Hnačka: Hľadáte východ alebo záchod?

Hnačka nie je samostatná choroba, ale príznak iného ochorenia alebo obranná reakcia organizmu na prítomnosť cudzorodých látok v tráviacom trakte. Luxus zažiť ju dopraje aj tomu najodolnejšiemu organizmu v najluxusnejšom hoteli. Viac ako tri riedke až vodnaté stolice denne zrýchlia krok aj tomu najväčšiemu lenivcovi.

23.07.2015 06:00
Mjanmarsko, jedlo, trh Foto:
Miestny trh v Mjanmarsku. Dáte si?
debata

Pavlína na dovolenku v Tunise tak ľahko nezabudne. Myslela si, že mixovaný nápoj s ľadovou drvinou je v štvorhviezdič­kovom hoteli na púšti bezpečný. Pravdupovediac, vlastne si nemyslela nič, keď ho priamo v bazéne popíjala so slamkou. V tú noc nevedela, či sa má nad záchodovú misu skláňať tvárou alebo opačným koncom tela. „Išlo to zhora aj zdola. Nasledujúce tri dni som bola slabá ako mucha,“ spomína. „Zaplatená strava v hoteli prepadla. Na izbu mi nosili len ten ich tmavý mätový čaj. Lieky zabrali rýchlo, ale chuť do jedla a energia sa mi vracali len pomaly. Nikdy som si nepomyslela, že na all inclusive pobyte schudnem.“

Vo svete smrtiaca, pre nás len dovolenková pohroma

Epizódu akútnej gastroenteritídy, ľudovo povedané hnačku, zažije v priebehu života prakticky každý človek. Existujú desiatky druhov vyvolávateľov, ktoré ju môžu spôsobovať, ale terapia je do značnej miery jednotná: dostatočná hydratácia, primeraná diéta a snaha zastaviť stratu tekutín a minerálov. Základné prostriedky pre zvládnutie hnačky by mali byť súčasťou každej domácej lekárničky aj výbavy na cesty.

Pri týchto príznakoch vyhľadajte lekára

  • viac ako dvojdňové trvanie hnačky, ktoré sprevádza horúčka (nad 38,5 stupňa Celzia)
  • silné kŕče v bruchu
  • vyrážky na koži
  • zožltnutie očných bielok a pokožky
  • výskyt krvi, hnisu alebo slizu v stolici
  • závažné oslabenie organizmu, nemožnosť dostatočnej orálnej hydratácie pre úporné vracanie

V našich končinách je hnačka obyčajne banálne ochorenie, aj keď si to možno nemyslia matky dojčiat, ktoré sa s ťažkým priebehom rotavírusovej hnačky ocitli v nemocnici. Treba si však uvedomiť, že na svete je tento stav druhou najčastejšou príčinou detských úmrtí, ktorý si vyžiada viac obetí ako aids, malária a osýpky dohromady. Mimochodom, je to aj najčastejšia príčina vyžadujúca liečebný zásah u cestovateľov v zahraničí. Inými slovami – dovolenková pohroma. „Hnačku definujeme ako tri a viac stolíc v priebehu 24 hodín so zmenou konzistencie na kašovitú alebo tekutú,“ tvrdí doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., v odbornom časopise Očkování a cestovní medicína.

„Vracanie a zvýšená teplota nie sú kľúčové pre stanovenie diagnózy akútnej gastroenteritídy. Vzhľadom na to, že laici majú tendenciu považovať za hnačku už jednu či dve redšie stolice, pri diagnostike je dôležité detailne sa pýtať. Nekomplikované prípady a nerizikových pacientov je možné liečiť v domácich podmienkach. Vyšetrenie lekárom je nutné pri stolici častejšej ako osemkrát za deň, neutíchajúcom vracaní, inom závažnom ochorení a u dojčiat do štyroch mesiacov.“ Samozrejme, okamžite aj v prípadoch ako krv či hnis v stolici, silných kŕčov, výsevu vyrážok na koži či pri príznakoch dehydratácie.

Ošúp, prevar, upeč!

V lete sa hnačky objavujú najmä ako dôsledok nákazy baktériami z jedla, napríklad salmonelózou alebo pri návšteve exotických krajín. Problémy však môže spôsobiť aj užívanie niektorých liekov, extrémna námaha, zmena klímy, stres spôsobený cestovaním, nesprávne stravovanie a mnoho iných príčin. Hnačka býva aj najčastejším problémom cestovateľov a dovolenkárov. „V niektorých oblastiach sveta postihuje až 80 % návštevníkov z mierneho klimatického pásma,“ dočítate sa v publikácii Zdravie – najlepší spoločník na cestách. „Riziku sú vystavení najmä individuálni cestovatelia, ktorí bývajú a stravujú sa v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny, a terénni pracovníci.“

„My svojich klientov vždy upozorňujeme na to, aby zásadne pili len balenú vodu. Reštaurácie navštevujeme len také, ktoré pôsobia čisto a je v nich veľa ľudí, čo zväčša znamená, že konzumenti sú spokojní. Je možné jesť aj na ulici, ale pokrm musí byť pripravený priamo pred vami. Inak platí staré anglické cestovateľské krédo: ošúp, prevar, upeč alebo to nejedz!“ zdôrazňuje Ing. Juraj Uvira z cestovnej kancelárie Victory Travel, ktorý sprevádza klientov napríklad aj po rizikových ázijských krajinách. Najväčším rizikom je ľad v nápojoch, rôzne nápoje z neuzavretých fliaš, tepelne neupravená listová zelenina, ktorá sa často hnojí výkalmi, ovocie, čo sa nedá ošúpať, mäso a mliečne výrobky.

