Tlak krvi si merajte najmä ráno

Na choroby obehovej sústavy zomiera na Slovensku viac ako polovica ľudí. Hypertenzia je najdôležitejším ovplyvniteľným rizikovým faktorom celkového srdcovo-cievneho rizika. Prečo je však úspešnosť kontroly vysokého krvného tlaku vo všeobecnosti taká nízka?

31.07.2015 06:00
krvný tlak, tlakomer, budík Foto:
V prvom rade treba svoj krvný tlak poznať - to sa stáva samozrejmou potrebou moderného človeka vystaveného množstvu vplyvov, ktoré výšku krvného tlaku menia.
debata (6)

V posledných dvoch desaťročiach nastal na celom svete výrazný pokles úmrtnosti na ischemické ochorenie srdca. (Ischémia znamená nedokrvenie.) Výrazne pozitívnym faktorom, ktorý sa na tom podieľa, je úspešná kardiologická liečba – najmä terapia akútneho koronárneho syndrómu a zlyhávania srdca. Povedzme si to jednoducho: Lekári dnes vedia zachrániť omnoho viac pacientov po infarkte a takisto udržať pri živote tých so zlyhávajúcim srdcom. Na Slovensku počet úmrtí na ischemické ochorenia srdca klesol o 25 percent.

V susednom Poľsku to bolo dokonca o 66 percent, v Česku o polovicu. Pacient s chorým srdcom však vždy bude len pacientom a otázkou ostáva kvalita jeho života. Preto by bolo omnoho lepšie, keby sa tento pokles dal pripísať na vrub zlepšenia rizikových faktorov. Inými slovami – lepšie by bolo, ak by Slováci schudli, zdravšie sa stravovali, menej solili, fajčili a viac sa hýbali. To znamená, pozitívne ovplyvnili tie faktory srdcovo-cievneho rizika, ktoré vedia ovplyvniť svojím životným štýlom.

Najdôležitejší ovplyvniteľný faktor rizika

Najdôležitejším ovplyvniteľným rizikovým faktorom srdcovo-cievneho rizika je výška krvného tlaku. Úmrtnosť slovenských mužov na dôsledky vysokého tlaku v spomínanom období posledných dvoch dekád stúpla takmer o 12 percent. „Krvný tlak má silu negatívne ovplyvniť nielen prácu srdca, ale aj iných cieľových orgánov – mozgu či obličiek,“ podotýka doc. MUDr. Slavomíra Filipová, CSc., prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti. Ak teda hovoríme o hypertenzii, vôbec nás nemusí utešovať fakt, že úmrtnosť na ochorenia srdca v istom smere klesá. Hypertenzia môže v tele „ublížiť“ aj úplne inde, nielen v oblasti srdca. Napríklad poškodzuje zrak.

Výskyt hypertenzie stúpa s vekom
Vek Percento výskytu
18–29 4
30–39 11
40–49 21
50–59 44
60–69 54
70–79 64
80 a viac 65
(Zdroj: prezentácia doc. MUDr. Slavomíry Filipovej)

Podľa prieskumu, ktorý iniciovala Únia pre zdravšie srdce, lekári uvádzajú, že kontrolu hypertenzie, bohužiaľ, dosahujú len u viac ako polovice pacientov. Prečo, keď diagnostikovať vysoký krvný tlak nie je komplikované a liečba by mohla byť tiež relatívne úspešná?

„Pacient má často malú motiváciu, prečo sa liečiť, pretože vysoký krvný tlak nebolí,“ konštatuje doc. Filipová. „Príčin nedostatočnej kontroly vysokého krvného tlaku je veľa, ale najdôležitejšou je spolupráca pacienta. Polovicu všetkých nekontrolovaných hypertenzií spôsobuje fakt, že pacienti neužívajú lieky tak, ako majú. Neužijú ich aj niekoľko dní, zabudnú si ich zobrať na dovolenku a podobne. Výskumy ukazujú, že po jednom roku liečby hypertenzie spolupráca pacienta prudko klesá. Hypertonici nedodržiavajúci liečbu majú 3– až 4-krát vyššie riziko mozgovo-cievnej príhody a trikrát vyššie riziko hospitalizácie.“

Najvyšší je ráno

Výskyt vysokého krvného tlaku stúpa s vekom. Podľa doc. Slavomíry Filipovej sa odhaduje, že hypertenziu má 50 % dospelých. Samozrejme, vo vekovej kategórii päťdesiatnikov je to 44 %, u sedemdesiatnikov 64 %. S pribúdajúcimi rokmi cievy človeka tvrdnú a stávajú sa menej elastickými. To nastane u každého človeka bez ohľadu na výšku krvného tlaku. U ľudí, ktorí majú vysoký krvný tlak, však tento proces nastane omnoho skôr.

