Melanóm ohrozuje čoraz viac ľudí. Lekári varujú pred nadmerným slnením

Melanóm patrí k najzhubnejším nádorom, pretože rýchlo metastázuje. Aj keď je v porovnaní s ostatnými onkologickými ochoreniami málo rozšírený, je veľmi nebezpečný.

26.07.2015 06:00
vyšetrenie, pokožka, znamienko, melanóm Foto:
Asi štvrtina melanómov vzniká z už existujúceho nezhubného materského znamienka, ktoré sa zvrhne na rakovinu, ostatné prípady sa objavujú na zdravej koži.
debata (1)

Každý rok sa počet novodiagnosti­kovaných malígnych melanómov zvýši o päť percent. Toto ochorenie má celosvetovo stúpajúci trend. Melanóm je prevažne nádor bielej rasy. Tmavšia pokožka chráni pred škodlivým vplyvom UV žiarenia lepšie, a preto sa melanóm zriedkavejšie vyskytuje u černochov a Aziatov, u ktorých sa objavuje asi 0,1 prípadu na 100-tisíc obyvateľov.

„Hoci je slnečné žiarenie pre život človeka nevyhnutné, mnoho ľudí v dnešnej dobe jeho riziká podceňuje. Pri prvom náznaku teplého počasia sa bez akejkoľvek ochrany vystavia v záhradách, na balkónoch či pri bazéne. Na dovolenku k moru si potom pre istotu zbalia maximálne ochranný faktor 10, aby sa po týždni vrátili domov s farbou pokožky, ktorá už z diaľky svieti na červeno ako stopka na semafore. Koža si však každé spálenie ukladá a dobre si ho pamätá,“ hovorí dermatológ Tomáš Kampe.

Výskyt u mužov a žien je približne rovnaký. Pokiaľ ide o vek, najčastejší je jeho výskyt medzi 30. až 40. rokom a potom medzi 55. až 70. rokom života. Ide však o najčastejšiu malignitu od žien vo veku 25 až 29 rokov a druhú najčastejšiu u žien vo veku 30 až 34 rokov. Častejšie sa vyskytuje u ľudí z lepších sociálnych skupín, keďže títo častejšie cestujú na dovolenku.

Asi štvrtina melanómov vzniká z už existujúceho nezhubného materského znamienka, ktoré sa zvrhne na rakovinu, ostatné prípady sa objavujú na zdravej koži. Podľa dermatoonkologičky najčastejšie vzniká na koži, ale môže vzniknúť napríklad aj v oku či na slizniciach. Základnými klinickými diagnostickými kritériami kožného melanómu sú asymetria, nepravidelný okraj, rôznofarebnosť, priemer väčší ako 5 mm a zmeny znamienka v priebehu času.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #melanóm #pokožka #slnenie