Skupiny liekov proti hnačke

Na trhu je viacero voľnopredajných liekov na hnačku, ktoré by mali byť aj automatickou súčasťou cestovnej lekárničky. Rozdeľujú sa však do niekoľkých skupín. Tzv. antiperistaltické lieky spôsobujú útlm pohybu čriev. „Nie sú vhodné pre infekčné hnačky a ich nasadenie je vhodné krátkodobo napríklad pri ceste autobusom alebo vlakom bez dostupnej toalety,“ píše sa v odbornom časopise o cestovnej medicíne.

Ďalej sú k dispozícii črevné antiseptiká, resp. črevné dezinficiens. Sú to lieky, ktoré potláčajú aktivitu choroboplodných baktérií v tráviacom trakte. Patrí sem Endiex (nifuroxazid). Mnohí dovolenkári, ktorí si v Egypte alebo Tunise zháňajú miestny Antinal, pretože počuli, že im najlepšie zaúčinkuje proti tamojšiemu vyvolávateľovi hnačky, nevedia, že Antinal (iné názvy Ercefuryl, Drotazide, Diax) má tú istú účinnú látku nifuroxazid ako kapsuly Endiexu. „Má lokálny účinok len v tráviacom systéme, nenarúša črevnú mikroflóru a nebol zistený vznik bakteriálnej tolerancie ani rezistencie,“ tvrdí odborník na cestovateľskú medicínu doc. Maďar. K známym liekom na liečbu hnačiek patria adsorbenciá. Ide o lieky, ktoré na seba viažu škodliviny priamo v čreve. Patrí sem napríklad aktívne uhlie alebo prírodný íl.

Ďalšie preparáty obsahujú mikroorganizmy na obnovu normálnej črevnej flóry. Patria sem voľnopredajné lieky aj doplnky výživy s obsahom prospešných kultúr mliečnych baktérií v prášku, kapsulách i kvapkách. Slúžia ako prevencia hnačky aj podporná liečba. Živé bakteriálne kultúry majú tú výhodu, že ich možno užívať prakticky bez obmedzenia. Antibiotiká by mal v prípade hnačky predpísať jedine lekár, hoci v krajinách tretieho sveta sú dostupné aj bez receptu. Ak sú obsahom cestovnej lekárničky a iná pomoc je nedostupná, k najvhodnejším na cesty patria chinolóny, azitromycín a účiiná látka rifaximicín s lokálnym účinkom na bakteriálne patogény v tráviacom ústrojenstve.

Hnačka podľa dĺžky priebehu

Akútna: Vzniká náhle, trvá niekoľko dní, obyčajne dva až tri (vo všeobecnosti menej ako dva týždne). Vyvolávateľ do organizmu obyčajne vstupuje ústami – cez kontaminované potraviny či vodné zdroje. Príčinou môže byť zápal sliznice žalúdka a čriev (gastroenteritída), ktorý väčšinou spôsobuje infekcia baktériami alebo vírusmi. Niekedy môže byť hnačka sprievodným príznakom ochorení, napr. žltačky.

Chronická: Trvá viac ako dva až tri týždne. Dlhodobá hnačka môže mať rozdielne príčiny – ochorenie tenkého alebo hrubého čreva, rôzne choroby pečene alebo žlčníka, trvalo poškodená črevná mikroflóra, keď dochádza k rozmnoženiu kvasiniek a ďalších patogénov (kandidóza), črevné operácie alebo zhubné nádory. Jedna z najčastejších príčin dlhodobej hnačky je tzv. syndróm dráždivého čreva. Dôvodom chronickej hnačky môžu byť aj ochorenia mimo tráviaceho traktu, napr. zvýšená funkcia štítnej žľazy alebo ochorenie obličiek.

Hnačka podľa príčiny

Infekčná: Môže byť vyvolaná vírusmi (napr. rotavírusy, adenovírusy), baktériami a ich toxínmi (salmonela, E-coli, šigely), plesňami (kandida) alebo parazitmi (najčastejšie z exotickej dovolenky – Giardia lamblia, Entamoeba histolyca). Prejavuje sa náhlym začiatkom, niekedy s horúčkou, nevoľnosťou, vracaním, neskôr sa pridávajú bolesti brucha. Stolica môže byť spočiatku kašovitá, neskôr sa mení na vodnatú, niekedy s prímesou hlienu a krvi. Vírusové hnačkové ochorenia sa nesprávne nazývajú aj „žalúdočné chrípky“, pretože prvým príznakom je vracanie, ktoré predchádza hnačkám. Ochorenia však nie sú spôsobené vírusom chrípky a, samozrejme, nie je infikovaný ani žalúdok.

Neinfekčná: Sem patrí napríklad potravinová alergia, intolerancia laktózy, diétna chyba, otrava jedlom (aj hubami), nežiaduci účinok podávaných liečiv (napr. antibiotík, chemoterapie), psychicky podmienená hnačka (stres, úzkosť), náhla brušná príhoda (akútny zápal slepého čreva, črevná nepriechodnosť), zápalové črevné ochorenia (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), nádory čreva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #hnačka #tráviaci systém #MUDr. Rastislav Maďar