušení, ležaní na osuške, po spotení, preto je potrebné aplikáciu opakovať niekoľkokrát, aj keď je výrobok označený ako vodovzdorný. Zníženie dávkovania o polovicu môže znížiť účinnosť ochrany až o dve tretiny
  5. opaľovacie krémy by ste si nemali zamieňať s výrobkami dennej kozmetiky, ako sú denné krémy, telové mlieka a iné, ktoré ani v zložení, ani v označení nespĺňajú kritériá pre výrobky na ochranu pred slnečným žiarením i napriek tomu, že sú obohatené o UV filtre

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #pokožka #UV žiarenie #ochranný faktor #fototyp