Spálená pokožka - hydratáciu potrebuje zvonka aj zvnútra

Aj napriek tomu, že to mnohí vieme, občas pravidlá slnenia porušíme.

04.08.2015 06:00
debata
Spálenááá... Foto: SHUTTERSTOCK
spálená pokožka, slnenie Spálenááá...

Slniť sa pred desiatou, potom radšej až po tretej poobede. Mnohí neodoláme, na slnku zaspíme, nenatrieme sa opaľovacím olejom, alebo sa skrátka pozabudneme… Výsledkom je nepríjemnosť. Červená pokožka ako rak, ktorá nielenže páli a bolí, ale ešte aj svrbí. Existuje mnoho „babských receptov“, ako si v takýchto chvíľkach rýchlo pomôcť, tu sú ďalšie.

Pomoc z chladničky

K prostriedkom „čo chladnička dá“, sa uchyľujeme najčastejšie, pretože na spálenie pokožky sa bežne nepripravujeme a iné prostriedky doma zväčša nemáme. A preto: Dobrá je uhorka, ktorá obsahuje veľa vody. Pomáha lepšie ako akýkoľvek krém z lekárne – pokožku hydratuje a navyše aj chladí. Alternatívou je stará známa pomocníčka kyslá smotana. Naneste ju na postihnuté miesta, najlepšie čo najchladnejšiu, priamo z chladničky.

Krémy po opaľovaní

Treba ich mať doma a používať po každom slnení ako prevenciu, a teda aj v prípade, že sa nespálime, ale zdravo sme sa opálili. Existujú špeciálne telové mlieka (dostať v lekárni či v drogérii), ktoré pokožku dostatočne ošetria a zvlhčia. Vynikajúci tip: Predtým, ako nanesiete na svoju spálenú pokožku krém po opaľovaní, vložte ho na hodinu do chladničky, zvýši sa efekt. Keďže spálenej pokožke chýba hydratácia, pomôžu aj akékoľvek krémy, len nech sú mastné. Telo si možno natrieť aj všeliekom – kokosovým olejom.

Nakrájajte uhorku na kolieska a obložte si ňou... Foto: SHUTTERSTOCK
uhorka, hydratácia, spálená pokožka Nakrájajte uhorku na kolieska a obložte si ňou spálené časti tela.

Aloe vera

Prostriedok na spálenú pokožku „ako sa patrí“. Máte túto rastlinu doma? Potom si z nej pokojne odlomte lístok a priložte na podráždenú pokožku či akúkoľvek inú ranu. K dispozícii je aj gél z aloe vera, ktorý má chladiaci a liečivý účinok na zničenú pokožku. Mimochodom, táto vzácna rastlina sa obsahuje takmer v každom kréme po opaľovaní. Určite nie náhodou.

Veľa pite

Hoci spálenie pokožky vidíme na povrchu, schladiť sa musíme aj zvnútra. A preto sa poriadne napite čistej vody z vodovodu alebo si doprajte ľahký vínový strek.

Tabletka

Užite tabletku, po ktorej bežne siahnete, ak vás bolí hlava, alebo trápi chrípka či prechladnutie. Koža hlási zápal a ten by ona mohla pomôcť zmierniť, podobne aj príznaky, ktoré sprevádza a podobajú sa úpalu, napríklad bolesť hlavy.

Kortizón

Kto to prehnal naozaj a nielen „symbolicky“, mal by siahnúť po kortizóne vo forme gélu a naniesť na pokožku. A potom vyhľadať lekára. Dať si od slnka na dlhší čas pauzu je po takejto „akcii“ samozrejmosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #tabletka #hydratácia #uhorka #kokosový olej #slnenie #aloe vera