Horúčavy! Čo, kedy a aké studené počas dňa piť?

Čo a kedy piť v horúčavách? Na tieto rady si spomeňte nielen doma, ale aj na dovolenkách. Oplatí sa každé leto zopakovať.

21.07.2015 06:00
mätový čaj Foto:
Popíjať mätový čaj v lete...
debata

Vlažná je dobrá

V lete nás to logicky zvádza zahasiť potenie a vysoké teploty vonku čo najstudenšou vodou. Naliať ju do hrdla bez rozmyslu, nám však viac ublíži ako pomôže. Už vďaka púštnym obyvateľom vieme, že pri horúčavách absolútne nie sú vhodné. Podporujú telo, aby produkovalo ešte viac tepla, a tak sa po ľadovom nápoji začneme potiť ešte viac ako predtým. Ak sa to, čo sme cítili predtým, potením dalo nazvať! A čo viac – ešte rýchlejšie strácame tekutiny. A preto, v lete vyhráva voľba minerálna voda izbovej teploty alebo vlažný čaj, aj keď nám po nich srdce v takýchto chvíľach „nepiští“ a uvítali by sme radšej vínny strik. S vlažnými nápojmi však neriskujeme problémy s krvným obehom.

Čo piť?

To, čo pri diétach, keď sa snažíme zhodiť. Minerálna voda, bylinkový a ovocný čaj – samozrejme, bez cukru. Ochladzujúco pôsobí mätový nápoj alebo ibištekový čaj. Zelený čaj dodá telu minerálne látky, šalviový čaj zas pôsobí proti nadmernému poteniu. Kto vypotené minerálne látky nenahrádza, koleduje si o problémy s krvným obehom – predovšetkým ženy, ktoré trápi nízky krvný tlak. Minerálna voda by mala obsahovať aspoň 200 mg sodíka a 50 mg horčíka. Telo totiž pri potení stráca chlorid sodný, horčík, sodík, draslík a zinok, na ktoré je voda z vodovodu chudobná. Elektrolyty možno nahradiť aj slaným jedlom – zeleninovou omáčkou či slanými tyčinkami.

Čo radšej nepiť?

Všetko, čo obsahuje cukor a alkohol. Alkohol v horúčavách zaťažuje krvný obeh, lebo podporuje vylučovanie vody a stratu minerálov. Najnebezpečnejšia zo všetkých je kombinácia alkohol s cukrom. Kto v horúcich dňoch pije alkohol, mal by k nemu piť oveľa viac vody ako zvyčajne. Byť opatrný s čiernou kávou a čajom a obmedziť ich príjem na minimum, sa v lete tiež oplatí. Podobne ako alkohol sú tieto nápoje určené skôr na pôžitok ako na uhasenie smädu. Kofeín totiž zvyšuje tepovú frekvenciu a podporuje potenie. Kto sa kávy ani po týchto informáciách nevie vzdať, urobí dobre, ak po nej aspoň vypije viac vody ako v bežný deň. Po každej miniatúrnej šálke, veľký pohár vody.

Koľko toho vypiť?

Dospelý človek stratí v bežný deň cca dva litre tekutín. Počas dňa, kedy teplomer ukazuje viac ako 32 stupňov, stratíme vody neporovnateľne viac. Spôsobiť to môže zlé sústredenie, únavu, závraty, svalové kŕče či zažívacie ťažkosti. Odporúča sa vypiť dva až tri litre tekutín, bez ohľadu na to, či cítime smäd. Hydratovať sa môžeme aj druhmi ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú veľa vody. Patrí sem napríklad melón, uhorka a šalát.

Kedy piť?

Už sme spomenuli – zakaždým, keď si na túto povinnosť spomenieme. Najlepšie je mať dvojlitrovú fľašu s vodou, ozdobenou mätovým lístkom, na pracovnom stole, neustále na očiach. Pretože keď už dá telo signál, že potrebuje doplniť tekutiny, býva neskoro. Napiť sa potom veľa a dohnať zameškané, sa neodporúča. Keďže črevo môže absorbovať maximálne liter tekutín za hodinu, lepšie je piť pravidelne počas celého dňa.

Hlava pod sprchu

Hlava aj celé telo v neznesiteľne horúcom dni pod sprchu? Zvádza to aj vás? Paradoxne, ani toto nie je najlepšia myšlienka, ktorá vám počas tropických dní skrsne v unavenej hlave. Studená sprcha stimuluje krvný obeh a spôsobí, že sa začneme skutočne potiť. Podobne ako pri pití, aj pri sprchovaní je teda najvhodnejšia vlažná voda. Telo ochladí tak, ako si prajeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smäd #minerálka #horúčava #sprcha #potenie #krvný obeh #vlažná voda