Črevná chrípka sa lieči sama

Vôbec sa nezačína nevinne. Nevoľnosť a hnačka dajú hneď na úvod na známosť. Črevná chrípka je veľmi nepríjemná.

05.08.2015 06:00
debata
Zápal zažívacieho traktu má nepríjemné... Foto: SHUTTERSTOCK
črevná chrípka, záchod Zápal zažívacieho traktu má nepríjemné príznaky, no hojí sa v priebehu niekoľkých dní.

Keď už o jedle nemôžeme ani počuť a už vôbec nad ním nepremýšľame, črevá sú v kŕčoch a toaleta sa v našom dni stala prioritou, pravdepodobne sme ochoreli. Máme črevnú chrípku, ktorá sa medicínsky nazýva gastroenteritída. S klasickou chrípkou toho nemá veľa do činenia, a ak sa to tak dá zhodnotiť, je oveľa nepríjemnejšia. Jedná sa o zápal zažívacieho traktu s nepríjemnými príznakmi, no dobrou správou je, že sa zvyčajne hojí v priebehu niekoľkých dní.

Baktérie a vírusy

Príčiny, prečo sa tráviaci trakt zapáli, je viac než dosť. Väčšina infekcií je však vyvolaných rôznymi vírusmi či baktériami, ktoré sa často dostanú do tela prostredníctvom stravy. Tam potom zaútočia – na žalúdočnú a črevnú sliznicu.

Hnačka a vracanie

Otrasná kombinácia. Ak sa vás však týka, už o svojej diagnóze nemusíte pochybovať. K hnačke sa pridruží nechuť do jedla, nevoľnosť a vracanie. Telo sa bráni a chce sa zbaviť pôvodcu choroby. Ten sa napriek tomu dostane do čreva, kde zvyčajne spôsobí bolesti brucha a hnačku. Ak je sliznica poškodená viac, môže sa v stolici objaviť krv. K ďalším príznakom patrí horúčka, únava a závraty. Dehydratácia organizmu nie je ničím zvláštnym, pretože telo stráca tekutiny.

Rýchlo sa hojí

A to je jediná dobrá správa, ktorú možno s gastrochrípkou spojiť. „Odmlčí“ sa do niekoľkých dní, a to dokonca bez toho, aby sme jej akokoľvek pomáhali. Možno práve to má s klasickou chrípkou spoločné. Lenže my jej máme tendenciu pomôcť. Ak nie jej, tak určite nášmu boľavému a skúšanému telu. Treba doplniť tekutiny a elektrolyty, ktoré stratilo. Viac ako inokedy sa hodí minerálka či nesladený čaj. Ak sa inak nedá, môžeme siahnúť aj po liekoch proti nevoľnosti a hnačke.

Čo jesť, ak jesť?

Jesť treba, aj keď si telo nepýta. Počas tejto choroby by malo jedlo pozostávať z ľahko stráviteľných sacharidov, ako sú napríklad slané tyčinky či krekry. Stravu obohacujeme opatrne a postupne, ak sa príznaky zlepšia.

Horúčka a krv v stolici?

V prípade, že chorobu sprevádzajú, bude rozumnejšie, ak sa o nej porozprávame s lekárom. Platí to aj v prípadoch, ak sa symptómy po prvom dni nezlepšia, teplota je stále zvýšená (alebo nebola a už je) a v stolici registrujeme krv.

Prevenciou je hygiena

Kto dbá na prevenciu a nechce, aby sa ho črevná chrípka týkala, mal by predovšetkým venovať zvýšenú pozornosť hygiene. Kľučky a všetko, čoho sa dotýkame – umyť ruky. Zakaždým, niekoľkokrát denne. Staré známe pravidlo, ale také účinné…!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #krv #dehydratácia #vírus #zápal #horúčka #črevná chrípka