V prvom rade treba svoj krvný tlak poznať – to sa stáva samozrejmou potrebou moderného človeka vystaveného množstvu vplyvov, ktoré výšku krvného tlaku menia. Jednou z ciest, ako lepšie poznať sám seba, je domáce meranie krvného tlaku. „Tento druh merania totiž najlepšie objektivizuje hodnoty krvného tlaku v kritických ranných hodinách,“ píše prof. MUDr. Viliam Bada, DrSc., v brožúre Má význam domáce meranie krvného tlaku? Krvný tlak totiž začína stúpať nadránom, ešte pred prebudením. Zvyšujúci sa krvný tlak pomáha organizmu, aby sa po nočnom spánku prebudil do nového dňa plný energie. „Preto býva krvný tlak najvyšší ráno a predpoludním,“ zdôrazňuje autor. „Tento rytmus platí aj pre hypertonikov. Najvyššie hodnoty chorobne zvýšeného krvného tlaku bezprostredne ohrozujúce zdravie, bývajú ráno a predpoludním! Najviac infarktov, zlyhaní srdca a mozgových porážok býva v tejto časti dňa.“ Preto si treba krvný tlak merať ráno, po prebudení – ešte pred užitím liekov. A to sa dá jedine doma! Máte kvalitný tlakomer?

Lieky pri hypertenzii

Podľa nedávneho prieskumu medzi lekármi, ktorý sa týkal poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom s hypertenziou, dostupnosť kardiovaskulárnych liekov nie je problém. Až 65,2 percenta z nich uviedlo, že problém s dostupnosťou liekov majú len zriedka. Takmer všetci pacienti v prieskumoch uvádzajú, že sa pri užívaní liekov striktne držia odporúčaní lekára. Tieto fakty by sa však mali odraziť aj na úspešnosti liečby hypertenzie, pričom kontrolu nad touto diagnózou dosahuje len viac ako polovica pacientov, takže pravda to tak celkom nebude.

„Jestvuje niekoľko faktorov nespolupráce pacienta s lekárom. Jedným z nich sú socioekonomické faktory,“ uvádza doc. MUDr. Slavomíra Filipová, CSc. Doplatky za lieky sú dôležitou témou pre pacientov aj lekárov. Pacientom prekáža najmä ich výška, lekári zas vidia ako problém časté zmeny v doplatkoch. Pre tri štvrtiny pacientov je náročné platiť za lieky, pre polovicu dosť náročné.

„Ďalším faktorom je motivácia pacienta. Nemal by brať hypertenziu ako svojho nepriateľa, ale spolupútnika. Hypertenzia nie je len o hodnote tlaku, akú ukáže tlakomer, pacient si musí uvedomiť, že znížením krvného tlaku si zlepší kvalitu života.“ Jestvuje 5 základných skupín liekov na liečbu krvného tlaku. Vieme, že dnes 30 % hypertonikov užíva tri a viac antihypertenzív. Aj preto majú svoj význam fixné kombinácie dvoch, troch účinných látok v jednom lieku, ktoré pacientovi uľahčujú užívanie, ale zároveň sa navzájom podporujú vo svojom účinku.

Zásady pre domáce meranie krvného tlaku

  • Vyberte si tlakomer so správnou veľkosťou manžety.
  • Polhodinu pred meraním nejedzte, nefajčite, nepite kávu a necvičte. Meranie vykonávajte v sede po 10 minút trvajúcom relaxe.
  • Manžetu upevnite na pažu asi 1 – 2 cm nad lakťový ohyb tak, aby bol medzi manžetou a pažou priestor maximálne na jeden prst.
  • Predlaktie majte voľne opreté o stôl tak, aby manžeta bola na úrovni srdca. Hadička smeruje k lakťovej jamke.
  • V priebehu merania pažu mierne pokrčte v lakti a nedvíhajte ju, nerozprávajte, nehýbte rukou. Obe dolné končatiny majte chodidlami položené na zemi. Meria sa vždy na tej paži, kde bol pri vstupnom vyšetrení odmeraný vyšší tlak krvi.
  • Krvný tlak meriame trikrát a smerodajný je priemer z druhého a tretieho merania. Medzi meraniami počkajte 2 – 3 minúty.
  • Namerané hodnoty si zaznamenávajte a sledujte ich dlhodobý trend. Neznepokojujte sa jednou nadmerne vyššou či nižšou nameranou hodnotou.
  • Európska spoločnosť pre hypertenziu odporúča spočiatku 7-denné meranie, ráno a večer, pričom výsledky prvého dňa nebrať ako smerodajné. Po dlhšom čase sa odporúčajú jedno až dve merania v priebehu týždňa.
(Zdroj: OMRON, podľa Odporúčaní diagnostických postupov pri arteriálnej hypertenzii)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #tlakomer #vysoký krvný tlak #hypertenzia