Bolieva vás hlava? Pomôcť môže zubár, očiar či prechádzka

O tom, čo je bolesť hlavy, by mohol rozprávať takmer každý tretí človek na tejto zemeguli. S tým, že asi neexistuje človek, ktorý by len tušil, čo je to za bolesť.

29.07.2015 06:00
bolesť hlavy, migréna Foto:
Bolesť hlavy je mimoriadne nepríjemná.
debata (1)

Pozor, reč nie je o tzv. opici, kedy to s alkoholom preženieme. Na tú zaberajú celkom iné domáce prostriedky a babské recepty. Bolesť hlavy môže mať veľa príčin, lekári hovoria až o 250 rôznych typoch bolestí! Čiže ani bolesť hlavy nie je ako bolesť hlavy. Dobrou správou každopádne je, že okrem užitia tabletky existujú aj iné cesty, ako túto bolesť zmierniť, v mnohých prípadoch sa jej úplne zbaviť.

Spite, ale nie dlho

Málo spánku – problém. Veľa spánku… Tiež problém. Ak spávate každý deň iný počet hodín, môže byť vinníkom vašich hlavybôľov práve spánkový rytmus. Optimálne je spať osem hodín, preto je na mieste nastaviť si budík aj cez víkend, keď nikam necestujeme.

Čerstvý vzduch, čistá hlava

Športujte na čerstvom vzduchu! Ak nešportujete, pred spánkom si aspoň doprajte kratšiu či dlhšiu prechádzku. Alebo si vyrazte ráno do práci na bicykli, obedujte na terase, kávičkujte vonku pod slnečníkom. Každá drobnosť vonku sa ráta, lebo okrem iného, zlepšuje náladu.

Keď hladina cukru v krvi klesá

Recept na to, aby k tomu nedošlo, je pomerne banálny. Jedzte pravidelne a nevyčkávajte, kým žalúdok „zareve“. Aby hlava nebolela, dobrou voľbou je konzumácia potravín s vysokým obsahom horčíka – celozrnných produktov, strukovín či rýb. Minerálne látky zaisťujú uvoľnenie svalov a upokoja nervy. Ak hovoríme o tom, čo jesť, musíme zároveň jedným dychom povedať, čo nejesť, pretože sú potraviny, ktoré môžu bolesť hlavy nielen vyvolať, ale aj zhoršiť. Patria sem spravidla mastné jedlá a sladkosti, ale tiež červené víno, zrelý syr, čokoláda, bravčové mäso, pšenica či glutamát sodný.

Nezabúdajte piť

V hlave brní a nemôžete sa preto sústrediť v práci? Koncentrácia a bolesť hlavy je vskutku šialená kombinácia! Zhodnoťte. Pili ste dnes naozaj dostatok vody? V opačnom prípade krv hustne. Pite, aj keď necítite smäd, a to pravidelne počas celého dňa. Ak nechcete, aby vás bolela hlava, vypite cez deň dva až tri litre tekutín.

Dajte si kávu

Cítite únavu? Dajte si kávu! To isté platí aj pri bolesti hlavy. Ak nepatríte k veľkým kávičkárom, ale naopak, kávu si doprajete len vo sviatočných prípadoch alebo na návšteve, môže pre vás znamenať liek a bolesti hlavy môžete dať zbohom. Obsahuje totiž známy kofeín, ktorý stimuluje krvný obeh.

Akupunktúra

Pomáha v mnohých prípadoch a migrény do tejto skupiny rozhodne patria. Vsaďte na akupunkturistu, ktorého vám odporučia známi, boli s ním spokojní, pomohol. Stačí diagnostika a desať sedení a na bolesť hlavy budete mať už len letmú spomienku.

K zubárovi s ňou

Ako súvisí bolesť hlavy s čeľusťou? Úzko! Týka sa to predovšetkým tých, čo v noci škrípu zubami, alebo ich zatínajú. Ráno po takto strávenej noci býva neľahké, bolesť hlavy nie je ničím výnimočným. Zubár môže vyhotoviť dlahu, ktorá chráni nielen zuby pred „zodratím“, ale aj hlavu pred bolesťou. Aj vďaka zubným kazom sa bolesť môže šíriť až do hlavy. A preto, pravidelná návšteva zubára je (aj) v tomto prípade na mieste.

Na vine oči?

„Bolia ma oči, dlho som pozeral do monitora.“ Takáto bolesť je však špecifická, pretože „ťahá oči“. Ak máte problém po čítaní alebo písaní a nenosíte okuliare, je na čase nechať si dať skontrolovať zrak u očného lekára. Už malá odchýlka medzi očami môže spôsobiť ťažkosti.

Treba oddychovať

Nehovoríme o dvojtýždňovej dovolenke, ak na ňu nemáte. Oddychovať môžete aj po svojom. Každý deň vypnite na krátkej prechádzke, ak sa vám overil viac autogénny tréning alebo meditácia, uchýľte sa k týmto metódam, ale pravidelne! Po príchode z práce odložte povinnosti a sadnite si ku knihe či televízoru. Jednoducho – relaxujte, nerobte nič.

Mätová masáž

Akákoľvek masáž má blahodárne účinky, v prípade bolesti hlavy je mimoriadne účinná masáž s kvapkami mätového oleja. Pôsobí osviežujúco a uvoľňuje svaly. Ak je bolesť akútna, pomôžte si gélovým chladiacim vankúšikom. Priložte si ho na chvíľu na čelo, spánky či krk.

Kúpeľ s rozmarínom

Hlava ľahko rozbolí aj v prípade, že ste celý deň strávili pred počítačom. Bolia oči, o chvíľu cítime napätie aj v hlave. Pomáha teplo, samozrejme, ak vonku nie je príliš teplo. Vyfénujte si oblasť krku, ramien a zadnej časti hlavy teplým vzduchom, alebo sa na 20 minút ponorte do teplej vane. Voda s teplotou cca. 38 stupňov uvoľňuje svaly, kúpeľ s rozmarínom zas podporí krvný obeh.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #prechádzka #spánok #bolesť hlavy #rozmarín #čerstvý vzduch